GUVERNUL A DECIS:"Toate obiectele din metale preţioase comercializate în România vor avea marca statului"

I.P.
Ziarul BURSA #Companii / 2 martie 2018

"Toate obiectele din metale preţioase comercializate în România vor avea marca statului"

Măsura vizează combaterea falsurilor şi a contrafacerilor obiectelor din metale preţioase

Toate obiectele din metale preţioase comercializate în România vor fi marcate cu marca oficială a statului, a decis, ieri, Guvernul, operatorii economici având o perioadă de tranziţie până la 30 iunie. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind regimul metalelor preţioase, care urmăreşte protecţia consumatorilor şi combaterea evaziunii fiscale, prin aplicarea mărcii statului pe toate obiectele din metal preţios care vor fi comercializate în România.

"Această marcă oficială a statului va fi aplicată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi va fi pusă în locul mărcii de garanţie proprie a comercianţilor", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Măsura vizează totodată combaterea falsurilor şi a contrafacerilor obiectelor din metale preţioase.

Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei, a declarat: "Am luat măsuri de protecţie sporită a consumatorilor români, care vor putea să achiziţioneze în condiţii de deplină siguranţă obiecte din metale preţioase. Dacă un client al unui comerciant nu vede marca de stat pe bijuteria pe care o vrea să cumpere, trebuie să se gândeacă că are în faţă fie un fals, fie un produs contrafăcut şi atunci nu-l mai achiziţionează. Aplicarea mărcii de stat este o măsură simplă şi eficientă care ne permite să protejăm consumatorii, să combatem evaziunea fiscală şi să ştim în orice moment ce cantităţi de metale preţioase au intrat sau ieşit din România. Măsura va avea un impact important în combaterea evaziunii şi în îmbunătăţirea fiscalizării comerţului cu obiecte din metale preţioase, iar efectele economice pozitive se vor vedea prin creşterea încasărilor la bugetul de stat".

Ministerul Economiei susţine, într-un comunicat de presă: "Prin Ordonanţa de Urgenţă iniţiată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin Ministerul Economiei se poate acum asigura o bună supraveghere a pieţei de metale preţioase din România prin trei elemente: trasabilitatea obiectelor de metale preţioase - orice bijuterie cumpărată de un cetăţean român are o trasabilitate clară; acurateţea informaţiilor despre cantitatea şi calitatea metalului preţios din bijuterii - clienţii vor avea informaţii certe şi credibile despre componenţa bijuteriilor pe care le vor achiziţiona; evidenţa cantităţilor de metal preţios introduse şi/sau scoase de pe teritoriul României - prin aplicarea mărcii de stat pe obiectele din metale preţioase se poate realiza o evidenţă clară a cantităţilor de metale preţioase care intră sau ies de pe teritoriul statului român, combătându-se în mod eficient evaziunea fiscală".

Actul normativ adoptat de către Guvernul României conţine şi măsuri de reducere a birocraţiei. Urmează să fie eliminate taxe pe care agenţii economici trebuiau să le plătească şi anume taxa de autorizare pentru fiecare dintre operaţiunile cu metale preţioase şi pietre preţioase prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România; taxa de viză anuală pentru fiecare operaţiune autorizată; taxa pentru eliberarea unui duplicat al unei autorizaţii emise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care a fost distrusă, pierdută sau furată.

Ordonanţa de Urgenţă prevede o perioadă de tranziţie, în care agenţii economici vor putea comercializa produse cu marca de garanţie proprie. Astfel, până la data de 30 iunie 2018, se acceptă comercializarea obiectelor marcate de comerciant. În această perioadă, produsele din metale preţioase nou înregistrate în gestiune vor fi marcate cu marca statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro