FORUMUL EUROPEAN DE ROBOTICĂRobot umanoid de 1.000.000 de euro, prezent la Bucureşti

Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 martie 2019

Robotul umanoid Talos, creat de experţii de la Pal Robotics, a ajuns la Bucureşti, în cadrul primei ediţii a European Robotics Forum 2019. Estimat la o valoare de 1 milion de euro, robotul biped de 1,75 cm înălţime şi 95 de kilograme este capabil să vorbească nouă limbi şi să interacţioneze simultan cu mai multe persoane. De asemenea, umanoidul merge, dansează şi poate avea activităţi casnice. Pentru Forumul European de Robotică din România, Talos a ales să se afişeze în costumaţie populară naţională, fiind echipat cu o tradiţională ie românească. Potrivit Agerpres, umanoidul poate ridica obiecte de până la 6 kg, este dotat cu conectivitate Wi-Fi, funcţionează cu o baterie litiu-ion pe baza căreia poate merge timp de 1,5 ore, iar în stand by poate sta până la 3 ore. Pe partea de software, Talos este dotat cu sistemul de operare OS (Ubuntu LTS, Linux RT Preempt) şi rulează pe platforma Intel Core i7. Alături de Talos, la evenimentul de robotică de la Bucureşti sunt prezenţi şi roboţii Modulab, cunoscuţi pentru instalaţiile interactive şi aplicaţiile tehnologice pe care le dezvoltă în artă, publicitate şi în muzee.

Alte inovaţii în robotică ce pot fi văzute la European Forum Robotics 2019 sunt: Lux.ai - roboţi folosiţi pentru copiii cu autism, Bucharest Robots, sisteme de mâini inteligente - Schunk, Shadow şi QB Robotics, roboţi modulari, care pot simula mâini, picioare sau animale cu mai multe membre (Hebi Robotics), roboţi pentru depozite logistice, precum Amazon şi Robotnik, tehnologii pentru maşini autonome, roboţi pentru fabricile viitorului, majoritatea lucrând alături de oameni (Universal Robots, ABB, KUKA şi Rolls-Royce).

Rapoarte publicate recent arată că piaţa roboţilor umanoizi va creşte spectaculos, până în 2023, la valoare de 3,9 miliarde de dolari, de la 320,3 milioane de dolari, cât este în prezent. Specialiştii din piaţă susţin că această creştere se va datora dezvoltării constante a capabilităţii roboţilor şi preţurilor din ce în ce mai accesibile ale acestora, dar şi datorită schimbărilor ce vor avea loc în societatea noastră. Studiile previzionează, totodată, o creştere a numărului de roboţi umanoizi folosiţi în educaţie, dar şi în industria de retail şi cea a ospitalităţii, cea din urmă cu scopul de a personaliza cât mai mult experienţa clientului. De asemenea, industria medicală şi cea a logisticii vor integra tot mai multe capabilităţi ale Inteligenţei Artificiale (AI) în aceşti roboţi pentru a răspunde nevoilor din aceste domenii.

Robotica şi inteligenţa artificială reprezintă un business în care sunt investiţi din ce în ce mai mulţi bani, a declarat ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, la conferinţa de deschidere a evenimentului European Robotics Forum de la Bucureşti: "Tot ce facem la momentul actual depinde de tehnologie, iar conceptul de Internet of Things câştigă tot mai mult teren. Robotica şi inteligenţa artificială reprezintă un business în care sunt investiţi din ce în ce mai mulţi bani. Trebuie să creăm o ligă europeană a roboticii. Avem foarte mult de lucru. Numai împreună putem să construim afaceri noi, bazate pe dezvoltare tehnologică. Sunt atât de multe lucruri de spus despre tehnologie... Important este că astăzi, Bucureştiul este capitala roboticii, pentru trei zile. Am organizat, până nu demult, la Bucureşti, reuniunea informală ministerială dedicată sectorului digital, unde am discutat despre reducerea decalajului pe acest segment între ţările din Europa şi cele din Asia sau de pe continentul american. Vă pot spune că România a închis o mare parte dintre dosarele importante pe sectorul digital, în cele aproape trei luni de la preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene".

Peste 600 de expozanţi din Europa, Asia şi SUA au venit la Bucureşti pentru a participa, până vineri, la prima ediţie a Forumului European al Roboticii (European Robotics Forum).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

21 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9209
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5755
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9434
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6037
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.3735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro