Abonament gratuit

Încrederea în economia zonei euro a continuat să scadă în iulie

M.I.
Internaţional /

Încrederea în economia zonei euro a continuat să scadă în iulie

Încrederea în economia zonei euro a continuat să se înrăutăţească în iulie, în linie cu estimările, pe fondului optimismului mai redus în industrie, servicii şi retail, transmite Reuters.

Potrivit datelor publicate marţi de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut în iulie până la 102,7 puncte, de la 103,3 puncte în luna precedentă şi 105,2 puncte în mai. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o uşoară scădere, până la 102,6 puncte.

Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a scăzut până la 10,6 puncte în iulie, de la 11 puncte luna precedentă, în timp ce încrederea în industrie a scăzut luna aceasta la minus 7,4 puncte, de la minus 5,6 puncte în iunie iar în retail de la 0,1 puncte la minus 0,7 puncte, conform Reuters.

În schimb încrederea consumatorilor s-a îmbunătăţit, de la minus 7,2 puncte la minus 6,6 puncte.

Separat, Comisia Europeană a publicat indicatorul privind climatul de afaceri, care ajută la identificarea stadiului ciclului de afaceri. Indicele a scăzut la minus 0,12 puncte în iulie, de la 0,17 puncte în luna precedentă - cel mai redus nivel din septembrie 2013.

Aşteptările inflaţioniste în rândul consumatorilor în următoarele 12 luni au scăzut la 20,6 puncte în iulie, de la 21,9 puncte în iunie şi 23,2 puncte în mai.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat săptămâna trecută că perspectivele economiei mondiale se înrăutăţesc. În special, a explicat şeful BCE, previziunile se înrăutăţesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare în semestrul doi din 2019 este acum mai puţin probabilă, informează aceiaşi sursă.

De asemenea, Draghi a declarat că ţinta de inflaţie a BCE, de 2%, nu trebuie văzută ca un plafon, după ce la şedinţa de politică monetară de joia trecută Consiliul guvernatorilor BCE a deschis calea pentru o reducere a costului creditului şi o extindere a achiziţionării de active la şedinţa din septembrie.

Sporirea promisiunilor privind noi măsuri de stimulare este menită să sprijine încrederea în economia zonei euro, pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă sectorul industrial.

Deşi încrederea consumatorilor şi creditarea bancară rămân la un nivel ridicat, recentele date din industrie arată o imagine sumbră, sporind riscul ca cererea externă slabă, parţial ca rezultat al războiului comercial, să afecteze curând evoluţia zonei euro.

Conform datelor Eurostat, în iunie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut uşor, până la 1,3%, de la un nivel de 1,2% înregistrat în luna mai, şi în linie cu estimările analiştilor, conform Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

13 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8344
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0836
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3431
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.5118

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie