Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

FITCH: Ruperea coaliţiei reduce vizibilitatea pentru posibile măsuri de prevenire a creşterii deficitului bugetar

D.I.
Macroeconomie /

Ruperea coaliţiei reduce vizibilitatea pentru posibile măsuri de prevenire a creşterii deficitului bugetar

Ruperea coaliţiei de guvernare creşte incertitudinile politice înaintea unui calendar electoral încărcat şi în condiţiile accentuării dezechilibrelor macroeconomice. Aceste incertitudini reduc vizibilitatea privind probabilitatea, amploarea şi natura unor posibile măsuri de prevenire a creşterii deficitului bugetar, potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

Pe 26 august, ALDE s-a retras din guvernul de coaliţie format cu Partidul Social Democrat (PSD) în decembrie 2016. Tensiunile dintre cele două partide au crescut în urma rezultatelor slabe obţinute de cele două partide în alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, se arată într-o analiză a Fitch.

Consecinţele politice imediate sunt încă în desfăşurare. PSD ar putea găsi un alt partener de coaliţie sau ar putea continua ca guvern minoritar, dar ar putea să fie supus unui vot de încredere în Parlament în termen de maximum 45 de zile de la ruperea coaliţiei. Dacă va pierde, ar putea fi format un guvern interimar sau ar putea fi convocate alegeri anticipate. Cu toate acestea, alegerile anticipate pot avea loc numai după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019, posibil odată cu aleegerile locale programate în iunie 2020. Următoarele alegeri parlamentare ar urma să aibă loc la sfârşitul lui 2020 sau la începutul lui 2021.

Incertitudinile politice complică politica economică într-un moment în care indicatorii fiscali şi externi s-au înrăutăţit. Deficitul bugetar general a fost de 1,8% din PIB (pe cash, neanualizat) în perioada ianuarie-iulie, faţă de 1,2%, respectiv 0,6%, în intervalul similar din 2018 şi 2017. Creşterea a avut loc ca urmare a creşterii puternice a cheltuielilor, combinată cu o creştere sub aşteptări a veniturilor.

"În opinia noastră, măsurile corective incluse în rectificarea bugetară aprobată de guvern în luna august sunt insuficiente pentru a reduce deficitul la ţinta din buget de 2,76% din PIB. Anticipăm că deficitul va creşte la 3,4% din PIB în 2019, de la 3% anul trecut, şi considerăm că estimările guvernului se bazează pe previziuni optimiste privind veniturile", se arată în analiza Fitch.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS