Înalta Curte decide dacă rejudecă retrocedarea Băilor Felix unui ordin călugăresc

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 21 octombrie 2013

Înalta Curte decide dacă rejudecă retrocedarea Băilor Felix unui ordin călugăresc

Dacă instanţa va fi de acord cu această rejudecare, dosarul va deveni cel mai vechi din ţara noastră

Miza procesului: 350 de hectare de teren

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe, pe 22 octombrie, în procesul prin care un ordin de călugări cere retrocedarea staţiunii Băile Felix. Ordinul călugăresc romano-catolic Premonstratens a solicitat, recent, redeschiderea unui dosar vechi de 75 de ani, prin care cere dreptul de proprietate asupra a 350 de hectare pe care se află staţiunea Băile Felix.

Reprezentanţii Ordinul călugăresc romano-catolic Premonstratens susţin că perimetrul în care se află Băile Felix, aflat acum în proprietatea Primăriei comunei Sânmartin, a fost descoperit de un membru al Ordinului, Helker Felix, care a dat şi numele staţiunii.

La dosarul care se află pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie au fost depuse documente care arată că, printr-o "corectare" a cărţii funciare, staţiunea Băile Felix a fost trecută din patrimoniul ordinului în proprietatea statului român.

Litigiul legat de clădirile revendicate a fost soluţionat, deocamdată, în favoarea ţării noastre. Călugării din ordinul Premonstratens au solicitat clădirea Pavilionului V al Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix.

Primarul din comuna Sînmartin, în administrarea căreia se află staţiunile balneare Băile Felix şi 1 Mai, Lucian Popuş, a sesizat Comisia pentru Retrocedări în legătură cu faptul că şefii unor culte şi ordine călugăreşti fac presiuni pentru a fi împroprietăriţi cu sute de hectare de pădure şi terenuri, fără să poată prezenta vreo decizie legală în acest sens. Dacă instanţa va fi de acord cu această rejudecare, dosarul va deveni cel mai vechi de la noi din ţară.

Valoarea staţiunii este aproape imposibil de calculat, mai ales după ce au fost făcute investiţii în vederea reamenajării şi modernizării locurilor de cazare, consideră specialişti din piaţă. Cel mai mare investitor în staţiunea Băile Felix este SIF Transilvania, care deţine, în acel perimetru, şapte hoteluri, majoritatea de două stele şi unul clasificat la patru stele.

Un alt proces de retrocedare care se leagă tot de ordinul Premonstratens este cel referitor la baza sportivă Voinţa şi clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Oradea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La noi toate se dau pe gratis!Mai este mult de distrus in tara asta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro