Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

ÎN OCAZIA INTRĂRII LA TRANZACŢIONARE A TITLURILOR DE STAT FIDELISDeschiderea de astăzi de la BVB va fi oficiată de Ministrul Finanţelor

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Deschiderea de astăzi de la BVB va fi oficiată de Ministrul Finanţelor

Deschiderea de astăzi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi oficiată de Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, cu ocazia intrării la tranzacţionare a titlurilor de stat în lei şi euro emise de Guvern prin bursă prin programul Fidelis.

"În data de 13 august 2020, orele 10:00, va avea loc la sediul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată de BVB a emisiunilor de titluri de stat lansate în cadrul Programului Fidelis. La eveniment va participa dl. Florin Cîţu, ministrul finanţelor publice, dl. Radu Hanga, preşedintele BVB, dl Adrian Tănase, directorul general al BVB şi dl. Nicu Marcu, preşedintele ASF", a anunţat ieri Ministerul de Finanţe.

Aceasta va fi şi prima ieşire în spaţiul public pentru noul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

Investitorii au subscris în trei săptămâni, în perioada 15 iulie - 7 august, titluri de stat Fidelis în lei şi valută în valoare echivalentă a peste 2 miliarde lei, cea mai mare sumă atrasă vreodată prin programul Fidelis. Pe emisiunile în lei MFP a atras 1.224,9 milioane şi pe cea în euro 168,4 milioane.

Oferta a cuprins două emisiuni în lei, cu maturităţi de doi respectiv patru ani, şi o emisiune în euro, cu scadenţă la cinci ani, care au fost subscrise astfel:

- maturitatea de 2 ani: 562,4 milioane lei, cu un număr de 5.414 ordine;

- maturitatea de 4 ani: 662,5 milioane lei, cu un număr de 1.748 ordine;

- maturitatea de 5 ani: 168,4 milioane euro (815 milioane lei), cu un număr de 2.763 ordine.

Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 2%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 4% în cazul celor cu scadenţa în 2022 şi de 4,5% în cazul celor cu scadenţa în 2024. Emisiunea în euro a fost o premieră, aceasta prima emisiune de titluri de stat denominată în monedă europeană pe care o lansează Ministerul Finanţelor Publice pentru populaţie prin acest instrument.

Tranzacţionarea titlurilor de stat (spre deosebire de cele emise prin programul Tezaur) la bursa de valori permite investitorilor să traverseze mai uşor oscilaţiile negative ale pieţei - în cazul în care oferta este destulă - dar şi să fructifice mai lesne oportunităţi de cumpărare prin vânzarea titlurilor şi obţinerea de cash.

Operaţiunea este benefică atât pentru stat cât şi pentru populaţie, reprezentând un pas înainte pentru piaţa noastră de capital în condiţiile în care titlurile se vor tranzacţiona la Bursa de Valori Bucureşti, este opinia analiştilor consultaţi de Ziarul BURSA. Aceştia punctează că lichidarea deţinerilor nu va duce la pierderea dobânzii acumulate, care nu este impozitată.

"Este doar un prim pas, şi e de urmărit cum se va comporta această emisiune pentru că va da tonul celorlalte", ne-a precizat recent Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România.

Bursa de valori a fost ocolită de-a lungul timpului de Ministerul de Finanţe ca alternativă de finanţare - până şi la BNR a existat în acest sens o anumită rezistenţă. Principalii finanţatori ai statului au fost mereu băncile comerciale care au negociat direct dobânzile şi sumele atrase.

La precedenta emisiune Fidelis, ce s-a numit Centenar şi a avut loc în 2016, statul a atras de la populaţie 735 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Știe cineva,ca să cumperi titluri în euro,trebuie să ai euro în contul de tranzacționare,sau îți transformă societatea de investiții leii în euro?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

22 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8590
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.2910
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie