Guvernul a modificat Masterplanul investiţiilor în turism

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică #Turism / 20 octombrie 2022

pârtia Postăvarul Poiana Braşov

pârtia Postăvarul Poiana Braşov

Noi criterii de eligibilitate pentru investiţiile din staţiunile balneoclimaterice şi pentru domeniile schiabile

Guvernul a modificat, ieri, Masterplanul investiţiilor în turism - aprobat prin HG 558/2017- şi criteriile de eligibilitate pentru proiectele de investiţii în turism.

"Calitate, nu cantitate! Acest principiu a stat la baza actualizării cadrului legislativ pentru investiţiile în turism. Aşa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, cele două obiective prioritare sunt dezvoltarea turismului balnear şi balneoclimatic, precum şi a domeniului schiabil. Fondurile publice vor merge doar acolo unde există proiecte bine fundamentate, cu viziune şi abordare îndreptate spre excelenţă! Nu trebuie să uităm că natura şi intensitatea fluxurilor de turişti, precum şi cheltuielile acestora sunt direct determinate de gradul de dezvoltare şi de disponibilitatea infrastructurii turistice. Mai mult, depăşind sfera beneficiilor directe aduse turismului românesc, efectele acestor investiţii se vor reflecta în sens pozitiv şi asupra populaţiei din zonele de implementare", a declarat ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Hotărârea aprobată ieri de Guvern prevede că, în cazul staţiunilor balneare şi balneoclimatice atestate, vor fi finanţate lucrările de construire/reabilitare/modernizare/extindere a bazelor de tratament, traseele marcate pentru cură de teren, aleile promenadă, buvete, precum şi achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medicală specifice procedurilor balneare şi amenajare în scop turistic a lacurilor naturale cu proprietăţi terapeutice. În cazul localităţilor cu factori naturali terapeutici, dar care nu sunt atestate drept staţiuni, vor fi alocate în premieră fonduri pentru construirea bazelor de tratament cu dotări specifice.

Domeniile schiabile se vor finanţa în ansamblu. Concret, vor fi acordate sume de la bugetul de stat pentru construirea/reabilitarea/modernizarea/ extinderea domeniilor schiabile, respectiv pârtii de schi/şcoală/trasee de legătură, instalaţie de transport pe cablu, bandă transportoare pentru pârtii şcoală, tubbing, instalaţie de iluminat nocturn, instalaţie de zăpadă artificială, utilaj de bătut zăpada, clădire administrativă, parcare, pârtie/ pistă săniuş, drum acces, post de prim ajutor, amenajare/reabilitare patinoar, dar şi pentru infrastructura pentru petrecerea timpului liber pe timp de vară, conexă domeniilor schiabile.

"Reforma investiţiilor necesită şi o documentare amănunţită a zonelor care au cu adevărat potenţial turistic, în special pe componenta prioritară - domenii schiabile. În acest sens, vom demara un studiu de cercetare, astfel încât să identificăm locurile care prezintă cele mai favorabile condiţii pentru practicarea sporturilor de iarnă. Între timp, vom aloca sume pentru contractele de finanţare aflate în derulare, dar şi pentru proiectele deja depuse la minister pe Masterplanul iniţial de investiţii în turism, dacă acestea vor îndeplini criteriile de eligibilitate impuse de cadrul legislativ înainte de prezentele modificări", a completat ministrul Daniel Cadariu.

Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv consiliul judeţean în cazul în care obiectivele de investiţii sunt realizate pe terenuri aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ - teritoriale judeţene ori în administrarea acestora precum şi unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţilor de dezvoltare intercomunitară, constituite conform legii, pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro