General din Sudan: "Nu vor avea loc discuţii până când bombardamentele nu vor înceta"

D.T.
Internaţional / 29 aprilie

General din Sudan: "Nu vor avea loc discuţii până când bombardamentele nu vor înceta"

Unul dintre generalii din Sudan, care conduce forţa paramilitară care luptă cu armata ţării, a declarat că nu va negocia până la încheierea luptelor, potrivit Agerpres. Dar generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai cunoscut sub numele de Hemedti, a declarat că luptătorii săi sunt bombardaţi "necruţător" de când un armistiţiu de trei zile a fost prelungit.

"Nu vrem să distrugem Sudanul", a spus el, acuzându-l pe şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, pentru violenţă. Generalul Burhan a acceptat de principiu să discute faţă în faţă în Sudanul de Sud.

Prelungirea de joi seară a unui acord de încetare a focului a urmat eforturilor diplomatice intense ale ţărilor vecine, precum şi ale SUA, Regatului Unit şi ONU.

Potrivit sursei citate, Hemedti a spus că este deschis la discuţii, dar condiţia era ca încetarea focului să fie menţinută: "Încetează ostilităţile. După aceea putem avea negocieri".

El a precizat că nu are nicio problemă personală cu generalul Burhan, dar l-a considerat un trădător pentru aducerea la guvernare a celor loiali fostului preşedinte Omar al-Bashir, care a fost înlăturat împreună de armată şi RSF în 2019, după proteste masive de stradă.

Regimul lui Bashir - aflat la putere timp de trei decenii - era cunoscut pentru ideologia sa islamistă şi pentru impunerea unei versiuni stricte a Sharia (legea islamică).

"Din păcate, Burhan este condus de liderii frontului islamic radical", a spus Hemedti.

În 2021, el şi generalul Burhan au anulat acordul de împărţire a puterii cu civilii, preluând controlul deplin printr-o lovitură de stat.

Aceştia s-au certat anul acesta în legătură cu propunerea de revenire la administraţia civilă, în special cu privire la termenul pentru includerea în armată a celor 100.000 de oameni ai lui Hemedti din cadrul Forţei de Sprijin Rapid (RSF), arată sursa.

"Aştept cu nerăbdare să am un guvern civil astăzi, un guvern complet civil. Acesta este principiul meu", a declarat Hemedti.

Nu este prima dată când liderul RSF vorbeşte despre angajamentul său faţă de democraţie, deşi analiştii subliniază că forţele sale au înăbuşit cu brutalitate protestele civile în trecut.

Hemedti a declarat, conform sursei, că luptătorii săi RSF nu sunt duşmanii soldaţilor din armata naţională, explicând că aceştia luptă pentru a proteja ţara de "relicvele guvernului din ultimii 30 de ani".

"Nu ne vom lupta cu voi. Vă rog întoarceţi-vă la diviziile voastre şi nu ne vom lupta cu voi", a fost apelul său.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7214
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1471
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7597
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.8747

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb