Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

Guvernatorul Băncii Angliei recomandă încetarea supremaţiei dolarului

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a luat dolarul american în vizor la simpozionul anual organizat de Federal Reserve la Jackson Hole, declarând că băncile centrale trebuie să facă eforturi comune pentru a crea propriile monede de rezervă în scopul reducerii "influenţei" dolarului, transmite Reuters. În opinia lui Carney, aceste monede ar trebui să fie digitale.

O astfel de monedă alternativă, digitală şi susţinută global de mai multe naţiuni, ar pune capăt unui exces de bani economisiţi (eng. savings glut), care a cauzat cei zece ani de inflaţie redusă şi dobânzi ultra-scăzute, a notat Carney.

El a mai declarat, în faţa bancherilor centrali adunaţi în Wyoming, Statele Unite, că dominanţa dolarului în sistemul financiar global amplifică riscurile apariţiei unei capcane a dobânzilor ultra-scăzute combinată cu o creştere economică anemică, adăugând că, "pe termen mai lung, trebuie schimbat jocul".

"Când va apărea schimbarea, nu ar trebui să fie schimbată o hegemonie valutară cu alta", a subliniat Mark Carney, el spunând că o economie globală multi-polară, (n.r. în condiţiile reordonării acesteia pe regiuni continentale, proces aflat în desfăşurare) are nevoie de un nou sistem monetar şi financiar internaţional pentru a-şi atinge întregul potenţial.

Guvernatorul Băncii Angliei a afirmat că "influenţa dolarului asupra condiţiilor financiare globale ar putea scădea dacă ar fi creată o arhitectură financiară în jurul noii (monede digitale) care să demonteze poziţia dominantă a dolarului pe piaţa de credite".

"Prin reducerea influenţei SUA asupra ciclului financiar global, acest lucru ar contribui la reducerea volatilităţii fluxurilor de capital către economiile de piaţă emergente", a spus bancherul central, al cărui mandat în fruntea Băncii Angliei expiră în câteva luni.

"Combinaţia dintre incertitudinea crescută a politicilor economice, protecţionismul, războaiele tarifare şi, mai nou, îngrijorările legate de probabilitatea ca şocurile negative să nu poată fi compensate în mod adecvat din cauza spaţiului politic limitat, agravează tendinţa deflaţionistă în economia globală", a mai spus Mark Carney.

El a mai declarat la începutul acestui an că se aşteaptă să apară într-adevăr alte monede de rezervă pe lângă dolarul american, însă el opina că acestea vor fi tot monede naţionale, precum renminbi-ul chinez.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS