Impact Hub Bucharest şi EIT Food lansează programul Empowering Women in Agrifood 2025

I.S.
Comunicate de presă / 5 iunie

Impact Hub Bucharest şi EIT Food lansează programul Empowering Women in Agrifood 2025

2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, anunţă

cele 10 antreprenoare selectate în programul Empowering Women in Agrifood

(EWA), dedicat antreprenoarelor şi proiectelor create de acestea în domeniul

agroalimentar, potrivit unui comunicat emis redacţiei.

Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT

Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este

susţinut de Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), un organism al

Uniunii Europene.

Au fost primite 56 de aplicaţii, iar în urma selecţiei finale, 10 antreprenoare au intrat în

program. Acestea vor beneficia de o perioadă intensivă de creştere a afacerii şi

mentorat personalizat, sesiuni de training şi sprijin continuu, acces la o comunitate

internaţională de specialişti din industrie şi şansa de a câştiga două granturi, unul de

10.000 de euro şi respectiv 5.000 de euro.

Potrivit sursei, EIT Food este cea mai amplă iniţiativă de inovaţie alimentară din Europa, construită ca un consorţiu de actori-cheie din industria alimentară, startupuri, centre de

cercetare şi universităţi din întreaga Europă. Este una dintre cele nouă Comunităţi de

Cunoaştere şi Inovaţie (KICs) sprijinite de Institutul European de Inovaţie şi

Tehnologie (EIT), un organism independent al UE creat în 2008 pentru a promova

inovaţia şi antreprenoriatul în Europa. Scopul EIT Food este de a „asigura viitorul”

sistemului alimentar, ceea ce presupune construirea unei comunităţi incluzive care

să „susţină inovaţia în toate etapele dezvoltării unei afaceri.”

Cine sunt cele 10 antreprenoare din EWA 2025?

Programul de accelerare are mai multe componente esenţiale pentru

antreprenoarele din domeniu. Pe parcursul a şase luni, participantele vor avea acces

gratuit la sesiuni interactive de training, desfăşurate într-un cadru practic şi aplicat.

Iată lista celor 10 participante admise în program:

1. Anda Luca. Propune grădini peisagistice bazate pe permacultură, cu plante

ornamentale, comestibile şi medicinale, care includ şi soluţii ecologice pentru

grădinărit urban bazate pe utilizarea inteligenţei artificiale.

2. Cristina Jar. Dezvoltă un ecosistem de decizie bazat pe senzori, date din soluri

similare şi AI, pentru a optimiza intervenţiile şi rezultatele în agricultura

ecologică.

3. Ioana Mihai. MORI - colive de viaţă reinterpretează coliva tradiţională într-un

desert modern, cu ingrediente premium precum fistic, ciocolată sau mango.

4. Irina Brinovanu. Creează o băutură vegetală din hrişcă organică, ca

alternativă la laptele clasic.

5. Mădălina Elena Borsău. Lansează o pastă vegetală sănătoasă, pe bază de

mazăre, cu indice glicemic scăzut, ca alternativă la produsele procesate.

6. Miruna-Elena Iliescu. NutriBlocuri este o fermă urbană verticală care produce

verdeţuri fără sol, cu apă puţină şi fără pesticide, între blocuri, pentru

alimentaţie sănătoasă în oraş.

7. Miruna Şefan. Propune un lanţ alimentar scurt şi sustenabil, de la cultivarea

cerealelor integrale la gustări sănătoase, precum batoane, cereale sau

chipsuri naturale, fără aditivi sau zahăr în exces.

8. Nona Rotariu. Dezvoltă sere subterane care produc legume tot anul, cu

energie minimă şi emisii zero. Sistemul foloseşte căldura naturală a solului,

compost şi panouri solare.

9. Ruxanda Florentina. Propune un punct gastronomic cu preparate tradiţionale

reinterpretate, gătite cu ingrediente bio din propria grădină.

10. Thea Gherdan. Proon-Tech sprijină reîmpădurirea şi agricultura prin vehicule

autonome cu AI şi capsule SCION bioimprimate, contribuind la obiectivele

globale de sustenabilitate.

Totodată, participantele primesc sprijin personalizat de la experţi în business, prin

sesiuni individuale, şi sunt ghidate de antreprenori cu experienţă, care le ajută să-şi

dezvolte afacerea strategic şi practic.

„Cele 10 antreprenoare selectate în ediţia 2025 propun inovaţii diverse - de la

agricultură de precizie şi produse plant-based până la soluţii smart pentru urban

farming, care contribuie la modernizarea şi sustenabilizarea sectorului

agroalimentar. Am observat în procesul de selecţie o preocupare a antreprenoarelor

pentru măsuri sustenabile care transformă agricultura. După cum arată cea de-a

patra ediţie a raportului privind startupurile româneşti din AgriFood lansat de

Impact Hub Bucharest şi Startarium, este nevoie de creşterea gradului de

inovaţie în agricultura locală, care să implementeze aceste politici

sustenabile, tehnologii avansate şi o mai bună cooperare între actorii din

ecosistem”, a spus Oana Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub

Bucharest.

EWA le oferă participantelor ocazia să ia parte la evenimente antreprenoriale şi

sesiuni de networking alături de experţi, mentori şi alte antreprenoare din agrifood.

Comunitatea activă, formată din peste 100 de mentori din toată Europa, creează un

context internaţional valoros pentru dezvoltare şi colaborare.

Calendarul programului include un eveniment de matchmaking în 19 iunie, urmat

de sesiunile de mentorat, traininguri şi evenimente dedicate în perioada iunie -

noiembrie 2025. Programul EWA se încheie cu Demo Day în 19 noiembrie 2025.

Programul Empowering Women in Agrifood 2025 se adresează antreprenoarelor din

domeniul agroalimentar, cu o idee de business sau o afacere deja înfiinţată, de pe

întreg teritoriul României. Aceste companii trebuie să aibă o vechime de cel mult trei

ani şi să nu fi beneficiat, în acest timp, de o finanţare mai mare de 60.000 de euro din

fonduri private sau publice.

Rezultatele ediţiilor trecute ale Empowering Women in Agrifood

Potrivit comunicatului, în cele trei ediţii desfăşurate până acum, EWA a susţinut 30 de antreprenoare din sectorul agrifood şi a oferit în total 45.000 de euro finanţare.

Câştigătoarele EWA 2023 au fost Tania Nicoară (Unison) şi Mihaela Sipoş (Happy

Treats).

Premiul întâi, de 10.000 de euro, a fost obţinut de Tania Nicoară, fondatoarea

Unison, un producător local de granola, creme tartinabile din nuci, batoane raw,

maioneză vegană, alternative vegane la parmezan şi alte delicatese. Produsele lor

sunt disponibile prin reţeaua a peste 50 de parteneri la nivel naţional şi în 22 de

locaţii fizice (magazine, cafenele etc.). Pe lângă gama actuală de 14 produse,

startupul urmăreşte să dezvolte noi produse pe bază de plante.

Mihaela Şipoş de la Happy Treats a obţinut premiul al doilea, în valoare de 5.000 de

euro. Startupul a urmărit dezvoltarea unei ferme de insecte, care să se concentreze

pe trei direcţii principale: producţia de produse finite, respectiv recompense pentru

câini din proteină de insecte, hipoalergenice, precum şi insecte vii pentru hrănirea

păsărilor din ferme. Cea de-a treia direcţie este reprezentată de valorificarea

produselor secundare din fermă, folosite ulterior ca fertilizant natural pentru culturile

agricole.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară 2025”
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Iun. 2025
Euro (EUR)Euro5.0422
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3743
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9763
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.4646

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
aiiro.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb