Gabriel Biriş: "Plafonarea dobânzilor la credite este o mare tâmpenie"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 februarie 2018

Proiectul de lege promovat de senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, privind plafonarea dobânzilor la credite este o mare tâmpenie a precizat, ieri, avocatul Gabriel Biriş, într-o conferinţă de specialitate organizată de Finmedia.

Domnul Biriş a declarat: "Din punctul meu de vedere este o tâmpenie să reglementezi, prin lege, un preţ într-o economie de piaţă. Orice fel de preţ. Dobânda este un preţ plătit pentru bani. În momentul în care intervii într-o economie de piaţă şi reglementezi preţul prin lege, pentru o marfă, în acest caz pentru bani, atunci poţi reglementa preţul pentru orice. Mi se pare ridicol să vii prin lege să plafonezi dobânda. Pentru creditele de consum, dobânda de 18% mi se pare mare, eu nu aş plăti-o, dar ea include un risc".

Potrivit lui Gabriel Biriş, este posibil ca din această măsură să aibă de câştigat cămătarii.

Domnia sa a apreciat: "Dacă mâine dobânda de politică monetară ar fi redusă la zero şi ceva, atunci şi dobânda bancară ar trebui să fie 0,2 şi ceva, deci niciun român nu s-ar mai putea împrumuta pe legea domnului Zamfir. În momentul în care se închide piaţa pentru foarte multe persoane, au de câştigat cămătarii".

Horia Braun, BCR: "Este posibil ca plafonarea dobânzilor la credite să ducă la dispariţia celor cu dobândă fixă"

Şi Horia Braun, economist şef în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR) este de aceeaşi părere.

Oficialul BCR a declarat: "Ceea ce în alte ţări este mai degrabă o iniţiativă de a evita acele împrumuturi tip camătă, la noi mai degrabă se încurajează camăta. Dacă pui nişte limite la dobânzile care se pot percepe pe nişte împrumuturi bancare din viaţa obişnuită a afacerii unei bănci, practic, împingi de multe ori clienţii în afara sistemului. Din sistemul bancar aceştia se vor duce în zona IFN-urilor (n.r. Instituţiilor Financiar Nebancare) şi apoi în sistemul informal.

Totodată, în opinia domnului Braun, este posibil ca plafonarea dobânzilor la credite să ducă la dispariţia din piaţă a creditelor cu dobândă fixă.

Oficialul BCR a spus: "În această perioadă Robor-ul se află pe un trend de creştere şi avem un risc de dobândă pentru cei ce se împrumută (...) O soluţie ar fi să te împrumuţi cu dobândă fixă, doar că, în general, aceasta este mai mare decât cea variabilă. Astfel, prin limitare, este posibil ca dobânzile fixe să fie scoase din piaţă. Cu cât dobânda de politică monetară este mai mică, cu atât marja de manevră a băncii este mai mică".

Proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor presupune ca dobânda anuală efectivă pentru creditele ipotecare şi imobiliare să aibă un nivel maxim de 2,5 ori mai mare faţă de dobânda de referinţă stabilită de Banca Naţională a Româ­niei (BNR), care, în prezent, se ridică la 2,25%. Totodată, acesta vizează şi dobânzile anuale aferente creditelor de consum, acordate atât de bănci, cât şi de IFN-uri. În cazul acestora, DAE (dobânda anuală efectivă) va avea un nivel maxim de 18%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro