ÎNCEPÂND DE ASTĂZI Acţiunile Millenium Insurance Broker intră la tranzacţionare în Piaţa AeRO

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 februarie 2023

Acţiunile Millenium Insurance Broker intră la tranzacţionare în Piaţa AeRO

Compania vine la bursă cu o evaluare anticipată de 25 milioane lei; Price to Earnings Ratio de 9,9

"Pe termen mediu şi lung, Millenium Insurance Broker are drept obiectiv clasarea în top cinci brokeri, din punctul de vedere al volumului de prime intermediate şi al veniturilor ", se arată în memorandumul de listare

Acţiunile furnizorului de servicii de asigurări Millenium Insurance Broker intră începând de astăzi la tranzacţionare în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul MIB, conform unui anunţ al operatorului pieţei noastre de capital.

Compania vine la bursă după ce, în toamna anului trecut, a derulat o operaţiune de majorare de capital prin care a atras de la investitori suma de 4,17 milioane de lei. Millenium Insurance Broker a vândut 347.587 de acţiuni noi, echivalentul a 20% din noul capital al societăţii, la preţul de 12 lei pe titlu. Astfel, evaluarea anticipată a brokerului de asigurări este de 25,03 milioane de lei, după cum se arată în memorandumul întocmit de BRK Financial Group.

"Sursele financiare atrase vor fi utilizate pentru a atrage brokeri mai mici, pentru digitalizarea activităţii şi pentru promovarea unor noi produse de asigurări", se menţionează în document.

Compania a fost fondată în 1997, oferind în momentul actual toată gama de servicii de brokeraj, pentru toate tipurile de asigurări. Începând cu anul 2008, societatea şi-a dezvoltat o reţea teritorială în sistem franciză, fiind acum prezentă în 79 de localităţi din 35 de judeţe, prin reţeaua de 130 de francize. În anul 2021, cota de piaţă a Millenium Insurance Broker a fost de 2,42%, ocupând poziţia a noua în topul companiilor de brokeraj.

Anul trecut, compania a avut venituri din activitatea de distribuţie de 49,04 milioane de lei, circa 39% provenind din asigurări RCA şi MCR, în timp ce 19,4% au reprezentat asigurările Casco. În ultimii şase ani, societate a avut o creştere continuă a veniturilor din intermedierea poliţelor de asiguarare încheiate. "Evoluţia veniturilor din activitatea de brokeraj a MIB a înregistrat o creştere medie anuală de aproximativ 20% pe perioada ultimilor şase ani, astfel de la venituri de aproximativ 19,25 milioane de lei înregistrate în decursul anului 2017, MIB a înregistrat venituri de aproximativ 48,83 milioane de lei în anul 2022", se arată în memorandum.

Profitabilitatea s-a situat pe o tendinţă asemănătoare, compania reuşind să-şi crească rezultatul net de la 0,43 milioane de lei în 2017, la 2,52 milioane de lei, anul trecut. Faţă de acest profit, Millenium Insurance Broker vine la bursă cu un raport Price to Earnings Ratio de 9,9.

Pe termen mediu şi lung, Millenium Insurance Broker are drept obiectiv clasarea în top cinci brokeri din ţara noastră, din punctul de vedere al volumului de prime intermediate şi al veniturilor realizate, dar fără a afecta rata de profitabilitate, după cum se menţionează în memorandum.

"Acţionarii societăţii precum şi managementul MIB intenţionează ca societatea să înregistreze o creştere organică, provenind de la partenerii existenţi (francizaţi) şi clienţii existenţi, rata de retenţie a clienţilor fiind de aproximativ 85%. O mare parte dintre francizaţii importanţi din punct de vedere al volumelor primelor intermediate au devenit şi acţionari MIB, ceea ce nu poate decât să consolideze eforturile de dezvoltare a afacerii", se arată în document.

Compania se va dezvolta pe mai multe direcţii, ce includ: creşterea volumelor de prime intermediate şi păstrarea unor relaţii bune cu asiguratorii; o mai bună reprezentare geografică; atragerea de noi parteneri/francizaţi, inclusiv prin activităţi de tip M&A; atragerea de noi clienţi, atât pe segmentul corporate, cât şi pe cel de retail; şi altele.

Pentru acest an, Millenium Insurance Broker estimează că va obţine venituri din exploatare de 58,4 milioane de lei, care vor creşte la 75,5 milioane de lei în 2025. Compania prognozează că va avea un profit net de 3,02 milioane de lei, ce va urca la 4,8 milioane de lei peste doi ani.

Autonom International, societate controlată de fraţii Ştefan, deţine 31,7% din brokerul de asigurări, în timp ce Ştefan Emanuel Prigoreanu, preşedintele şi directorul general al societăţii, are 14,2% din Millenium Insurance Broker.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. sa avem cat mai multe listari! Sigur ca timpul va cerne companiile reziliente si bune fata de celelalte, dar daca noi avem 2-3 listari pe an cum vreti sa creasca piata de capital?

    1. 110 actiuni tranzactionate de la deschidere?

      Tarii cat mai mult carbune!se striga din piepturi inflacarate.Cand o listare se face fara un orizont de societate tranzactionabila real,de lichiditate inseamna ca ascunde alt interes.E probabil singura listare din lume fara o tranzactie in primul minut.Piata nu creste ci scade si inca vertiginos pentru ca la noi si listarile si mentinerile la cota si raportarile etc etc etc se fac altfel decat in lume,noi suntem originali dar vrem rezultatele altora.Oamenii care vad ca odata intrati nu pot iesi din astfel de fime ce fac?Se mai baga la altele ori isi iau bocceluta si pleaca pe alte burse?

    Tot BRK ? parcas nu mai am incredere!

    1. la arobs n-ai avut? surpriza, tot ei au fost

      Intermediarul o avut treaba sa-l listeze, tu decizi daca vrei in baza memorandumului si datelor financiare. Atata timp cat a listat companii adevarate a fost bine, problema lor sunt listarile din grup.

      pai toate sunt din "grup" ;)

      TBK are PER mai bun, este 8,7 dupa datele preliminare pe 2022, iar gradul de distributie este anual de 80-85 % uneori chiar mai mult. Astia de la MIB chiar la pretul din plasament privat au deja PER 10 iar in memorandum scriu ca vor mentine echilibru intre asteptarile investitorilor si nevoile de finantare ale societatii deci AR PUTEA distribui dividende. Daca vad dividend de 10 % mai discutam ... Dar nu vor da mai mult de 50 % din profit si atunci e un dividend mic ....

      nu,acelasi Broker Cluj dupa vechea denumire care a tepuit investitorii.

    Foarte interesant in memorandum-grupul Autonom care e practic actionar principal la MIB are prin ATM Ventures detineri la 2 societati administrate de Oliver Cadogan.Are chiar 20% din Ecom Logistic SRL unde sotia Monica Cadogan a dirijat banii oamenilor atrasi de Vivre.

    Deci e prietenie mare pe acolo.participatiile detinute de ATM cica ar fi luate tot din banii de obligatiuni Autonom.Apare in raportul lor precedent cum s-au imprumutat de vreo 50 de milioane pe un SRL detinut exclusiv de cei doi frati.Par aceeasi bani dati pe investitori-2 bani cu indulgenta! 

    1. Imprumutul anterior acordat de catre Companie catre societatea mama,Autonom International SRL,este cu o valoare nominala de 40 mil Ron este pe o perioada de 5 ani si o dobanda de 4,45% pe an,la sold datorat.

      asa se face business cand prinzi entuziasm la cetatenii de pe BVB=le iei banii pe urma te imprumuti personal din ei si cumperi participatii cum citim in pomelnicul de la Memorandum MIB.Daca la un moment dat se scufunda firma care a ridicat capital nu-i nimic=ramanem cu banii pierduti prin zeci de firme .Alea sa fie ale prietenilor ca sa le vindem la anaghie participatiile cu 1000 de lei ca-s srl-uri si ne 'despagubesc' ei pe neve,ca de aia e prietenie.

      10 ani daca citesc paginile de FB cu influenceri si aia cu sute de cursuri stiinta despre finante n o sa vad info de aici sapate si compilate prin zeci de rapoarte, info negru pe alb oficiale

      aha detineri incrucisate pentru pierderea banilor atrasi exact pe modelul BNET.

      mai nou BNET a inceput sa vanda si din Dendrio si celelalte detineri la Impetum Group. 

      AUT24 si AUT26 28+40 M euro=68 M de 10 ori cat Vivre plasate la banci,fonduri.Am asteptari 0 sa le intereseze ce se petrece.Vezi Alpha la Vivre a dormit si acum freaca treptele la tribunal sa ia praful de pe toba.

      societatea asta nu era bancabila de aceea a venit pe bursa sa ia banii la altii mai slabi de inger.

      AUT24 si AUT26 28+40 M euro=68 M de 10 ori cat Vivre plasate la banci,fonduri.Am asteptari 0 sa le intereseze ce se petrece.Vezi Alpha la Vivre a dormit si acum freaca treptele la tribunal sa ia praful de pe toba.

    Autonom International SRL 31,75% din actiunile Millenium.

    proprietarul autonom Dan Stefan administrator Millenium 

    tot el in board consultativ BNET de unde ia si actiuni SOP 

    azi milenium nu putem zice ca e junk,arata acceptabil

    problema e cu increderea,cum va fi maine sau poimaine 

    1. Exact ! Datele sunt acceptabile, nimeni nu poate spune ca e JUNK ... insa increderea e marea problema, si se si vede la ce volume "grozave" se tranzactioneaza in prima zi :))

      „ulciorul nu merge de multe ori la apa” asta asa ca sa vorbim in citate cum ne invata fratii logofeti.

      pe unii actionari ii si cearta ca nu stiu sa citeasca raportul lor.  

      firma are 57 de actionari deci cat sa treaca de 50 care permite listarea de forma si din astia 57 peste 10 sunt persoane si societati insider

      tot ziceau hanga si tanase ca au set de masuri care sa verifice cam ce treaba au unele cu piata bursiera 

      in plasament au participat 42 de persoane dintre care 10 juridice 

      astia toti incap intr-o garsoniera confort 2

      ce sa se tranzactioneze ca doar la noi numaram firmele listate cu sutele si se tranzactioneaza cu zecile macar o data pe saptamana 

      exact.

      pai cum sa ia actiunile din SOP Hanga si Tanase daca nu listeaza butikuri.

      mai sunt societati listate care au 13 actiuni la tranzactionare doar si cu care manevrau VUAN-ul la Sif1. Modelul e impumutat de la fratii lor. 

      La BNET esti pus pe coji de nuca daca nu ai orizont de investitii pe decenii.Cand investitorii stau cu trimestrele pe o actiune ei le calculeaza ROI pe deceniu si ROE de la infiintarea de acum 15 ani.Tot ce spun ei in ulrimii ani pe mii de pagini delirante e ca nu s-au inventat investitorii care sa-i merite.Sa faca pe placul actionarilor astia asa ingramaditi cum sunt e ultimul lucru pe care l-ar intreprinde.Rezultatul BNET va fi exceptional pe bvb in atare conditii!Intre timp la ei banii curg in buzunare.

    intotdeauna la emtentii cu putini actionari si care sunt multi concertati e perisol sa se faca Suveica

    1. doar ca concertarea aia trebuie raportata conform legii iar ei nu o fac si primesc amenzi derizorii de la ASF pe care le plateste tot compania prin cresteri de salarii si bonusuri acordate conducerilor.

      de aia nu are ursul coada. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb