FRĂŢIA SIF-URILORBîlteanu joacă Hor(i)a pe Transilvania

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 aprilie 2014

Bîlteanu joacă Hor(i)a pe Transilvania

Ideea unei bănci "a SIF-urilor", care a revenit periodic în discuţie, pare să se fi concretizat, în sfârşit, după ce SIF4 Muntenia şi SIF2 Moldova au achiziţionat, vineri, pachete de 4,07% şi, respectiv 3,5% din Banca Transilvania.

Astfel, cele trei SIF-uri "prietene" - SIF1 Banat Crişana (4,5% din TLV), SIF2 Moldova (8,5%) şi SIF4 Muntenia (4,2%) - au ajuns să controleze 17,2% din Banca Transilvania, iar acestora li se alătură şi participaţia de 5% a SIF5 Oltenia.

Cumulat, SIF-urile au depăşit deţinerea celui mai mare acţionar, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de 14,61%.

După ce Bank of Cyprus şi-a lichidat participaţia de 9,9%, pentru 82,5 milioane de euro, cu un câştig de 42% faţă de preţul de achiziţie din 2009, balanţa s-a modificat, în structura acţionariatului, majoritatea fiind deţinută, din nou, de investitori locali.

Se pare că tranzacţiile rezolvă bătaia de cap pe care o dădea prezenţa Bank of Cyprus în acţionariat, după problemele din sistemul bancar cipriot, de anul trecut, când a fost aplicată procedura de "bail-in" (confiscarea unei părţi din depozitele negarantate).

În plus, chiar înainte de alegerile pentru un nou Consiliu de Administraţie, programate pentru 29 aprilie, şi-au consolidat poziţiile acţionari, care, cel puţin la prima vedere, sunt prietenoşi faţă de actuala conducere, din care şase membri, inclusiv preşedintele Horia Ciorcilă, doresc un nou mandat.

Anul trecut, Banca Transilvania şi-a impus favoriţii în conducerea SIF Moldova (Horia Ciorcilă, Radu Hanga şi omul de afaceri Octavian Radu), iar achiziţia pachetului de 3,5% la TLV nu are cum să fie străină de aceştia.

De cealaltă parte, SIF Muntenia este, acum, sub umbrela SIF Banat Crişana, care, pe lângă faptul că deţine majoritar SAI Muntenia Invest, administratorul SIF4, a mai achiziţionat 5% din aceasta.

SIF Moldova a dorit şi ea jumătate din SAI Muntenia şi avea chiar o înţelegere în acest sens cu SIF 1, însă tranzacţia nu a fost aprobată de ASF. În schimb, SIF Moldova a achiziţionat 5% din SIF Muntenia.

În trecut, actualul grup SIF1 şi grupul Banca Transilvania au dus o luptă pentru conducerea SIF1 împotriva fostului preşedinte Ioan Cuzman, în 2009. Atunci, Ioan Cuzman spunea că cele "două grupuri care au lucrat împreună", mizând pe un conflict psihologic împotriva sa. Ulterior, taberele au ajuns la o înţelegere, iar Dragoş Bîlteanu, actualul preşedinte SIF1, a apelat la o revoluţie de catifea şi l-a înlocuit pe Ioan Cuzman.

SIF-urile şi-au întărit alianţele, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a permis, în februarie, să aibă deţineri încrucişate.

Până acum, SIF5 Oltenia şi SIF3 Transilvania au părut că se ţin în afara "alianţei" SIF-urilor, însă nu este exclus ca, în curând prima să se alăture, în contextul conflictului dintre conducere şi un grup de acţionari. SIF Moldova şi-a cumpărat 5% din SIF5 şi se pare că şi SIF1 deţine un pachet semnificativ.

Problema "Cipru" nu este însă încheiată pentru Horia Ciorcilă, care mai are de trecut hopul de la Înalta Curte, unde se judecă recursului procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în procesul în care omul de afaceri este acuzat de spălare de bani.

Horia Ciorcilă a fost trimis în judecată în iulie 2010, de procurorii DIICOT Cluj, pentru spălare de bani şi manipularea pieţei de capital, prin vânzarea de acţiuni TLV către Bank of Cyprus, în baza unor informaţii privilegiate la care ar fi avut acces, după cum susţine acuzarea. Domnia sa a fost achitat atât la Tribunalul Bucureşti, cât şi la Curtea de Apel.

Bank of Cyprus deţinea direct 52% din pachetul de 9,9% de la TLV, în timp ce restul reprezenta o participaţie indirectă, prin off-shore-ul Salecom Ltd, care, potrivit informaţiilor din presă, ar fi aparţinut în trecut chiar lui Horia Ciorcilă.

SIF-urile au dat Erste pe TLV

SIF Moldova a plătit 130.448.856 lei pentru pachetul de acţiuni TLV cumpărat, în timp ce SIF Muntenia a scos din conturi 150,3 milioane lei.

Gabriel Aldea, director general adjunct la "Intercapital Invest", consideră că achiziţiile de acţiuni Banca Transilvania de către SIF Muntenia şi SIF Moldova reflectă schimbarea de strategie pentru care au optat SIF-urile în acest an, acestea folosind cash-ul disponibil nu pentru a fi distribuit sub formă de dividende, ci pentru a realiza noi achiziţii de active.

Domnia sa apreciază că achiziţia de acţiuni Banca Transilvania realizată de către SIF Moldova a fost facilitată de prezenţa în Consiliul de Administraţie al societăţii de investiţii a domnului Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania.

"Şi achiziţia realizată de SIF Muntenia ar putea fi conexată într-un mod similar, dacă avem în vedere legăturile strânse dintre SIF-uri după achiziţiile în cruciş realizate de către acestea", a adăugat domnia sa.

În opinia brokerului, achiziţiile realizate de către SIF-uri la Banca Transilvania pot fi interpretate şi dintr-un alt punct de vedere, SIF Moldova şi SIF Muntenia preferând să-şi vândă participaţii deţinute la Erste Bank pentru a face achiziţii la Banca Transilvania: "Astfel, dacă în cazul Erste Bank, SIF-urile nu aveau niciun cuvânt de spus, ponderea în acţionariat fiind foarte redusă, în cazul deţinerilor la Banca Transilvania situaţia se prezintă total diferit, participaţiile SIF-urilor considerate împreună reprezentând practic cel mai important pol de putere în cadrul structurii de acţionariat a băncii locale".

Adrian Bărbulescu, broker la "Prime Transaction", este de părere că achiziţiile SIF-urilor reflectă performanţele băncii: "Consolidarea SIF-urilor la Banca Transilvania ne arată faptul că avem de a face cu o bancă care a confirmat în anii precedenţi că produce performanţă. Este de punctat faptul că BT a câştigat cotă de piaţă atât pe perioada crizei, cât şi imediat după, ceea ce înseamnă că acţiunile TLV pot reprezenta o investiţie profitabilă pentru viitor".

Domnul Bărbulescu opinează că, în acest an, mediul financiar - bancar se va îmbunătăţi.

Pe lângă SIF-uri, şi un fond din cadrul grupului BT - "BT Invest 1 Fii" - a raportat că a cumpărat 7,5 milioane de acţiuni TLV.

Banca Transilvania a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 443 milioane lei, cu 30% mai mare decât în anul 2012, iar veniturile operaţionale au avansat cu 12%, la aproape 1,66 miliarde lei.

Profitul net al Băncii Transilvania (TLV) a crescut anul trecut cu 17%, la 374,9 milioane lei, iar activele au urcat cu 8,4%, la 32,06 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. Erste face tot ce poate sa dea afara sifurile din actionariat iar ciorcila sa fie cu ele in actionariat. eu zic e bine

  1. pai cu Balteanu si gasca lui la TLV,adios succesul bancii...

   Ce fantezie bogata ai matalica anonimule!!!! Sa vinzi EBS pe scadere si TLV in apropriere de maxim, este strategie nu gluma. Ia sa vezi matalica pret pe TLV cand va inregistra BT adevarul din portofoliul de credite. Cred ca n-o sa-ti mai revii din BRAVO.

  Pai cui sa vanda Horia Ciorcila cand va dori sa iasa cu un profit maxim? Sifurile vor cumpara la preturi imense exitul lui Ciorcila si apoi se va vedea realitatea din BT.

  1. Care e realitatea din BT ?

  Daca ati citi raporatele depe bursa, ati vedea ca SIf5 numai are cei 5% din TLV demult.

  [cauta-ti si voi pe saitul sifului in raportari si veti vedea ] 

  Parca BT avea o limita generala de detinere (adica cu exceptii exprese in statut) de 5%. Poate n-am fost eu pe faza cand a disparut! Sau poate ca asta nu conteaza pt SIF Molova care nu-si (re)cunoaste nici propriul statut (apropo mai Adriane, nu mai inghiti toate povestile - SIF 2 n-a mai cumparat SAI Muntenia pt ca nu-i permite propriul statut, nu pt ca nu-i permite ASF-ul).

  1. Vorbesti de parca tocmai te-ai fi lovit. Tu nu judeci cand scrii?

   Mai informeaza_te si apoi lanseaza_te ca scriitor... 

  vinzi BRD in 8 RON si cumperi TLV pe maxim istoric. mai vin si brokerii de doi lei si lauda performanta TLV, sa-i vedem pe "profesionisti" pietei ce vor zice cand vor aparea scheletele ascunse de TLV. vanzatorul actiunilor a fost ciorcila prin interpusi bank of cyprus, care astfel se include in clubul select al infractorilor de la SIF1, sprijiniti de ASF.

  1. Cata dreptate ai, nu pot decat sa subscriu la ce spui. La faimosul Salecom Ltd din Cipru cine o mai fi tras bani de la SIF2 si SIF4. DIICOT, DNA la treaba baieti!

   SIF-urile au vandut toate actiunile Erste si banii i-au bagat in TLV. Mai vand si BRD-ul si pana la finalul anului au ramas fara "mobila" si atunci sa vedem ce fac. Abia de atunci incepe sa fie interesant pentru toti... Oricum, o sa fie greu de explicat de ce la aceasta tranzactie comisioanele au fost de 3-4 ori mai mari decat cele uzuale din piata.

  daca balteanu o sa aiba un cuvant de spus cred ca o sa mi vand actiunile tlv.

  Recent , un cotidian autointitulat “cafeaua de dimineata a ASF” a pus pe site la miezul noptii un articol cu Bilteanu. Dupa un sfert de ora articolul a disparut. Nu vom vedea probabil niciodata macar un singur jurnalist independent de investigatie in domeniul financiar.

  1. si ce scria in articol?

   Scria despre vreme. Ce curiosi sunt unii dom'le :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb