ÎN ACEST AN,Lipsa forţei de muncă şi finanţarea - două dintre problemele exportatorilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii /

Mihai Ionescu: "Am pierdut circa 7.000 de firme de la începutul crizei. Acolo unde nu s-a înţeles nevoia ajustărilor, firmele s-au închis: de la circa circa 24.600 câte funcţionau ca firme exportatoare în 2008 au mai rămas astăzi doar aproape 17.600, ceea ce înseamnă că circa 30% au fost scoase din piaţă de concurenţa care nu iartă în comerţul internaţional".

Mihai Ionescu: "Am pierdut circa 7.000 de firme de la începutul crizei. Acolo unde nu s-a înţeles nevoia ajustărilor, firmele s-au închis: de la circa circa 24.600 câte funcţionau ca firme exportatoare în 2008 au mai rămas astăzi doar aproape 17.600, ceea ce înseamnă că circa 30% au fost scoase din piaţă de concurenţa care nu iartă în comerţul internaţional".

Exportatorii manifestă un optimist moderat în acest an, ne-a spus Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Potrivit domniei sale, firmele din ţara noastră care fac comerţ exterior se confruntă cu trei mari probleme. Prima dintre acestea este reprezentată de sectoarele vitale, precum metalurgia şi îngrăşămintele chimice, "unde marii noştri producători nu au reuşit să-şi facă aprovizionarea pentru 2012 la nişte preţuri comparative cu cele ale concurenţei".

Mihai Ionescu ne-a spus că preşedintele Traian Băsescu a promis că se va implica în rezolvarea acestei probleme şi a recomandat Guvernului să găsească soluţii pentru ca aceşti producători să nu dispară de pe piaţa mondială.

Cea de-a doua problemă a exportatorilor este lipsa forţei de muncă, potrivit reprezentantului ANEIR: "Oamenii fie au plecat în străinătate, fie trăiesc din ajutoarele sociale şi se mulţumesc cu ceea ce au. Guvernul trebuie să găsească modalităţi să încurajeze munca". În acest sens, Asociaţia a solicitat "ca învăţământul să treacă pe profil profesional".

În acest an, firmele exportatoare se vor confrunta şi cu problema finanţării, care este una majoră, după cum ne-a declarat Mihai Ionescu: "Firmele multinaţionale prezente pe piaţa noastră şi care exportă se vor descurca, pentru că vor face apel la companiile mamă şi vor găsi finanţare. Nenorocirea va fi pentru imm-işti care nu vor mai găsi uşile deschise la aceste bănci din România. Am discutat şi avem promisiunea ca cele două bănci de stat - < Eximbank > şi < CEC Bank >, cu capitalul puţin pe care-l au, să finanţeze cu prioritate IMM-urile".

Domnia sa ne-a spus că strategia noastră de competitivitate prevede echilibrarea balanţei economice a ţării, prin două metode - creşterea exportului într-un ritm mai mare decât cea a importului şi îndreptarea exportului cu prioritate către ţările non UE.

În prezent, exportul către statele din afara UE reprezintă 30% din total, ţinta fiind atingerea unei ponderi de 40%, potrivit reprezentantului ANEIR: "Ne preocupă Orientul, Africa, SUA, preşedintele Băsescu ne-a indicat China şi Turcia, pe noi ne interesează şi Rusia şi CSI".

Mihai Ionescu: Suntem campioni în UE la recuperarea pierderilor de export din perioada crizei

Ţara noastră este campioană în Uniunea Europeană la recuperarea pierderilor de export din perioada crizei, ne-a spus Mihai Ionescu, adăugând: "Saltul pe care l-am făcut, pentru prima dată în istorie, este foarte important. Exporturile au cres-cut cu aproape 50%, din 2009, ceea ce este un salt teribil".

Recesiunea exporturilor româ-neşti s-a limitat la 12 luni: noiembrie 2008-octombrie 2009, perioadă în care evoluţia acestora a fost negativă. Din noiembrie 2009, exportul a avut un permanent trend pozitiv, fapt care a condus România pe locul întâi în UE la recuperarea pierderilor din perioada crizei. Din 2009 şi până în prezent, ritmul de creştere a exporturilor în zona non-UE a fost superior creşterii livrărilor în ţările UE, ritmul de creştere a exporturilor fiind superior creşterii importurilor. Cu toate acestea, în perioada post-criză, ponderea deficitului din schimburile comerciale cu ţările UE a fost într-o continuă creştere, după corecţia masivă din 2009, când acest deficit a scăzut de la circa 16 miliarde euro la 7 miliarde euro.

În mare parte, exportul nostru se bazează pe importuri, întrucât cumpărăm din afară mare parte din materia primă untilizată în industrie.

Produsele de cauciuc şi mase plastice au intrat în top zece sectoare exportatoare

În perioada 2008-2011, mai multe sectoare au progresat, în ceea ce priveşte exporturile, în detrimentul altor domenii, care şi-au micşorat ponderea în comerţul extern.

Astfel, calculatoarele şi produsele electronice şi optice au urcat de pe locul opt pe locul doi; maşinile, utilajele şi echipamentele neclasificate în altă parte au trecut de pe locul cinci pe locul trei; în timp ce echipamentele electrice au urcat un loc - de pe şase pe cinci -; iar produsele de cauciuc şi mase plastice au intrat în top zece sectoare exportatoare.

În acelaşi timp, produsele din industria metalurgică au coborât de pe locul doi pe locul patru; produsele de cocserie au trecut de pe poziţia trei pe poziţia şapte; articolele de îmbrăcăminte se află pe locul şase, de pe patru; substanţele şi produsele chimice au trecut de pe locul şapte pe locul nouă; cele din agricultură şi vânătoare se află pe poziţia zece, de pe nouă; iar alte mijloacele de transport au ieşit din top zece.

Pe lângă sprijinul substanţial al "Eximbank", unul dintre vectorii de succes ai exporturilor româneşti l-a constituit calitatea investiţiilor străine, cele mai multe bazate pe tehnologii avansate, nu de second-hand, potrivit lui Mihai Ionescu.

Prognozele arată un deficit comercial mai mare faţă de cel din 2011, de minus 10,58 miliarde euro, comparativ cu 9,4 miliarde euro. Astfel, importurile ar urma să creas-că cu 11,3%, iar exporturile cu 11%, în 2012 faţă de 2011.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. ofer loc de munca ,,OM BUN LA DE TOATE,, nu conteaza studiile sau calificarea (de preferinta doctorat sau cel putin studii de masterat) lui MIHAI IONESCU, salar de 450 RON/luna, program zi lumina... .

  Aduc aminte aberantului intervievat :

  1. Cu salarii de mizerie,romanesti,nici sa nu te gindesti sa faci export 

  2. Ce calificare are acest guraliv, cam ce "afaceri" desfasoara (in afara celor cu statul),ca nu prea am auzit de el si asociatia lui (daca exista). 

  3. Poate fi statiscian ?

  4. Chiar crede ca mai pacaleste pe cineva acest fost securist ? 

  ...ca existenta unui invatamant "profesional" le-ar aduce mai multi angajati?... io zic, ca din contra.......califiacrile si specializarile ii ajuta pe tineri sa plece mai usor...

  ce-ar fi, in schimb, implementarea unui management al resursei umane in "privat"?...nu doar tratament de sluga pe mosia dumisale .... cica-ti da "loc de munca"...super tare sluga, sa spui sar-na ca are cine sa te biciue.....mei frate! astia chiar n-au inteles nimic din experienta ultimilor ani.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

18 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0405
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5329
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2202

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro