Indicii de volatilitate valutară, la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2014

Indicii de volatilitate valutară, la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni

Euro pierde teren

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de majoritatea celor 16 monede pereche, ca urmare a faptului că doi indici ai volatilităţii valutare au coborât până la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni, după ce Moscova a catalogat ca fiind "absolut legală" declaraţia de independenţă a Crimeei, adoptată ieri de Parlamentul regional al peninsulei rusofone din sudul Ucrainei.

Evoluţia indicilor a fost influenţată şi de faptul că premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk se pregătea de o întâlnire cu preşedintele SUA, Barack Obama, iar liderii occidentali au ameninţat cu repercusiuni dacă Rusia nu va dezamorsa tensiunile cu Ucraina.

Indicele de volatilitate valutară măsurat de "Deutsche Bank" AG din Germania a scăzut cu 23 de puncte de bază (0,23 puncte procentuale) la ora 12:05, pe piaţa din New York, ajungând la 7,04% - cel mai redus nivel din decembrie 2012. Totodată, indicele de volatilitate G7 calculat de "JPMorgan Chase & Co." din SUA a scăzut la 7,26%, de asemenea cel mai redus nivel din decembrie 2012.

Euro s-a depreciat cu 0,1% la ora 11:51, la New York, la 1,3868 dolari. Anterior, cotaţia coborâse la 1,3834 dolari, după ce, săptămâna trecută, moneda unică atingea cel mai ridicat curs din octombrie 2011: 1,3915 dolari.

Euro a scăzut ieri şi în baza declaraţiilor vicepreşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Vitor Constancio, potrivit cărora "piaţa nu a înţeles pe deplin comunicările de săptămâna trecută ale responsabililor cu politica monetară" (n.r. - declaraţiile ce au urmat şedinţei în care BCE a decis menţinerea dobânzii de referinţă la nivelul minim record de 0,25%).

Constancio a menţionat că declaraţiile preşedintelui BCE, Mario Draghi, după reuniunea din 6 martie, "nu au fost înţelese în totalitate".

"Un element din declaraţia preşedintelui, care nu a fost preluat de către analişti şi pieţe, a fost afirmaţia potrivit căreia, într-adevăr, acţiunea noastră viitoare privind stabilitatea sau reducerea dobânzilor este văzută ca o acţiune care merge dincolo de o simplă îmbunătăţire a situaţiei", a spus Constancio.

Menţionăm că, la începutul săptămânii, Christian Noyer, membru în consiliul guvernatorilor BCE, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de cursul ridicat al euro, arătând că aprecierea monedei unice europene creează presiuni "nepotrivite" asupra economiei zonei euro.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro