SUPLIMENTUL FONDUL PROPRIETATEA "Soluţia pentru dezvoltarea pieţei locale de capital este reprezentată de listări"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 ianuarie 2016

"Soluţia pentru dezvoltarea pieţei locale de capital este reprezentată de listări"

(Interviu cu Dr. Mark Mobius, Executive Chairman Templeton Emerging Markets Group)

"Fluxul investiţiilor depinde de viteza cu care guvernul va implementa reformele necesare"

Nivelul investiţiilor pe care România le va atrage va fi influenţat semnificativ de reformele implementate în diverse sectoare şi îmbunătăţirile din zona fiscală, este de părere Dr. Mark Mobius, Executive Chairman Templeton Emerging Markets Group, care a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări despre economia noastră, dar şi despre pieţele emergente.

În opinia sa, mai multe oferte publice iniţiale, în special ale unor companii importante deţinute de stat, ar putea sprijini trecerea pieţei locale de capital de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă.

Reporter:Cum vedeţi România din punctul de vedere al atractivităţii pentru investitori?

Mark Mobius:Economia românească se află pe o tendinţă de creştere şi, privind în viitor, considerăm că nivelul investiţiilor pe care România le va atrage va fi influenţat semnificativ de reformele implementate în diverse sectoare şi îmbunătăţirile din zona fiscală. Apreciem ca fiind binevenite cele mai recente măsuri de relaxare fiscală, precum reducerea TVA de la 24% la 20% şi reducerea taxei pe dividende de la 16% la 5%, care au intrat în vigoare la începutul acestui an.

Investiţiile străine reprezintă o oportunitate excelentă nu doar pentru influxurile de capital generate, dar, mult mai important, pentru know how-ul vital adus, care poate fi utilizat în mod productiv pentru creşterea economică a ţării. Dar fluxul investiţiilor depinde de asemenea de viteza cu care guvernul va implementa reformele necesare. Un număr mai mare de companii de stat listate pe bursă ar atrage investiţii străine considerabile. Ne aflăm acum în situaţia de a avea companii uriaşe deţinute de stat, care nu au nicio intenţie să se schimbe, să se reformeze, să devină mai eficiente şi mai profitabile.

Reporter:Ce lipseşte Bursei de Valori Bucureşti pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă?

Mark Mobius:Reducerea sau eliminarea anumitor bariere care restricţionează accesul investitorilor reprezintă măsuri importante care ar încuraja investiţiile străine. Birocraţia pe care o presupune deschiderea unui cont de valori mobiliare şi comisioanele de tranzacţionare ridicate sunt doar două exemple în acest sens.

Totuşi, în acest moment, soluţia pentru dezvoltarea pieţei locale de capital este reprezentată de listări. Ofertele publice iniţiale reprezintă un element-cheie pentru creşterea lichidităţii şi atragerea de investitori noi. Astfel, mai multe oferte publice iniţiale, în special ale unor companii importante deţinute de stat, ar putea sprijini trecerea pieţei locale de capital de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă.

Reporter:Cum caracterizaţi cei cinci ani de când Fondul Proprietatea este listat la BVB?

Mark Mobius:După cinci ani de la listare, suntem mândri să vedem că Fondul Proprietatea s-a poziţionat ca unul dintre principalii jucători de pe piaţa românească de capital. Fondul este cea mai vizibilă şi cea mai lichidă companie de pe Bursa de Valori Bucureşti. Acţiunile sale îndreptate către reformarea companiilor de stat au condus la creşterea calităţii managementului şi la îmbunătăţirea rezultatelor financiare ale acestora. Fondul a acţionat totodată ca o poartă de intrare pentru capitalurile străine în România, în condiţiile în care, după listare, a atras investiţii directe de portofoliu de peste 1,4 miliarde de euro de la investitori instituţionali străini, mulţi dintre aceştia fiind la prima investiţie pe piaţa locală. De asemena, listarea secundară a Fondului pe Bursa de la Londra a contribuit la creşterea vizibilităţii pieţei locale de capital.

De asemenea, este important de notat că în aceşti cinci ani, Fondul a fost cel mai important susţinător al implementării standardelor de guvernanţă corporativă, iar acest lucru este vizibil prin progresele făcute în acest domeniu, în condiţiile în care mai multe companii de stat au implementat standarde adecvate de guvernanţă corporativă.

Reporter:Ce riscuri vedeţi pentru perioada următoare? Dar oportunităţi?

Mark Mobius:În opinia noastră, reformele structurale, care includ restructucturarea companiilor de stat, şi ofertele publice iniţiale ar putea alimenta creşterea economică pe termen lung, din moment ce ar genera mai multă transparenţă, ar îmbunătăţi eficienţa şi profitabilitatea şi ar ajuta la prevenirea corupţiei. Orice întârziere a reformelor structurale ar fi percepută drept cel mai mare risc pentru economia românească, dar noi credem cu tărie că actualul guvern are toate instrumentele necesare pentru a accelera ritmul reformelor.

Este foarte important să existe mai multă predictibilitate pentru investiţii, în special în sectorul energetic şi în infrastructură. Un exemplu ar fi reglementări noi privind taxarea producţiei de petrol şi gaze, care sunt depăşite în acest moment. Este crucial ca autorităţile să vină cu o soluţie pe termen lung pentru a încuraja noi investiţii în acest sector, care ar putea deveni un motor de creştere pentru economie în următoarele decenii.

Reporter:Ce aşteptări aveţi în privinţa evoluţiei pieţelor emergente în acest an?

Mark Mobius:Cu toate că 2015 a fost un an plin de provocări pentru investitorii din pieţele emergente, considerăm că mulţi dintre factorii care au generat volatilitate sunt temporari şi astfel rămânem optimişti pe termen lung. În primul rând, economiile emergente au consemnat în general ritmuri de creştere economică mai solide decât pieţele dezvoltate şi ne aşteptăm ca această tendinţă să continue în 2016, dar şi în următorii ani. În al doilea rând, fundamentele multor economii emergente (inclusiv indicatorii privind rezervele valutare şi nivelul datoriei publice) s-au îmbunătăţit substanţial în ultimul deceniu. În al treilea rând, pieţele emergente prezintă un potenţial neutilizat considerabil în termeni de resurse şi demografie.

Pieţele emergente deţin 37% din PIB-ul global, în timp ce pieţele dezvoltate deţin restul de 63%, dar ne aşteptăm ca acest diferenţial să se îngusteze pe măsură ce pieţele emergente îşi deblochează treptat potenţialul neutilizat. Cel mai mare risc pe care îl vedem la adresa performanţei pieţelor emergente în 2016 este reprezentat de evenimentele neprevăzute, de natură geopolitică sau financiară, deoarece cei mai mulţi factori de risc cunoscuţi sunt incluşi deja în evaluarea activelor. În calitate de investitori, considerăm că activele din pieţele emergente par subevaluate comparativ cu cele din pieţele dezvoltate, având în vedere raporturile preţ/câştig (P/E) şi preţ/valoare contabilă (P/B).

Reporter:Cum vedeţi situaţia din China?

Mark Mobius:Mulţi investitori sunt îngrijoraţi în acest moment, dar noi credem că nu există nicio îndoială că economia chineză va continua să aibă o creştere solidă anul acesta. Vedem în continuare volatilitate pe piaţa chineză, din moment ce, pe de o parte, guvernul doreşte stabilitate, dar, pe de altă parte, face eforturi pentru liberalizarea economiei. În viitor, va fi dificil pentru guvernul chinez să menţină controlul dacă vizează o economie mai deschisă. China intenţionează să-şi liberalizeze economia şi în special moneda, dar cel mai probabil acest lucru se va realiza într-un mod gradual, pentru a putea asigura stabilitatea dorită.

Cred că este important pentru orice investitor interesat să înţeleagă obiectivele Chinei - şi potenţialele implicaţii ale acestora asupra pieţei - să citească cele zece puncte ale sesiunii plenare a congresului Partidului Comunist din 2013, care traseză direcţiile principale pentru economie. Unele industrii vor fi reorganizate, alte îşi vor pierde din importanţă. Dar direcţia ţării pare clară pentru noi - către o economie mult mai deschisă, o economie mult mai orientată către piaţă, care se ajustează în funcţie de mişcările internaţionale de capital, iar yuanul va fi nu doar o monedă de rezervă, ci şi o monedă de schimb importantă la nivel global. Nu suntem foarte îngrijoraţi cu privire la creşterea economiei chineze şi nici cu privire la perspectivele investiţionale pe termen lung. Fundamentele macroeconomice sunt în continuare excelente, din perspectiva noastră. China este una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din lume, chiar dacă ritmul a decelerat.

"Direcţia Chinei pare clară pentru noi - către o economie mult mai deschisă, o economie mult mai orientată către piaţă, care se ajustează în funcţie de mişcările internaţionale de capital, iar yuanul va fi nu doar o monedă de rezervă, ci şi o monedă de schimb importantă la nivel global".

"Este foarte important să existe mai multă predictibilitate pentru investiţii, în special în sectorul energetic şi în infrastructură. Un exemplu ar fi reglementări noi privind taxarea producţiei de petrol şi gaze, care sunt depăşite în acest moment".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Soluţia pentru dezvoltarea pieţei locale de capital este reprezentată de listări". Cat de adevarat !

    Dar mai exista un adevar , toate aceste relistari la Londra nu fac altceva decat sa mute lichiditatea de la BVB la Londra. Daca nu s-ar fi facut, pana acum BVB ar fi avut statutul de piata emergenta cu toate avantajele lui , chiar si pentru FP. Dar asta e , preferam intotdeauna sa gandim doar pe termen foarte scurt si pe termen mediu si lung preferam sa ne tragem un glont un piciorus...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb