GILDA LAZĂR, JTI ROMÂNIA:"La nivelul Grupului de Comunicare Strategică, sectorul economic nu e reprezentat cum se cuvine"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 20 mai 2020

"Vrem să fim parteneri de dialog, nu pedepsiţii de serviciu ", spune Gilda Lazăr Liviu Rogojinaru, secretar de stat MEEMA: "În funcţie de cum evoluează curba infectărilor se vor relaxa restricţiile ce privesc activităţile culturale"

JTI România îşi doreşte de la noua economie predictibilitate în ceea ce priveşte cadrul legislativ şi fiscal şi un dialog mai apăsat cu reprezentanţii guvernului, a precizat, ieri, Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications la JTI România, Moldova şi Bulgaria, în cadrul webinarul online "Business în Noua Economie", organizat de EM360 şi "România Durabilă".

Aceasta a declarat: "Ceea ce ne dorim în noua economie este predictibilitatea cadrului legislativ şi fiscal. La următoarea modificare a accizei, sau a cadrului de reglementare, vrem să fim parteneri de dialog, nu pedepsiţii de serviciu, aşa cum am fost întotdeauna. (...) Planeta, economia sunt închise, trăim într-o altă realitate. În această realitate, noi reprezentăm partea rezilientă. Suntem bucuroşi că am putut să ne vedem de treabă. Am plătit taxele la timp şi mai mult decât anul trecut. În primul trimestru din acest an veniturile bugetare din accize la produsele din tutun au crescut cu 15,3%. Aceasta în ciuda închiderii sectorului HORECA şi a unor magazine, a existenţei zonelor carantinate şi a faptului că trăim şi muncim într-un război anti-tutun. Criza a arătat că industriile legale nu pot fi contestate, şi nici contribuţia acestora la buget".

JTI România a virat în aprilie la buget suma de 318 milioane de lei, reprezentând accizele şi TVA pentru produsele puse pe piaţă în luna martie, a mai precizat Gilda Lazăr. Pentru luna martie 2020, industria tutunului a virat la stat circa 1,5 miliarde de lei. În contextul scăderii abrupte a încasărilor din accizele provenite din sectorul energetic, tutunul a devenit cel mai solid contribuabil la bugetul statului, mai spune reprezentantul JTI.

"Până acum, în starea de urgenţă, ne-am confruntat cu lipsa unui partener real de dialog. Nu e clar cum se iau deciziile în Grupul de Comunicare Strategică sau Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă, dar e evident că la acest nivel sectorul economic nu e reprezentat cum se cuvine. Ne-am adresat oficial Ministerului Economiei, Poliţiei, Ministerului Finanţelor, care ne-au răspuns că solicitările noastre nu sunt de competenţa lor. Am găsit însă şi disponibilitate pentru identificarea soluţiilor, la Economie, la ANPC şi chiar la MFP. Cu toate că MFP, în general, ne spune că tutunul, al doilea mare contribuabil la buget, e reglementat de Ministerul Sănătăţii, ceea ce e un paradox - industria sănătăţii, cea farmaceutică ar trebui, poate, reglementată de acest minister", a mai spus Lazăr, referindu-se la problemele cu care compania s-a confruntat în perioada stării de urgenţă.

Aceasta a mai atras atenţia participanţilor din partea statului la video-conferinţă şi asupra problemelor sectorului cultural. "Economia fără cultură e mai puţin decât ceea ce ar trebui să fie. Este necesar să vă gândiţi şi la redeschiderea sectorului cultural. Mulţi oameni de cultură sunt liber-profesionişti, iar în această perioadă nu sunt angajaţi nicăieri, ceea ce e, deja, o problemă de supravieţuire".

În răspu ns, Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, a precizat că guvernul aşteaptă în prezent să vadă cum evoluează curba infectărilor şi în cazul unei evoluţii pozitive se vor mai relaxa treptat restricţiile în ceea ce priveşte activităţile culturale.

Gilda Lazăr a mai precizat: "Noi continuăm, ne vedem de treabă. Valoarea totală a exporturilor de tutun brut şi prelucrat în 2019 a fost de 948,4 milioane euro, cu 37% mai mult decât anul precedent, iar tutunul a avut o contribuţie pozitivă la balanţa comercială a României de aproape 600 de milioane de euro. România e al treilea producător de ţigarete din Europa, după Germania şi Polonia. Ca ţară, avem aici un avantaj competitiv. Suntem parte din multinaţionale, dar companiile care produc în România sunt companii româneşti, care au angajaţi români şi care plătesc taxe statului român. Reprezentăm o industrie rezilientă, cu produse conservatoare şi consum inelastic. Avem motive să fim optimişti. Credem că economia României va rezista. Am avut ani buni de creşteri economice, fără dezechilibre majore, iar cursul de schimb s-a menţinut. Ne vom reveni repede".

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro