Abonament gratuit

ÎN DATA DE 18 NOIEMBRIESIF Oltenia convoacă acţionarii cu ordinea de zi solicitată de Pogonaru şi Broadhurst

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) a decis convocarea unei adunări generale a acţionarilor, în data de 18 noiembrie, care să cuprindă pe ordinea de zi solicitările grupului de acţionari Business Capital for Romania - Opportunity Fund Cooperatief U.A. (controlat de Florin Pogonaru şi Erste Bank) şi Broadhurst Investments Limited, acţionari ai SIF5 cu o deţinere cumulată de 5,58%, se arată într-un raport al emitentului transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii minoritari au transmis conducerii SIF-ului, în data de 1 octombrie, o solicitare de convocare a unei adunări în care acţionarii să se pronunţe asupra demarării unui nou program de răscumpărare şi revocarea celui votat în luna mai, precum şi aprobarea reducerii capitalului social al SIF5 de la 58,01 milioane de lei la 56,05 milioane de lei, prin anularea unui număr de 19,62 milioane de acţiuni proprii dobândite de societate în urma derulării unei oferte publice de cumpărare în perioada 28 ianuarie - 8 februarie 2019.

Cererile erau motivate de cei doi acţionari ai SIF5 de faptul că deciziile AGA din 9 mai sunt suspendate în instanţă din cauza războiului pentru controlul societăţii de investiţii din Craiova cu SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), acţionari minoritari ai SIF Oltenia.

"Întrucât programul de răscumpărare, actualmente suspendat, a coagulat acţionarii reprezentând majoritatea capitalului social şi există resurse acumulate şi disponibilizate în ultimii ani pentru răscumpararea de către societate de acţiuni proprii, amânarea implementării răscumpărării de acţiuni este în dezacord cu voinţa şi interesele acţionarilor, care au antamat un nou plan de răscumpărare, inclusiv prin hotărârile adunării generale din data de 24 aprilie 2019, în vigoare şi puse în executare. De aceea, apreciem necesar să se reia această problematică pe ordinea de zi a unei adunări generale extraordinare a acţionarilor societăţii şi să se acorde conducerii superioare a societăţii instrumentele şi rezoluţiile necesare implementării rapide a unei astfel de decizii", arătau în solicitare Business Capital for Romania - Opportunity Fund Cooperatief U.A. şi Broadhurst Investments Limited.

Programul de cumpărare propus pentru AGA din 18 noiembrie vizează 38,39 milioane de acţiuni proprii, echivalentul a 6,61% din capitalul social actual al emitentului. Programul votat deja în adunarea din 9 mai, când acţionarii au mai dispus limitarea atribuţiilor directorului general Tudor Ciurezu la solicitarea SIF1 şi SIF4, viza achiziţionarea a 30 de milioane de acţiuni proprii, respectiv 5,17% din capitalul social.

Destinaţia celor două programe este similară, fiind dorită reducerea capitalului social prin anularea acţiunilor răscumpărate. La fel şi preţul de dobândire a titlurilor SIF5, cel minim urmând să fie 0,1 lei/acţiune, iar cel maxim 2,75 lei/acţiune.

Fondul Business Capital for Romania - Opportunity Fund Cooperatief U.A., deţinut de BCR şi omul de afaceri Florin Pogonaru, şi-a redus participaţia la SIF Oltenia în februarie la sub 5% după încheierea ofertei publice de răscumpărare. Fondul de investiţii Broadhurst este controlat de omul de afaceri Andrei Siminel.

În primele şase luni ale acestui an, SIF Oltenia a obţinut un profit net de 114,28 milioane de lei, cu 62,39% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, când societatea de investiţii cu sediul în Craiova a raportat un profit de aproape 70,38 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a SIF5 la BVB se ridică la 1,26 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Energia în priză
DTLAWYERS
Nuclearelectrica
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

30 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8698
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3406
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.1123

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie