FP vrea să vândă deţinerea în Engie

T.B.
Piaţa de Capital / 27 decembrie 2023

FP vrea să vândă deţinerea în Engie

Fondul a încheiat un contrat de vânzare-cumpărare cu GDF International privind vânzarea deţinerii de 12% în Engie Romania, pentru 432,6 milioane lei

Tranzacţia va fi supusă aprobării acţionarilor FP

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu GDF International privind vânzarea, de către fond, a întregii participaţii deţinute în capitalul Engie Romania, pentru 432,6 milioane lei, conform unui raport al Franklin Templeton publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Finalizarea vânzării în cadrul contractului de vânzare-cumpărare este supusă aprobării acţionarilor Fondului", se mai menţioneză în raport.

Fondul are 11,99% din furnizorul de gaze naturale şi energie electrică.

La finele lunii noiembrie, deţinerea FP în Engie Romania era evaluată la circa 432 milioane de lei, în condiţiile în care, pachetul de 11,99% din companie reprezenta 13,5% din Valoarea Activului Net al FP, care în octombrie era de circa 3,31 miliarde de lei.

În vară, Fondul Proprietatea a vândut deţinerea de 19,94% din Hidroelectrica, prin cea mai mare ofertă publică din istoria BVB, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 9,3 miliarde de lei.

Evaluarea bursieră a FP se ridică la 2,8 miliarde lei.

Finalizarea vânzării în cadrul contractului de vânzare-cumpărare este supusă aprobării acţionarilor Fondului, informează sursa menţionată.

Opinia Cititorului ( 19 )

 1. DE CE NU SE FACE Oferta publică de vânzare de acţiuni şi ulterior listare la Bursa de Valori ????

  1. Pentru ca nu este de acord GDF ( actionarul majoritar ). A mai incercat FP. Daca actionarul majoritar nu e de acord nu se poate lista nicio companie.

   Pentru ca nu a vrut GDF

  DACA GDF International nu doreste sa se faca oferta publica atunci FP NU ESTE OBLIGAT SA VANDA!

  1. Desigur ca nu e obligat,dar FP doreste.Oferta pare buna.

  FP nu este obligat sa vanda...GDF-ului.

  Mult laudatul FT se pripeste cu vanzarea. 

  Si nu ar fi prima data. La ce pret a vandut PETROM?

  Ar putea vinde unui tert concurent GDF. 

  1. Nu vrea nimeni sa cumpere o participatie minoritara la o companie nelistata. Pana la urma au primit destul de bine si nu prea aveau cum sa refuze.

   Sa ziceti merci

   Mersi

   Merci

  ...știu că articolul e despre FP....

  NU MAI CUMPĂRAȚI UCM....."elvețienii" mioritici vor cere delistarea 

  Mai lichideaza un blue-chip din portofoliu..

  Mai scad 430 mil din valoare active.. 

  Mai gaseste niste bani ptr dividende..

  Mai au un an ca adminsistratori.. 

  1. Chiar vor sa lichideze si mai mult, nu doar Engie: vezi comunicatul de pe bvb. 

   Lichideaza, lichideaza si book value coafeaza! Greu vor ajunge si in multi ani isi vor recupera banii cei care cumpara acum actiuni la fp. Dar Franklin Templeton are nota 11 pentru modul in care si au indeplinit mandatul. Ce zic 11, 15 din 10 merita!

   Prețul acțiunilor crește, oamenii cumpără FP după ce-au auzit vestea că Fondul vinde tot ce are, sperând la dividende. VREI SĂ ZICI CĂ NU NE ÎMBOGĂȚIM CU TONȚII?!

   book value nu se modifica daca se anuleaza actiunile proprii?

  Eu cred că cei care comentează pe aici nu înțeleg mandatul administratorilor FP, acela de a lichida deținerile și a împărții banii acționarilor. Apoi, cei care comentează nu înțeleg contextul în care FT își desfășoară activitatea, acela de ultim an ca administrator FP. Dacă cei care comentează ar înțelege ce se întâmplă, ar fi cumpărat acțiuni FP încă de dinainte de vânzarea H2O și ar fi ținut de ele și cu dinții. Neînțelegând la timp (unii nici acum), cei mai mulți latră la urs... Csf, ncsf...

  1. A citit cineva convocatorul?

   „Ordinea de zi a AGEA este urmatoarea: 

   1. Aprobarea autorizarii Administratorului Unic de a rascumpara actiuni ale Fondului Proprietatea, certificate de depozit sau titluri de interes in legatura cu actiuni ale Fondului Proprietatea, prin tranzactii efectuate in cadrul pietei unde actiunile, certificatele de depozit sau titlurile de interes in legatura cu actiuni ale Fondului Proprietatea sunt listate sau cumparate prin oferte publice, in conformitate cu legislatia aplicabila, pentru un numar maxim de 1.000.000.000 actiuni proprii (sub forma de actiuni si/sau echivalent al acestora astfel cum este descris mai sus), in cursul anului financiar 2024, incepand cu data la care hotararea adunarii generale a actionarilor este publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a si pana la data de 31 decembrie 2024. Rascumpararea se va efectua la un pret care nu poate fi mai mic de 0,2 RON / actiune sau mai mare de 1 RON / actiune.” 

   Eu înțeleg de aici că FP, pentru ca statul să nu mai abuzeze de acționari luându-le impozit și încărcându-i cu CASS va răscumpăra iarăși acțiuni. Voi ce înțelegeți? Aștept cu interes comentariile SECRETE în care voi fi îndemnat ca, în aroganța mea, să pun mâna pe carte... 

   Exact asta înseamnă. Și mai e ceva: cu cele 5 participații ale fp la porturi, aeroporturi, alro, salrom și încă una.

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9714
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1091
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8281
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.6861

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb