Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Foştii directori ai France Telecom judecaţi pentru "hărţuire morală"

M.I.
Internaţional /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

La zece ani după valul de sinucideri de la France Telecom, care în 2013 şi-a schimbat numele în Orange, compania şi o parte din foştii manageri, printre care şi fostul director general Didier Lombard, vor fi judecaţi începând de luni pentru "hărţuire morală", un proces care se anunţă a fi o premieră în Franţa, transmite AFP.

Între 2008 şi 2009, 35 de angajaţi ai France Telecom (Orange) s-au sinucis, unii dintre ei evocând un "management al terorii" destinat să îi facă să părăsească compania.

În actul de punerea sub acuzare, procurorii vorbesc de "o hărţuire morală organizată la nivel de companie" în condiţiile în care managerii vroiau să renunţe la 22.000 din cei 120.000 de salariaţi între 2006 şi 2008. Procurorii nu reproşează foştilor manageri "alegerile strategice de transformare a companiei ci maniera în care această restructurare a fost făcută", scrie Agerpres.

Pe banca acuzaţiilor se va afla Didier Lombard, care a condus France Telecom între 2005 şi 2020. În cel mai grav moment al crizei acesta ar fi vorbit de o "modă a sinuciderilor", după care şi-a cerut scuze pentru declaraţiile sale. Alături se va afla numărul doi Louis-Pierre Wenes şi fostul director de resurse umane Olivier Barberot. Alţi patru membri ai conducerii companiei sunt inculpaţi pentru complicitate. Toţi riscă o amendă de 15.000 de euro şi un an de închisoare. La rândul său, compania France Telecom riscă o amendă de 75.000 de euro.

Procesul care ar urma să dureze peste două luni, va fi urmărit de atenţie de companii, sindicate şi specialişti din sectorul muncii deoarece ar putea să se finalizeze prin condamnări pentru hărţuire morală instituţionalizată, diferite de cazurile clasice în care există o legătură directă între autorul prezumat şi victimă. France Telecom este prima mare companie care este acţionată în justiţie în Franţa pentru "hărţuire morală", definită de codul penal drept "acţiuni repetate având drept scop sau efect o degradare a condiţiilor de muncă", conform Agerpres.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS