Abonament gratuit

Fondul Proprietatea mai câştigă o luptă cu ASF

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea /

Autoritatea îşi retrage avizele parţiale date vara trecută, privind modificările actului constitutiv 

Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a retras, vineri, avizele date în august 2013 pentru modificările actului constitutiv şi contractului de administrare ale Fondului Proprietatea, votate de acţionarii FP în aprilie 2013.

Fondul Proprietatea contestase, pe 12 septembrie, avizele parţiale date de ASF şi acuza, atunci, Autoritatea că nu şi-a argumentat deloc deciziile.

La finalul lunii februarie, ASF a avizat reducerea capitalului social subscris al Fondului Proprietatea, urmare a anulării unui număr de 240.304.801 acţiuni proprii achiziţionate de Fond în cadrul primului program de răscumpărare din 2011.

Astfel, după un lung şir de adrese între cele două institutţii, se pare că începe să răsară soarele şi pe strada FP.

De altfel, Fondul ajunsese chiar să se judece cu ASF pentru că predecesoarea sa - CNVM - a respins, la începutul anului trecut, acordarea de comisioane suplimentare Franklin Templeton pentru urgentarea vânzării participaţiilor din portofoliu, aşa cum deciseseră acţionarii Fondului Proprietatea, pe 4 aprilie 2012.

La AGA din aprilie 2013, fondul american de hedging, "Elliott" Associates, a făcut unele propuneri de modificare a statutului FP, ce au fost incluse pe ordinea de zi, astfel încât procedura de înlocuire a administratorului să fie mai clară în momentul în care mandatul acestuia va expira.

Recent, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, ne-a declarat că are în vedere un demers pentru promovarea unui act normativ, prin care, conform solicitării FP, să înceteze aplicabilitatea actelor normative cu privire la selecţia administratorului şi remuneraţia acestuia.

"După părerea mea, actul normativ este strict necesar pentru că trebuie să dăm puteri depline acţionarilor FP să decidă asupra administratorului şi remuneraţiei acestuia. Voi transmite o propunere Ministerului de Finanţe, pentru iniţierea proiectului", ne-a precizat Mircea Ursache.

Fondul Proprietatea a anunţat, ieri, că urmare a revocării avizelor din august, ASF urmează să emită noi decizii cu privire la modificarea Actului Constitutiv şi la Actul Adiţional la Contractul de Administrare a Investiţiilor.

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie