FLORIN COSMOIU (SRI):"Nu este adevărat că Legea securităţii cibernetice urmăreşte intruziunea în viaţa privată"

Ioana Dogaru
Politică / 25 martie 2016

"Nu este adevărat că Legea securităţii cibernetice urmăreşte intruziunea în viaţa privată"

Actualizare 12:10 Ministrul comunicaţiilor: "O să solicit discutarea în regim de urgenţă a proiectului Legii securităţii cibernetice, în Parlament"

Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, că va solicita discutarea în Parlament, în regim de urgenţă, a proiectului Legii securităţii cibernetice.

"O să cer, ca demnitar, discutarea în regim de urgenţă a acestui proiect de Lege în Parlament. Această problemă se discută deja la cel mai înalt nivel. În acelaşi timp, este evident că va trebui să mergem, în următorii ani, de la bază, de la educaţia elevilor. Introducerea în curriculele educaţionale a securităţii cibernetice, cu informaţii de bază, este foarte importantă. Credem că e bine să fie cunoscute aceste informaţii, pentru protecţia persoanei private şi a demnităţii ei. Pot să vă spun că lucrăm în acest moment la aceste lucruri," a afirmat Marius Bostan.

Potrivit acestuia, politica de securitate va deveni foarte importantă în următorii ani, iar această lege ajută mediul economic şi impactul ei va fi unul pozitiv.

"Cunosc persoane care sunt victime ale atacurilor cibernetice, de tip ransomware. Cum poate statul să garanteze securitatea datelor cetăţenilor dacă printr-o lege statul nu impune companiilor să-şi securizeze reţelele? Cum pot să garantez proprietatea unor date atât timp cât nu am legislaţie pentru protecţie? Am discutat cu o serie de companii care voiau să investească în România şi care au întrebat specific dacă avem o astfel de lege. În următorii ani, politica de securitate va deveni foarte importantă, Această lege ajută mediul economic şi ajută la creştere, iar impactul va fi unul pozitiv. Încrederea este baza economiei. În momentul în care apare neîncrederea în tranzacţiile electronice, de exemplu, va fi dezastru. Şi aşa sunt perioade grele în economia mondială, asta ar mai lipsi să avem o breşă de neîncredere. Va fi nevoie ca fiecare om responsabil să apere principiile şi valorile fundamentale", a menţionat Bostan.

Bostan: "Proiectul Legii securităţii cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare de Ministerul Comunicaţiilor"

Proiectul Legii securităţii cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare la Ministerul Comunicaţiilor, apoi documentul va parcurge drumul firesc pe circuitul de avizare între celelalte ministere, a declarat, vineri, ministrul de resort, Marius Bostan.

"După cum bine ştiţi, pregătim un proiect de securitate cibernetică. Este în fază de finalizare. A fost în dezbatere publică, în urma căreia am primit foarte multe opinii. Încercăm să ţinem cont de foarte multe dintre ele. Săptămână viitoare sperăm să finalizăm avizarea în interiorul ministerului şi să trimitem proiectul către ceilalţi avizatori. După această procedură o să intre în Guvern, iar dacă va fi avizat va fi trimis către Parlament. Legea securităţii cibernetice reprezintă o formulă de întărire a securităţii cibernetice şi este o mică parte dintr-un sistem de securitate cibernetică necesar", a afirmat Bostan, într-o conferinţă de specialitate.

Ministrul Comunicaţiilor a menţionat, totodată, că un parteneriat public-privat este extrem de important în dezvoltarea securităţii cibernetice.

"Securitatea cibernetică trebuie să privească atât instituţiile statului, administraţia, cât şi societăţile comerciale. De aceea, un parteneriat public-privat este extrem de important. Este important pentru viitor să avem şi cadrul pentru companiile de asigurări în acest domeniu. Asta va ajuta foarte mult la o dezvoltare normală şi la micşorarea riscurilor sau la recuperarea unor bani ce pot fi pierduţi. Din păcate, acum nu există o politică responsabilă în cadrul infrastructurilor cibernetice şi de ceea este nevoie de un cadru legal. Guvernul joacă un rol legitim în acest sens", a susţinut Marius Bostan.

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) a lansat, la finele lunii ianuarie, în dezbatere publică, pe propria pagină de Internet, un nou proiect de Lege privind securitatea cibernetică a României. Documentul a fost întocmit fiind luate în considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curţii Constituţionale a României (CCR) asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind Securitatea Cibernetică a României.

Conform ministerului, actul normativ vizează introducerea de măsuri de protejare a securităţii cibernetice numai la categoriile de persoane juridice enumerate în art. 2, din proiectul de lege: "autorităţilor şi instituţiilor publice, persoanelor juridice deţinătoare de infrastructuri cibernetice care susţin servicii publice sau de interes public, ori servicii ale societăţii informaţionale, a căror afectare aduce atingere securităţii naţionale sau prejudicii grave statului român, ori cetăţenilor acestuia; persoanelor juridice, deţinătoare de infrastructuri cibernetice care prelucrează date cu caracter personal; furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului".

Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, în 27 ianuarie 2015, că Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituţionale privind statul de drept şi principiul legalităţii, precum şi cele privind viaţa intimă, familială şi privată, respectiv secretul corespondenţei. Motivul invocat de către CCR este faptul că autoritatea naţională în domeniul securităţii cibernetice ar trebui să fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, şi nu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcţionează deja în cadrul SRI, cu personal militar.

Reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice, printre care ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, alături de furnizori de servicii şi infrastructură IT&C, şi companii care prelucrează date cu caracter personal, participă, vineri, la conferinţa "Securitate cibernetică - Ameninţări. Măsuri legislative şi aplicare".

(I.D.)

-----

Legea securităţii cibernetice nu conţine articole din care să reiasă că urmăreşte intruziunea în viaţa privată a cetăţenilor, cum eronat se vehiculează pe diverse canale de comunicare, a atenţionat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Florin Cosmoiu, şeful Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), transmite Agerpres.

"Avem nevoie de crearea cadrului legal, şi vorbim despre Legea securităţii cibernetice, aflată la doua tentativă. Legea a fost în dezbatere publică şi multe voci au contestat fie necesitatea legii, fie anumite obligativităţi şi articole din respectiva lege. Vreau să vă spun că, din ceea ce am citit cel puţin, multă lume vorbeşte despre această lege fără să o fi citit. În această lege nu se regăseşte nimic din ceea ce se spune în spaţiul public (...) În esenţă, legea nu urmăreşte decât două obiective majore: crearea de responsabilităţi pentru deţinătorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice - companii publice sau private, respectiv managementul incidentelor de securitate cibernetică. Raportarea unui atac cibernetic către CERT-RO va avea rol de prevenţie. CERT-RO va informa potenţialele victime faţă de posibilitatea unui atac similar. În rest, tot ce s-a postat pe internet, cum că se urmăreşte intruziunea în viaţa privată, nu este adevărat. Nu există în această lege astfel de articole referitoare la afectarea vieţii private a cetăţenilor. Dacă cineva descoperă ceva de acest gen lege, trebuie să se adreseze iniţiatorului, pentru a fi corectată greşeala", a declarat Cosmoiu.

În viziunea oficialului SRI, securitatea cibernetică depinde de fiecare cetăţean, orice computer din România putând influenţa alte reţele dacă rulează un sistem de operare care nu mai beneficiază de update-uri sau dacă este piratat.

"Din păcate, trebuie să ne gândim şi să fim mai atenţi, dar totuşi cei angrenaţi facem destul de puţin atunci când vine vorba de securitate cibernetică. Trebuie să acţionăm şi trebui să creştem. Dacă urmărim nişte statistici la nivel internaţional vedem că numărul de calculatoare infectate cu botnet, România este unul dintre liderii mondiali (...) Promovarea culturii de securitate în România este importantă. Securitatea cibernetică depinde de fiecare dintre noi, Fiecare calculator din această ţară influenţează securitatea infrastructurilor cibernetice. Dacă folosim un sistem de operare 'crackuit' care nu deţine update-uri sau dacă folosim sistemul de operare XP, care nu mai are niciun fel de upgrade, permanent calculatorul persoanei fizice va fi vulnerabil. Prin acel calculator pot fi infectate alte reţele. Trebuie să schimbăm mentalităţi. Cetăţeanul trebuie să aibă încredere în Lnternet. Trebuie acţionat în creşterea serviciilor online, în e-Guvernare şi în e-Commerce. Plus să avem garanţia că ceea comunicăm ajunge doar la destinatarul cu care comunicăm", a mai spus Cosmoiu.

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) a lansat, la finele lunii ianuarie, în dezbatere publică, pe propria pagină de Internet, un nou proiect de Lege privind Securitatea Cibernetică a României. Documentul a fost întocmit fiind luate în considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curţii Constituţionale a României (CCR) asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind Securitatea Cibernetică a României.

Conform ministerului, actul normativ vizează introducerea de măsuri de protejare a securităţii cibernetice numai la categoriile de persoane juridice enumerate în art. 2, din proiectul de lege: "autorităţilor şi instituţiilor publice, persoanelor juridice deţinătoare de infrastructuri cibernetice care susţin servicii publice sau de interes public, ori servicii ale societăţii informaţionale, a căror afectare aduce atingere securităţii naţionale sau prejudicii grave statului român, ori cetăţenilor acestuia; persoanelor juridice, deţinătoare de infrastructuri cibernetice care prelucrează date cu caracter personal; furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului".

Ministrul Comunicaţiilor a anunţat, vineri, că proiectul Legii securităţii cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare în interiorul Ministerului Comunicaţiilor, ulterior documentul să ia drumul firesc pe circuitul de avizare în celelalte ministere, după care va intra spre adoptare în Guvern şi, în cazul adoptării, în Parlament.

Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, în 27 ianuarie 2015, că Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituţionale privind statul de drept şi principiul legalităţii, precum şi cele privind viaţa intimă, familială şi privată, respectiv secretul corespondenţei. Motivul invocat de către CCR este faptul că autoritatea naţională în domeniul securităţii cibernetice ar trebui să fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, şi nu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcţionează deja în cadrul SRI, cu personal militar.

Reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice, printre care ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, alături de furnizori de servicii şi infrastructură IT&C, şi companii care prelucrează date cu caracter personal, participă, vineri, la conferinţa 'Securitate cibernetică - Ameninţări. Măsuri legislative şi aplicare'.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb