ÎN ULTIMELE PAISPREZECE LUNIElon Musk a vândut acţiuni Tesla de aproape 40 miliarde dolari

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 decembrie 2022

Elon Musk a vândut acţiuni Tesla de aproape 40 miliarde dolari

Suma este mai mare decât profitul companiei şi apropiată de valoarea sa contabilă

Elon Musk a vândut din noiembrie anul trecut şi până în prezent acţiuni Tesla pe care a încasat aproape 40 de miliarde de dolari, sumă care depăşeşte profitul producătorului de vehicule electrice şi este aproape de valoarea sa contabilă, scrie Business Insider.

În ultimele două luni ale anului trecut, Musk a înstrăinat acţiuni Tesla de 16 miliarde de dolari. Ulterior, în perioada aprilie-august anul acesta, el a vândut acţiuni ale companiei pe care a încasat 15 miliarde de dolari, iar în ultimele săptămâni a mai renunţat la o deţinere în Tesla pentru opt miliarde de dolari. În primele nouă luni ale anului, profitul net a Tesla a fost de sub nouă miliarde de dolari.

"La început, Tesla a fost un vis", a scris joi pe Twitter Chris Bloomstran, preşedintele Semper Augustus Investments Group. "Din acel moment şi până astăzi, compania a strâns capital de 32 miliarde de dolari şi a obţinut un profit cumulat de nouă miliarde de dolari".

Conform Business Insider, Bloomstran se referea la cifrele privind "capitalul suplimentar vărsat" şi "câştigurile reportate" din bilanţul Tesla pentru al treilea trimestru. Acestea reprezintă suma totală pe care compania a strâns-o prin emiterea de acţiuni şi profiturile reportate, de la înfiinţare.

"Valoarea contabilă, capitalul propriu al firmei, se ridică la 41 de miliarde de dolari", a adăugat şeful Semper Augustus Investments. "Directorul executiv a vândut acţiuni în valoare de 40 de miliarde de dolari şi continuă."

Remarca lui Bloomstran pune în evidenţă amploarea masivă a vânzărilor de acţiuni ale lui Musk în raport cu dimensiunea afacerii Tesla.

Valoarea acestor vânzări echivalează parţial cu aprecierea preţului acţiunilor Tesla în timpul pandemiei: cotaţia titlurilor companiei a urcat de la 30 de dolari (preţ ajustat cu splitarea acţiunii din 2020) la peste 400 de dolari în noiembrie anul trecut. Astfel, evaluarea bursieră a producătorului de autovehicule electrice a crescut de la 100 de miliarde de dolari la un maxim de 1,2 trilioane de dolari, conform Business Insider.

Dar, de atunci acţiunile Tesla şi-au redus cotaţia cu mai mult de jumătate, fapt ce reflectă exodul investitorilor din titlurile companiilor de creştere, în contextul unei inflaţii istorice, a ratelor dobânzii în creştere şi a perspectivelor unei recesiuni.

De asemenea, Musk a avertizat că scăderea pieţei imobiliare din China şi criza energetică din Europa ameninţă să afecteze cererea pentru vehiculele Tesla. În acelaşi timp, acţionarii companiei au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că preluarea Twitter de către Musk, cu 44 de miliarde de dolari, este o operaţiune prea costisitoare. Miliardarul a vândut o mulţime de acţiuni Tesla pentru a finanţa achiziţia companiei de social media şi este posibil ca săptămâna trecută să fi cedat mai multe acţiuni pentru a plăti datoriile Twitter, potrivit Business Insider

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro