Întărirea securităţii Republicii Moldova este în atenţia Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare a Parlamentului European

F.D.
Internaţional / 18 mai

Întărirea securităţii Republicii Moldova este în atenţia Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare a Parlamentului European

Măsurile de sporire a cooperării în domeniul securităţii şi apărării, dezvoltarea economică, sporirea rezilienţei în faţa ameninţărilor hibride şi parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova au fost discutate în cadrul întrevederii prim-ministrului Dorin Recean cu membrii delegaţiei Parlamentului European conduse de europarlamentara Nathalie Loiseau, relatează Agerpres.

Şeful Executivului de la Chişinău a apreciat sprijinul Parlamentului European în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, aprobarea recentă a asistenţei financiare suplimentare, în valoare de 145 milioane euro, pentru ţara noastră. Prim-ministrul a menţionat că Guvernul este antrenat plenar în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene precum şi în relansarea sectorului economic, afectat de consecinţele războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

"Prioritatea noastră este dezvoltarea sectorului economic, cu accent pe implementarea proiectelor pentru eficienţă energetică, dezvoltarea infrastructurii şi diversificarea pieţei de desfacere în beneficiul cetăţenilor noştri. De asemenea, avem o agendă impunătoare pentru debirocratizarea economiei, digitalizarea proceselor în serviciul public, continuăm reformele deloc uşoare în sectorul justiţiei. Toate aceste acţiuni sunt îndreptate spre un viitor european şi o transformare durabilă a Republicii Moldova", a menţionat prim-ministrul Dorin Recean, citat într-un comunicat de presă difuzat de Guvernului de la Chişinău.

Oficialii s-au mai referit la măsurile de consolidare a securităţii regionale, un pas important fiind deschiderea Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova, sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). De asemenea, a fost apreciată activitatea Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina, care monitorizează şi asigură traficul în siguranţă la graniţa moldo-ucraineană.

Membrii Parlamentului European şi-au exprimat recunoştinţa pentru gestionarea eficientă a crizei refugiaţilor şi măsurile autorităţilor în asigurarea păcii şi stabilităţii în regiune. Europarlamentarii au comunicat deschiderea în implementarea agendei europene şi în procesul de luptă cu ameninţările la adresa securităţii în regiune: "O Europă extinsă trebuie să fie o Europă mai rezilientă. Acest lucru trebuie să fie un succes colectiv", a menţionat şefa delegaţiei, Nathalie Loiseau.

Din componenţa delegaţiei europene au făcut parte europarlamentarii: Nathalie Loiseau (Renew), Eugen Tomac (Partidul Popular European), Arnaud Danjean (Partidul Popular European), Assita Kanko (Conservatorii şi Reformiştii Europeni), Viola von Cramon-Taubadel (Grupul Verzilor) şi Jean-Lin Lacapelle (Partidul Identitate şi Democraţie), deputaţii din Subcomisia pentru Securitate şi Apărare (SEDE) a Parlamentului European. Aceştia au efectuat vizite în România şi Republica Moldova, în perioada 15-18 mai, pentru a discuta despre securitatea regională şi implicaţiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb