Inflaţia imprimă o mişcare de scădere a acţiunilor internaţionale

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 septembrie 2022

Inflaţia imprimă o mişcare de scădere a acţiunilor internaţionale

Indicele Preţurilor de Consum din SUA a crescut în august, comparativ cu iulie, contrar aşteptărilor economiştilor ce mizau pe o retragere

Acţiunile europene erau în scădere ieri, după publicarea raportului privind inflaţia din Statele Unite pentru luna august, peste aşteptări, conform CNBC.

Indicele pan-european Stoxx 600 avea, la ora 17:00, un declin de 1,1%, în timp ce la Frankfurt, indicele DAX30 era în depreciere cu 1,09%. Indicele FTSE 100 al pieţei londoneze avea o scădere de 0,85%, în vreme ce pentru CAC40 de la Paris reculul era de 0,75%. Acţiunile lanţurilor de comerţ pentru retail erau în scădere cu 2,5%, majoritatea sectoarelor fiind în teritoriul negativ.

Indicele Preţurilor de Consum din Statele Unite, una dintre măsurile preferate de pieţe pentru inflaţie, a crescut cu 0,1% în august, faţă de iulie, conform raportului publicat de Biroul de Statistică a Muncii din SUA, sfidând aşteptările economiştilor, ce estimau o scădere lunară de 0,1%. Inflaţia de bază, ce exclude alimentele şi energia, a urcat cu 0,6% faţă de iulie şi cu 6,3% comparativ cu luna august a anului trecut.

"Raportul alimentează convingerile pieţei că Rezerva Federală va rămâne agresivă în înăsprirea politicii monetare", scrie CNBC, adăugând că aşteptările sunt ca banca centrală a Americii să opereze a treia creştere consecutivă a ratei dobânzii-cheie cu 75 de puncte de bază.

Preşedintele Fed-ului, Jerome Powell, a reiterat săptămâna trecută că instituţia este "puternic angajată" să reducă inflaţia, în ciuda îngrijorărilor că ridicările agresive de dobândă pot duce economia în recesiune.

Contractele futures ale petrolului Brent (etalonul pieţei europene) cu scadenţa în noiembrie aveau un declin de 0,9%, la 93,2 de dolari pe baril. Contractele futures ale aurului cu scadenţa în decembrie erau în depreciere cu 1,3%, la 1.717 de dolari pe uncie, în timp ce contractele pentru argint aveau o scădere de 1,3%, la 19,6 dolari pe uncie, conform investing.com.

Deprecieri semnificative pentru acţiunile americane

În Statele Unite, în prima parte a sesiunii de tranzacţionare, indicii aveau un declin semnificativ. Dow Jones Industrial Average era în scădere cu 2,44%, în timp ce pentru S&P 500 deprecierea era de 2,8%. Indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, avea o retragere de 3,46%.

Acţiunile Apple erau în scădere cu 3,8%, în timp ce titlurile Meta Platforms (fosta Facebook) aveau un declin de 7,6%. Acţiunile Microsoft erau în depreciere cu 3,9%. Titlurile Exxon Mobile aveau un recul de 1%, în timp ce acţiunile United Airlines coborau cu 2,9%.

Dacă raportul privind inflaţia a avut un efect negativ pentru pieţele de acţiuni, dolarul s-a întărit. Indicele monedei americane raportat la un coş de alte valute avea, la ora 17:30 a României, o creştere de circa 0,9%, în timp ce lira sterlină şi euro erau în depreciere faţă de moneda americană.

Randamentul titlurilor de stat din SUA pe zece ani era în creştere cu 1,83%, în timp ce randamentul celor pe 30 de ani avea un avans de 0,93%. Randamentele obligaţiunilor se mişcă invers faţă de preţuri.

La ora 17:30, Bitcoin se tranzacţiona la 21.092 de dolari, în scădere cu 5,4%, în timp ce Ethereum era în declin cu 8,4%, la 1.585 de dolari, conform investing.com.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. si 5 % minus pe bursa americana!

  0.1% !!! 5!!!

  Eu zic ca este o reactie emotionala. 

  1. De core inflation nu amintesti?e cu mult peste asteptari

   inflatia a fost mai mare cu 0,1 % fata de iulie. Ca doar d-aia a picat bursa ieri si nu alaltaieri, de exemplu.

   Nici eu nu prind ideea,care-i atunci cauza? 

  Lasă să scadă acțiunile, cel puțin luam ceva la discount! Cine investește cu cap nu nici o problema, fundamentele companiilor nu se schimbă după o zi pe alta! Așa că, multă atenție ce vindeți și ce cumpărați!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro