ÎN CREŞTERE CU 50%, ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ACESTUI AN FAŢĂ DE PERIOADA SIMILARĂ DIN 2017FNGCIMM - profit net de 47,5 milioane lei

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

FNGCIMM - profit net de 47,5 milioane lei

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a raportat un profit net de 47,5 milioane lei, în primele şase luni ale anului în curs, în creştere cu 50% faţă de primul semestru din 2017.

Fondul a precizat, conform News.ro: "Strategia de extindere a portofoliului de produse de garantare a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, precum şi o mai bună poziţionare în direcţia evoluţiei mediului antreprenorial românesc, aflat într-o dinamică progresivă imprimată de creşterea economică din ultimii ani, este confirmată de rezultatele financiare ale primului semestru din anul 2018. Profitul net realizat la 30 iunie 2018, in valoare de 47,5 milioane lei, un maxim al ultimilor cinci ani, a fost generat în principal de dinamica acordării de garanţii pentru creditarea sectorului antreprenorial: în primul semes­tru din anul 2018 au fost acordate 4.435 de garanţii, de peste patru ori mai multe faţă de primul semestru al anului 2017".

Soldul total al portofoliului de angajamente în derulare, având ca sursă fondurile proprii, sursele în adminis­trare şi fondurile statului, a ajuns, la data de 30 iunie, la valoarea de 20,7 miliarde lei, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, din care 17,2 miliarde lei reprezintă portofoliul de angajamente Prima Casă (garanţii şi promisiuni de garantare).

De asemenea, soldul garanţiilor din surse proprii a continuat trendul ascendent în primul semestru al anului 2018, înregistrând o creştere de 24% faţă de perioada similară a anului precedent, până la 1,3 miliarde lei, potrivit sursei citate.

Un vector de creştere este reprezentat şi de garanţiile pentru creditele-punte acordate de băncile partenere în Programul Start-Up Nation, alături de revirimentul altor programe ale Fondului.

Volumul garanţiilor acordate beneficiarilor din administraţia locală ce implementează proiecte de sprijinire a sectorului agricol, de infrastructură rutieră, socială şi educaţională în zona rurală a crescut cu 15% faţă de primul semestru al anului 2017, atingând valoarea de 580,6 milioane lei.

Numărul total de garanţii emise în cursul primului semestru al anului 2018 a fost de 21.520, însumând o valoare totală 3,03 miliarde lei, în creştere cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Programul Prima Casa îşi menţine şi în acest an o cotă semnificativă în volumul total al activităţii operaţionale, pachetul garanţiilor şi promisiunilor de garantare acordate în cursul primului semestru al anului fiind de 16.660 unităţi, în valoare de 1,66 miliarde lei, dintr-un total alocat de 2 miliarde lei în anul curent.

"Linia strategică urmăreşte recentrarea activităţii Fondului în zona misiunii sale instituţionale: aceea de a sus­ţine IMM-urile, fie că se află în etapa de Start-Up, fie că se regăsesc în etapele evolutive ulterioare", spune directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finan­ţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar, şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Fondul are patru sucursale, cinci reprezentanţe şi trei filiale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS