Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care este modificat Codul penal

M.C.
Politică / 28 decembrie 2022

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care este modificat Codul penal

Guvernul a adoptat, astăzi, un proiect de lege prin care se aduc modificări Codului penal, precum şi altor acte normative, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege pune în acord cu dispoziţiile Constituţiei prevederile legale declarate neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale care vizează Codul penal, precum şi dispoziţii din legi speciale în materie penală şi execuţional penală.

"Pentru armonizarea celor 8 decizii ale Curţii Constituţionale de admitere a unor excepţii de neconstituţionalitate referitoare la Codul penal, sunt propuse modificări şi completări în special cu privire la condiţia unităţii subiectului pasiv în cazul infracţiunii continuate, modalitatea de calcul a pedepsei în cazul săvârşirii unei infracţiuni în timpul minorităţii şi a alteia după majorat, îndeplinirea în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere şi prelevarea mostrelor biologice în cazul conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe", transmite sursa.

Prin proiect sunt aduse modificări şi completări Legii nr. 682/2002 privind protecţia martorilor. Astfel, sunt vizate atât sfera persoanelor care pot beneficia de reducerea limitelor prevăzute de lege în cazul în care, înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii, denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni, cât şi sfera infracţiunilor care fac obiectul denunţului.

"Actul normativ prevede, totodată, şi completarea Legii nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal în ceea ce priveşte modalitatea de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 4 din Codul penal (legea penală de dezincriminare) care să includă deciziile Curţii Constituţionale prin care se constată neconstituţionalitatea unei norme de incriminare, precum şi deciziile pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dezlegarea unei chestiuni de drept sau în soluţionarea unui recurs în interesul legii prin care o faptă determinată nu mai întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni sau forma de vinovăţie cerută de aceasta", mai menţionează Guvernul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro