Gheţea: Un sfert din creditele restructurate de CEC Bank au din nou probleme

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 octombrie 2011

Radu Graţian Gheţea

Radu Graţian Gheţea

Un sfert dintre creditele restructurate de CEC Bank au avut din nou probleme după 90 de zile, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele instituţiei, considerând că este însă îmbucurător că în celelalte 75% din cazuri firmele cu probleme s-au putut redresa.

Gheţea a precizat: "Am restructurat 12% din portofoliul de credite CEC Bank, cele mai mult pentru fonduri europene. Într-o exprimare mai puţin academică, am pus masca de oxigen pe figură pentru a ajuta firmele să treacă peste perioada de criză. Am constatat că 25% din cei cărora le-am pus mască de oxigen nu au mai rezistat şi după 90 de zile au avut din nou probleme cu plata creditului. Cred că este bine că 75% funcţionează în continuare. Chiar şi jumătate dacă reuşeam să salvăm era bine". Referindu-se la creditele acordate pentru finanţarea proiectelor din fonduri europene, Gheţea a arătat că CEC Bank, instituţie de credit deţinută de stat, a finanţat peste 9.100 de astfel de proiecte. "Am socotit, şi cele 9.100 de proiecte înseamnă 500 de milioane de euro bani europeni", a adăugat Gheţea, citat de Mediafax.

El s-a arătat optimist în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, menţionând că sunt foarte mulţi tineri interesaţi de aceşti bani. "Am vizitat 100 de clienţi la proiectele realizate din fonduri europene. Impresia a fost pozitivă. Nu am auzit cuvântul criză, sunt oameni care cred în ceea ce fac, sunt foarte dedicaţi. Din acest motiv credem în succesul celor care accesează fonduri europene. Foarte interesant este că am văzut oameni foarte tineri care au luat frâiele activităţii de la părinţi. Este semn pozitiv că tinerii sunt interesaţi de aceste fonduri", a explicat Gheţea.

Oficialul CEC Bank a prezentat exemplul unor tineri pe care i-a întâlnit la Constanţa şi care erau la al şaselea proiect european. "Când i-am întrebat când s-au căsătorit, mi-au zis că nu au timp. Am văzut oameni în turism care au predat afacerea copiilor, am văzut oameni tineri la coada vacii, cu ferme, dar extrem de profunzi. Aceştia gândesc foarte simplu, ceea ce noi uităm, că accesarea fondurilor europene în-seamnă bani gratis", a mai spus Gheţea.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro