Franţa comandă primele trenuri cu hidrogen de la Alstom

S.B.
Internaţional / 08 aprilie 2021

Franţa comandă primele trenuri cu hidrogen de la Alstom

Regiunile franceze Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comte, Grand Est şi Occitanie lansează prima comandă de trenuri hibride electric-hidrogen din Franţa, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Acţionând în numele celor patru regiuni, SNCF Voyageurs a făcut o comandă către Alstom pentru primele 12 trenuri electrice cu sistem dual de alimentare electric - hidrogen (plus două unităţi opţionale) din gama Coradia Polyvalent pentru Regiolis, dezvoltate de Alstom. Contractul valorează în total aproape 190 de milioane de euro. Această inovaţie marchează o revoluţie autentică în mobilitatea feroviară. Fiind o premieră în Franţa, acest contract va contribui la atingerea obiectivelor de tranziţie energetică de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea fonică, ambiţie susţinută de guvernul francez prin planul său de adoptare a hidrogenului lansat în iunie 2018. Este pe deplin în conformitate cu programul PLANETER de reducere a impactului asupra mediului exercitat de soluţiile de mobilitate regională ale SNCF Voyageurs, pornind de la convingerea că introducerea mai multor TER (trenuri regionale expres) poate reduce semnificativ emisiile de CO2. Alte regiuni franceze şi-au exprimat deja interesul de a participa la a doua fază a proiectului.

Această comandă oficială din partea autorităţilor franceze pentru trenuri alimentate cu hidrogen este rezultatul a doi ani de eforturi comune ale susţinătorilor proiectului. Trenul Coradia Polyvalent echipat cu dublă alimentare cu energie electrică întruneşte cerinţele reţelei feroviare franceze şi are o autonomie de până la 600 de km pe secţiunile neelectrificate. Trenul, cu patru vagoane şi o lungime de 72 de metri, are o capacitate totală de 218 locuri şi dispune de aceleaşi performanţe dinamice şi nivel de confort ca ale versiunii hibride electric-diesel.

Aproape 400 de trenuri Coradia Polyvalent cu alimentare hibridă electric-diesel şi respectiv 100% electrice au fost comandate de regiuni franceze din anul 2011. Dezvoltarea şi producerea trenurilor Coradia Polyvalent asigură peste 2000 de locuri de muncă în Franţa pentru Alstom şi furnizorii săi. Şase din cele 15 unităţi Alstom din Franţa sunt implicate în proiect: Reichshoffen (regiunea Bas-Rhin) pentru proiectare şi asamblare, Ornans (Doubs) pentru motoare, Le Creusot (Saône-et-Loire) pentru boghiuri, Tarbes (Hautes-Pyrenees) pentru sisteme de tracţiune, Villeurbanne (Rhône) pentru componente electronice on-board şi Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis) pentru design.

"Franţa are tot ce îi trebuie pentru a deveni un campion al hidrogenului: guvernul francez este pe deplin angajat să transforme această ambiţie în realitate. Vom acoperi 47 de milioane de euro din costurile de dezvoltare ale primului tren regional alimentat cu hidrogen, din Franţa. Sunt încântat că acest sprijin a permis celor patru regiuni partenere să-şi confirme comanda pentru primele 14 trenuri", a declarat Jean-Baptiste Djebbari, ministrul delegat pentru transporturi, Ministerul francez pentru Tranziţie Ecologică.

"Această comandă marchează un pas istoric şi concret către o mobilitate curată, prin lansarea unei noi soluţii feroviare cu zero emisii directe. Hidrogenul a devenit o soluţie concretă pentru a ajuta regiunile să realizeze tranziţia lor energetică. Suntem mândri de angajamentul nostru faţă de această direcţie şi de adăugarea acestei tehnologii la gama de soluţii dezvoltate pentru regiunile noastre prin programul nostru PLANETER. Această comandă este rezultatul mai multor ani de muncă alături de autorităţi şi producător, realizată prin angajamentul şi expertiza echipelor noastre din materialul rulant şi departamentele TER, pentru a dezvolta un tren cu hidrogen care să răspundă nevoilor din regiunile noastre", a spus Christophe Fanichet, CEO, SNCF Voyageurs.

"Compania Alstom este deosebit de mândră să contribuie, alături de SNCF Voyageurs şi regiunile Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comte, Grand Est şi Occitanie, la o soluţie de mobilitate mai curată şi mai sustenabilă. Alstom este prima companie feroviară din lume care a lansat pe piaţă un tren cu hidrogen şi care stăpâneşte această tehnologie prin intermediul trenului său iLint, dezvoltat pentru piaţa germană. Această nouă comandă pentru piaţa franceză este pe deplin în conformitate cu ambiţia grupului Alstom de a deveni numărul unu pe piaţa de mobilitate ecologică şi inteligentă şi de a contribui la implementarea unui ecosistem eficient bazat pe hidrogen în regiunile noastre", a declarat Jean-Baptiste Eymeoud, Preşedintele Alstom Franţa.

Declaraţiile reprezentanţilor regiunilor franceze beneficiare:

"Protecţia mediului este o problemă majoră şi fără îndoială cea mai mare provocare din secolul XXI. Această comandă pentru primele trenuri Coradia din Auvergne-Rhône-Alpes este următorul pas în ambiţia regiunii noastre de a stimula dezvoltarea verde, concentrându-se pe inovare, dezvoltarea afacerilor şi crearea de locuri de muncă. De la angajamentul nostru faţă de proiectul european Zero Emission Valley, ne-am propus să facem din regiunea noastră - care reprezintă o bază pentru aproape toţi jucătorii din sectorul hidrogenului - o regiune cu unul dintre cele mai scăzute niveluri de emisii de carbon din Europa, prin dezvoltarea de aplicaţii pentru această nouă sursă de energie. Trenurile cu hidrogen sunt o alternativă inovatoare la trenurile diesel care circulă pe liniile noastre neelectrificate", a declarat Laurent Wauquiez, preşedintele consiliului regional din Auvergne-Rhône-Alpes.

"Ca sursă de energie şi soluţie de stocare, hidrogenul, în special hidrogenul verde, este o modalitate nu numai de a contracara efectele încălzirii globale, ci şi de a stimula ocuparea forţei de muncă, atractivitatea şi dezvoltarea în regiunea noastră. În calitate de pionier în această tehnologie strategică, regiunea a reunit talentele şi abilităţile atât ale Bourgogne, cât şi ale Franche-Comte în tranziţia sa către hidrogen. Comanda pentru trei Coradia Polivalent H2 în valoare totală de 52 de milioane de euro marchează un nou pas în adoptarea hidrogenului pentru soluţii de mobilitate cu emisii reduse de carbon. Trenurile vor circula între Auxerre şi Laroche-Migennes şi vor face parte din primul ecosistem regional din Franţa care va include trenul, cu sediul în Auxerre", a declarat Marie-Guite Dufay, preşedinta consiliului regional Bourgogne-Franche-Comte.

"Această comandă reprezentativă confirmă angajamentul nostru de a menţine activitatea în fabrica Reichshoffen, unde vor fi asamblate toate trenurile - trei plus două opţionale pentru regiunea Grand Est şi alte nouă comandate de omologii noştri. Acesta este primul pas în strategia pe termen lung a TER Grand Est şi implicarea noastră în acest program fără precedent îşi propune să stimuleze o lansare la nivel naţional a trenului uşor cu hidrogen în Franţa. Testele efectuate vor fi fundamentale în dezvoltarea unui sector feroviar francez de hidrogen şi, într-o a doua fază, producerea trenului uşor de hidrogen de care regiunea Grand Est are mare nevoie pentru a-şi implementa politica de salvare şi dezvoltare a căilor ferate mici", a spus Jean Rottner, Preşedinte al consiliului regional din Grand Est, Preşedinte al consiliului regional din Bourgogne-Franche-Comte.

"Acesta este un moment cheie în cursa noastră pentru adoptarea hidrogenului în regiunea Occitanie, care se concentrează pe dezvoltarea de noi moduri de mobilitate şi crearea de soluţii practice pentru producerea de hidrogen verde. Această primă comandă dă startul unei noi ere de progres tehnologic pentru mobilitatea verde. Regiunea Occitanie va primi în 2025 primul prototip de tren cu hidrogen pe linia Montrejeau - Luchon, pe care sperăm să o redeschidem. Este, de asemenea, o veste bună pentru ocuparea forţei de muncă şi dezvoltarea regiunii noastre, în special având în vedere că uzina Alstom din Tarbes este implicată în fabricarea acestor trenuri inovatoare. Reindustrializarea cu emisii reduse de carbon a regiunilor noastre şi soluţiile de mobilitate ecologică nu mai sunt un vis utopic, ele funcţionând deja în regiunile noastre. Aş dori să salut angajamentul colectiv al celor patru regiuni care şi-au demonstrat capacitatea de a iniţia şi susţine acest proiect, care promovează apariţia unui sector promiţător pentru viitor aici, în Franţa", a declarat Carole Delga, preşedinta consiliului regional al Occitanie / Pyrenees - Mediterranee.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

25 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9440
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3816
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7642
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9008
Gram de aur (XAU)Gram de aur258.9166

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro