Imobiliare.ro Finance: Piaţa de creditare încheie primul trimestru cu un avans considerabil

A.F.
Companii / 8 aprilie

Imobiliare.ro Finance: Piaţa de creditare încheie primul trimestru cu un avans considerabil

Evoluţia pieţei de creditare în primul trimestru al acestui an a fost una favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achiziţiile imobiliare văzut încă de la sfârşitul lui 2023, dar şi de oferte competitive de dobândă fixă venite din partea băncilor. Bărbaţii au solicitat cele mai multe împrumuturi pentru locuinţe, potrivit datelor interne centralizate de Imobiliare.ro Finance. Cele mai multe persoane care au făcut o achiziţie cu credit ipotecar au avut vârste cuprinse între 31 şi 40 de ani, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, anul a început în forţă, doar în perioada ianuarie-februarie 2024 creditele noi în lei acordate gospodăriilor populaţiei pentru locuinţe atingând pragul de 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) şi depăşind considerabil nivelul înregistrat pe tot parcursul trimestrului I din 2023, de 5,2 miliarde de lei (1 miliard euro), potrivit raportărilor făcute de Banca Naţională a României (BNR). Climatul favorabil de la nivelul pieţei s-a putut observa şi în rezultatele Imobiliare.ro Finance, volumul creditelor acordate prin intermediul celor 200 de brokeri din reţeaua naţională fiind, în primele trei luni, cu 83% mai mare faţă de intervalul corespunzător din 2023.

Revenirea apetitului românilor pentru împrumuturi a început să se facă simţită încă de la finele lui 2023 când, în ultimele trei luni, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat comparativ cu perioada similară din 2022 şi a ajuns la 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro), conform datelor BNR. Condiţiile mai bune de la nivelul pieţei i-au încurajat pe mulţi nu doar să facă pasul către o achiziţie, ci şi să apeleze la refinanţări. Anunţul de majorare a cotei reduse de TVA pentru locuinţele de până în 120.000 euro şi-a adus, la rândul său, aportul la acest rezultat.

Iată, pe scurt, câteva dintre principalele tendinţe identificate de specialiştii Imobiliare.ro Finance, la nivelul pieţei de creditare la începutul anului 2024:

valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns la 66.000 de euro, iar românii preferă să plătească un avans mai mare de 15% atunci când apelează la finanţare;

rata medie plătită la bancă este de 400 euro/lună, fiind egală sau chiar mai mică faţă de o chirie pentru un apartament cu 2 camere;

când aleg creditul potrivit cei mai mulţi români optează pentru un împrumut în lei şi pentru o dobândă fixă;

bărbaţii sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, chiar dacă femeile sunt de cele mai multe ori cele care iau decizia finală de achiziţie în familie;

mai bine de 40% dintre cei care au luat un credit pentru locuinţă în prima parte a anului au vârste cuprinse între 31 şi 40 de ani.

Dobânda fixă, preferată de români. Cea mai bună ofertă de pe piaţă

Dobânzile au continuat să urmeze la începutul lui 2024 o tendinţă de scădere, dar se menţin la un nivel mai ridicat decât în 2021, înainte ca piaţa să sufere şocurile aferente războiului din Ucraina şi creşterii puternice de la nivelul inflaţiei. Pe de altă parte şi veniturile românilor s-au majorat de atunci. În ianuarie 2024, spre exemplu, câştigul salarial mediu net a ajuns la 4.859 de lei în România, echivalentul a 977 euro, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Încă din ianuarie au apărut oferte bune pentru cei care îşi doreau să obţină finanţare pentru a-şi împlini visul de a fi proprietari, în prezent cea mai atractivă variantă fiind de 5,75% dobândă fixă pe 5 ani, respectiv pe 3 ani, în funcţie de bancă. Specialiştii Imobiliare.ro Finance anticipează noi scăderi pe parcursul lui 2024 la acest capitol, în special în a doua parte a anului, în lipsa unor noi şocuri economice majore provenite din cauze independente de piaţă.

66.000 de euro, valoarea medie a unui credit ipotecar

Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns, în primul trimestru din 2024, la circa 66.000 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro Finance, rata medie plătită de cei care au apelat la finanţare pentru a-şi cumpăra o proprietate fiind de aproape 400 de euro.

Chiria medie solicitată de proprietarii din marile oraşe pentru un apartament cu 2 camere este de cele mai multe ori egală sau chiar mai mare de 400 euro/lună. În Cluj-Napoca ai nevoie de un buget de 525 euro/lună pentru a închiria o astfel de locuinţă, în timp ce în Bucureşti bugetul necesar unui chiriaş este de 500 euro/lună, conform celor mai noi date centralizate de Imobiliare.ro. Dacă vrei să închiriezi un apartament cu 2 camere în Braşov plăteşti 479 euro/lună, în timp ce chiria medie în Constanţa ajunge la 450 euro/lună.

Un avans de 15% ar indica teoretic un preţ de achiziţie de circa 77.600 de euro, dar mulţi dintre cei care apelează la finanţare aleg să vină cu un aport propriu mai consistent, valoare reală medie a tranzacţiei fiind în consecinţă mai mare. Din estimările reprezentanţilor Imobiliare.ro Finance preţul mediu al proprietăţilor cumpărate prin credit se apropie, de fapt, de 83.000 de euro în marile oraşe.

"Românii sunt tot mai interesaţi de achiziţiile imobiliare în scop investiţional. Un sfert din clienţii noştri sunt cel puţin la a doua achiziţie, iar conform regulamentelor BNR ei nu pot lua împrumuturi cu 15% avans, sunt obligaţi să vină cu un avans de 25%. O altă categorie de persoane care apelează la împrumuturi pentru a-şi cumpăra o proprietate este reprezentată de cei care au deja economii substanţiale şi pot să acopere pe baza lor o bună parte din preţul imobilului. În acest caz, discutăm în principal despre credite cu valori mai scăzute care au implicit rate mai mici", a declarat Doru Iliescu, General Manager Imobiliare.ro Finance.

Dobânda fixă este preferată în 98% din cazuri, indiferent de tipul împrumutului ales, aceasta oferind o serie de avantaje, predictibilitatea fiind unul dintre cele mai importante.

"Un împrumut cu dobândă fixă reprezintă, la ora actuală, varianta mai ieftină pe care o ai la dispoziţie. Dobânda fixă este cu 2,1% mai scăzută faţă de cea mai mică dobândă variabilă, aferentă programului guvernamental Noua Casă, de 7,90%. În plus, dobânda fixă nu-ţi face surprize, orice s-ar întâmpla cu indicatorii pieţei", explică Doru Iliescu.

Creditele în lei sunt agreate de cea mai mare parte a românilor care îşi cumpără o locuinţă, doi dintre principalii factori care îi determină să fie în favoarea acestora fiind avansul necesar mai mic decât cel solicitat pentru împrumuturile în valută şi gradul mai mare de îndatorare acceptat de bănci.

La ce vârstă accesează românii un credit ipotecar

Se ştie că în special pe piaţa rezidenţială femeile sunt cele care iau, în majoritatea cazurilor, decizia finală de achiziţie într-o familie, însă nu sunt şi cele care semnează la bancă pentru obţinerea creditului. Aproape 60% dintre creditele acordate prin intermediul brokerilor Imobiliare.ro Finance au ca titular un bărbat.

Cei mai mulţi români care au luat un credit ipotecar prin Imobiliare.ro Finance în primele trei luni ale acestui an au avut vârste cuprinse între 31-40 de ani. Dorinţa de a deveni proprietar se simte însă puternic şi în rândul tinerilor sub 30 de ani, aceştia reprezentând circa 30% dintre persoanele care au apelat până la sfârşitul lunii martie la un împrumut pentru a cumpăra o locuinţă.

Preţurile apartamentelor cresc la nivel naţional

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, luna martie a adus creşteri pe linie pe piaţa rezidenţială. Preţul mediu solicitat de proprietari şi dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.580 euro/mp util la nivel naţional.

Începutul primăverii este marcat, de asemenea, de un nou record pe ţară înregistrat în Cluj-Napoca, cel mai scump oraş pentru cumpărători - 2.704 euro/mp util, cu aproape 11% peste nivelul din martie 2023.

Bucureştiul recuperează din terenul pierdut în faţa Braşovului, pe fondul scumpirilor consistente apărute pe segmentul nou al pieţei, şi ajunge la o medie de 1.700 euro/mp util. Oraşul de la poalele Tâmpei rămâne însă în continuare al doilea cel mai scump din ţară, preţul mediu solicitat pentru apartamente crescând cu 3% într-o lună până la 1.870 euro/mp util.

Majorări similare s-au putut observa faţă de februarie în Iaşi, în timp ce în Constanţa piaţa aproape că a stagnat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Multa vrajeala....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb