Guvernul nu amână data operaţionalizării SGR

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 15 septembrie

Guvernul nu amână data operaţionalizării SGR

Sistemul Garanţie Returnare (SGR) privind colectarea ambalajelor din plastic, sticlă şi a dozelor metalice trebuie să fie operaţional la 30 noiembrie 2023 Returo - compania care se ocupă de implementarea SGR - a cerut o amânare de minim 3 luni Ministrul Mediului a refuzat solicitarea Returo

English Version

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a respins, ieri, cererea companiei RetuRO de amânare a intrării în funcţiune a Sistemului Garanţie Returnare (SGR), care vizează plata unei garanţii de 50 de bani atunci când cumpărăm o băutură de la un comerciant.

Mircea Fechet a spus: "Poziţia mea este una clară şi foarte fermă şi am luat decizia împreună cu premierul şi cu alţi miniştri, iar termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Termenul nu este negociabil. Înţeleg îngrijorarea industriei, dar înţeleg şi interesul cetăţenilor, de a trăi într-o lume mai curată, fără PET-uri".

Ministrul Mediului a precizat că industria a cerut amânarea aceasta, din cauză nu a făcut până acum tot ce ar fi trebuit să facă, pentru ca sistemul să fie gata la timp. El a amintit că sistemul SGR ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, apoi a fost amânat pentru 1 octombrie 2022 şi apoi amânat pentru 30 noiembrie 2023.

"Nu ne abatem niciun milimetru de la foaia pe parcurs. O ţară nu se poate construi din amânări şi nu putem perpetua acest sistem al amânărilor. Industria a avut la dispoziţie cinci ani de zile, începând cu 2018, pentru a se pregăti în vederea intrării în vigoare a acestui sistem. Avem o legislaţie care explică foarte bine responsabilitatea extinsă a producătorilor şi, indiferent dacă eşti un mic producător de băuturi tradiţionale sau că eşti cea mai cunoscută companie de băuturi din lume, obligaţia privind gestionarea ambalajelor îţi aparţine şi mă aştept să existe o conformare cu legislaţia în vigoare", a spus ministrul Mircea Fechet.

RetuRO, compania creată pentru a administra sistemul SGR, a solicitat miercuri ministerului Mediului prelungirea cu cel puţin trei luni a termenului de punere în funcţiune a Sistemului de Garanţie Returnare (SGR). Printre motivele invocate se numără şi lipsa cunoştinţelor esenţiale ale publicului în înţelegerea modului de funcţionarea a sistemului.

SGR se va aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul îl va aduce într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără să fie condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb