Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

ÎN PRIMELE TREI LUNI DIN 2019Sectorul bancar a dat peste jumătate din valoarea tranzacţionată

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Sectorul bancar a dat peste jumătate din valoarea tranzacţionată

Mai mult de jumătate din valoarea tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în primele trei luni din acest an, a fost asigurată de cele două mari instituţii bancare listate la bursa locală, tranzacţiile cu titlurile Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) având ponderi de 41,4% şi 15,75% în rulajele totale din primul trimestru, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

De altfel, peste 82% din lichiditatea înregistrată la BVB în primul trimestru s-a concentrat doar pe cinci emitenţi, cele mai tranzacţionate ti­tluri, pe lângă TLV şi BRD, fiind acţiunile Fondul Proprietatea (FP), cu o cotă de 10,28%, Romgaz (SNG), cu 7,8% şi OMV Petrom (SNP), ce reprezintă 6,93% din valoarea tranzacţionată în primul trimestru din 2019.

De asemenea, 20 din cei 79 emitenţi cu acţiunile cărora au fost realizate tranzacţii pe piaţa principală, în trimes­trul analizat, au cumulat un total de 98% din valoarea tranzacţiilor efectuate.

Valoarea totală tranzacţionată pe piaţa BVB şi pe sistemul alternativ de tranzacţionare, în perioada ianuarie-martie, a coborât cu 24% în comparaţie cu primul trimestru din 2018, până la 2,87 miliarde de lei (din care 3% pe sistemul alternativ), de la 3,78 miliarde de lei. Lichiditatea pe primul trimestru este mai scăzută şi în comparaţie cu primul trimestru al anului 2017. Raportul ASF are în vedere doar primele trei luni din acest an, însă tendinţa rulajelor scăzute din acest an a continuat cel puţin până în finalul lunii mai, de unde lichiditatea de la BVB a marcat o creştere semnificativă, pe fondul unui cumul de factori, doar pentru a reveni la valorile precendente în această săptămână.

Totodată, numărul tranzacţiilor derulate la BVB a scăzut şi el cu 19%, în T1 din 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, de la 173.597 tranzacţii la 144.041.

În ceea ce priveşte activitatea de intermediere, doar cinci intermediari deţin o cotă de peste două treimi din piaţă, Swiss Capital fiind pe prima poziţie cu o pondere de 26,53%. BCR ocupă următoarea poziţie, cu 14,32%, iar BT Capital Partners are 9,8%.

Dintr-ul total de 20 de SSIF-uri active, doar 12 au obţinut profit în primul trimestru din an, cumulat fiind de 2,97 milioane de lei, în timp ce pierderea cumulată a celor 8 SSIF-uri care au avut rezultate negative a fost de aproximativ 2,26 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie