Georgia speră să fie în NATO, în 2008

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 1 iulie 2004

Important avanpost al americanilor în zona Caspică, Georgia şi-a anunţat planurile de a deveni membră NATO în patru ani. Venirea la putere a democraţilor, conduşi de preşedintele Mihail Saakaşvili, a schimbat radical viziunea geopolitică a autorităţilor de la Tbilisi. "Georgia poate obţine statutul de candidat oficial în doi ani şi am putea deveni membri în 2008", a afirmat Mihail Saakaşvili la Summitul de la Istanbul, unde a participat la Consiliul Parteneriatului Euroatlantic, relatează AFP. Liderul de la Tbilisi consideră acest termen ca fiind realizabil, iar odată intraţi în NATO, georgienii cred că nu mai e cale lungă pînă la Uniunea Europeană.

În favoarea planului său, Saakaşvili a enunţat argumentul securităţii pe care o va aduce NATO în Caucaz şi Marea Caspică, însă principalul motiv pe care liderul georgian nu l-a enunţat este accesul pe care îl va obţine NATO la resursele petroliere din Marea Caspică, pe locul doi ca mărime în lume. Georgia reprezintă principala rută de transport al petrolului caspic.

Saakaşvili a dat asigurări că nu va dori prezenţa trupelor americane pe teritoriul ţării, însă, odată ajunşi în NATO, aceste trupe nu vor mai fi americane, ci ale Alianţei.

Rusia mai are încă un cuvînt important de spus, deoarece păstrează încă două baze militare pe teritoriul georgian, în Adjaria şi Abhazia, două regiuni secesioniste. Însă, ca şi în cazul Transnistriei, ruşii s-au angajat la Istanbul să se retragă de pe teritoriul georgian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro