Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Hackeri ruşi îşi ascund atacurile folosind identitatea unor hackeri iranieni

D.D.
Internaţional /

Hackeri ruşi îşi ascund atacurile folosind identitatea unor hackeri iranieni

Un grup iranian de hackeri, OilRig, a fost victima unor atacuri ale unui grup rus de hackeri - Turla - în spionarea mai multor ţări, între care Regatul Unit şi Statele Unite şi care s-a folosit de grupul iranian pentru a viza alte victime, o acţiune descoperită în cadrul unei anchete lansate în 2017 de organizaţia guvernamentală britanice National Cyber Security Centre (NCSC) cu privire la un atac vizând o instituţie academică britanică, dezvăluie spionajele britanic şi american, relatează BBC News.

NCSC a descoperit că un atac vizând această instituţie britanică academică a fost comis de către grupul rus de hackeri Turla, care spiona capacităţile şi instrumentele folosite de grupul iranian de hackeri OilRig.

În cadrul unei anchete care a durat luni de zile, anchetatorii au constatat că grupul rus a atacat grupul din Iran şi apoi i-a folosit instrumentele şi căile de acces pentru a colecta date şi a compromite şi alte sisteme.

Astfel au fost descoperite atacuri vizând peste 35 de ţări - majoritatea victimelor aflându-se în Orientul Mijlociu. Cel puţin 20 de ţinte au fost compromise. Obiectivul era să se fure secrete, iar unora dintre ţinte - între care se află şi guverne - li s-au furat documente.

Potrivit spionilor, Turla şi-a însuşit informaţiile furate de către iranieni şi a desfăşurat totodată propriile operaţiuni, cu ajutorul cărilor de acces iraniene, sperând ca acest lucru să le acopere urmele.

Astfel, victimele atacurilor probabil au presupus că au fost compromise de către hackeri iranieni, însă adevăratul vinovat opera din Rusia.

Potrivit BBC nu există dovezi care să arate că iranienii au fost complicii sau că erau la curent cu faptul că ruşii le foloseau căile de acces sau cu privire la faptul că aceste activităţi au avut ca obiectiv să creeze probleme între ţări, însă acest lucru arată că lumea operaţiunilor cibernetice devine tot mai complexă.

"Devine un spaţiu foarte aglomerat", apreciază Paul Chichester, directorul de operaţiuni al NCSC, organul de protecţie al agenţiei britanice Government Communications Headquarters (GCHQ).

El afirmă că nu a mai văzut vreodată vreun atac atât de sofisticat.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Sunt sigur ca voi astia la BURSA de-abia iesiti din vreo facultate de jurnalism va pricepeti tare la hacking...

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS