IEA: Cererea mondială de cărbune va stagna

Ziarul BURSA #Companii / 19 decembrie 2017

IEA: Cererea mondială de cărbune va stagna

Cererea mondială de cărbune va înregistra o creştere de numai 0,5% pe an, în următorii cinci ani, ajungând la un nivel uşor superior celui actual, ca urmare a unui consum mai mic în China, a estimat luni Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, conform Agerpres.

În raportul său anual privind cărbunele, IEA estimează că în 2016 consumul global de cărbune a scăzut cu 1,9%, până la 5,357 miliarde de tone pe an, în condiţiile în care preţurile reduse la gaze naturale, creşterea regenerabilelor şi progresele în domeniul eficienţei energetice au afectat cererea de cărbune. Conform prognozelor IEA, cererea mondială de cărbune ar urma să înregistreze un ritm mediu de creştere de 0,5% pe an ajungând la 5,534 miliarde de tone în anul 2022, "doar uşor mai mult decât nivelul actual, ceea ce înseamnă că utilizarea cărbunelui aproape a stagnat timp de un deceniu", susţinea IEA.

Utilizarea cărbunelui va scădea în Europa, SUA şi China, cel mai mare consumator mondial de cărbune, dar va creşte în Asia de Sud-Est, India, Pakistan şi Bangladesh.

Până în 2022, consumul de cărbune al Indiei va înregistra cel mai puternic ritm de creştere, 3,3% pe an, ajungând la 605 milioane tone, susţine IEA. În schimb, în cazul Chinei, potrivit IEA, consumul de cărbune a atins vârful în 2013 şi ar urma să scadă cu 0,1% pe an până la 2,787 miliarde tone în 2022, ca urmare a eforturilor de îmbunătăţire a calităţii aerului.

Consumul de cărbune al SUA va creşte uşor anul următor pentru ca ulterior să scadă la 479 milioane de tone în 2022. În Europa, perspectivele pentru cărbune sunt sumbre, susţine IEA, agenţia estimând că Polonia şi Germania vor rămâne cei mai mari consumatori de cărbune din UE, responsabile pentru mai mult de jumătate din cererea blocului comunitar. Consumul de cărbune al UE este preconizat să scadă până la 293 milioane de tone în 2022.

La nivel global, IEA se aşteaptă ca ponderea cărbunelui în mixul energetic să scadă uşor de la 27% anul trecut la 26% în 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb