INTELIGENŢĂ ARTIFICIALĂ ŞI FONDURI EUROPENEDezinformarea, combătută cu ajutorul tehnologiei

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 5 iulie

Dezinformarea, combătută cu ajutorul tehnologiei

Valurile de ştiri false sunt pe cale să inunde definitiv mediul online şi să-l facă inutilizabil. Preocuparea pentru combaterea fenomenului fake news este majoră. Un consorţiu condus de Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi (TUIASI) îşi propune să combată dezinformările din mass media online cu ajutorul tehnologiei blockchain şi a Inteligenţei Artificiale (IA), printr-un proiect finanţat cu fonduri europene. Coordonatorul proiectului, Cristian Nicolae Buţincu, şef de lucrări la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi, a declarat că prin intermediul proiectului vor fi folosite cele mai noi tehnologii pentru a combate dezinformările făcute prin intermediul mass media: "Proiectul a luat naştere în cadrul Cluj IT, o organizaţie de tip cluster, care a venit cu propunerea de a vedea dacă putem găsi idei pentru competiţia TruBlo, un program de finanţare în cascadă pentru proiecte blockchain. TruBlo a fost dezvoltat în cadrul NGI (Next Generation Internet) şi face parte din programul de finanţare a Comisiei Europene, Horizon 2020. Noi, cei de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi', am venit cu ideea de a crea un proiect pentru a lupta împotriva dezinformării din mass media. Le-a plăcut ideea, au mediatizat-o în cadrul clusterului, şi aşa ni s-au alăturat şi ceilalţi membri în proiect. Din acest consorţiu, pe lângă universitatea noastră şi Cluj IT mai face parte firma Zetta Cloud - care furnizează soluţii de IA pentru analiza conţinutului online şi înţelegerea profundă a acestuia. De asemenea, mai fac parte cei de la Cyber Dacians - o firmă din domeniul securităţii cibernetice cu experienţă în tehnici anti-dezinformare. Fondatorii acestei firme de securitate cibernetică sunt şi fondatorii unui think tank împotriva dezinformării care activează de cel puţin 5 ani. Din consorţiu face parte şi platforma de ştiri şi interfaţare media, Digitalio, care este la rândul ei un proiect Ştirile Transilvaniei". Intitulat "Lupta împotriva dezinformării utilizând tehnologii IA şi blockchain", proiectul îşi propune să analizeze ştirile care apar în mediul online şi să detecteze cu ajutorul Inteligenţei Artificiale dacă ele conţin sau nu adevăr analizându-le autenticitatea, veridicitatea şi atribuind în cele din urmă scoruri de reputaţie atât ştirilor cât şi editorilor şi site-urilor care le publică sau găzduiesc.

Cristian Nicolae Buţincu a explicat: "La nivelul platformei există mai multe module care sunt bazate pe componenta umană şi pe componenta de Inteligenţă Artificială. Partea de componentă umană, acel crowd winsdom, practic reprezintă agenţi umani care verifică ştirile folosind propriile tooluri (instrumente - n.r). Ei pot folosi şi instrumente furnizate de Inteligenţa Artificială dacă doresc. Fiecare validator uman va da un anumit scor pentru o anumită ştire. În paralel sunt şi module de IA care lucrează ca o federaţie. Aceste module de IA pot fi scrise de entităţi diferite. O parte vor fi scrise noi, alte module pot fi scrise de alte companii care dezvoltă IA. La rândul lor, acestea atribuie un scor de reputaţie ştirilor. Scorurile sunt agregate. La sfârşit sunt două scoruri: unul dat de IA şi unul care este dat de acel crowd winsdom, de mase. În momentul în care vedem anumite scoruri care sunt foarte diferite de cel votat de majoritatea componentelor, reputaţia respectivă va fi ajustată atât pentru persoanele care au făcut analiza, adică pentru componenta umană, cât şi pentru componentele de IA. Pe măsură ce scorul atribuit de o anumită entitate se apropie de scorul care este considerat adevărat, reputaţia acesteia creşte. Dacă scorul este foarte mult diferit, reputaţia va scădea. Această reputaţie, în timp, poate fi convertită în tokeni pe blockchain, care urmează să fie folosiţi în schimburi comerciale, monetizare, reclame". Proiectul îşi propune să aibă o abordare similară celei existente în domeniul motoarelor de căutare. Conform lui Cristian Nicolae Buţincu, în proiect nu se va încerca să se impună o anumită platformă pentru siteurile şi agenţiile de ştiri, ci vor fi dezvoltate crawlere web specializate care vor prelua conţinutul şi ulterior îl vor indexa pe blockchain.

Cititorul poate afla că ştirile care apar sunt plagiate, fake news sau dezinformează. Cristian Nicolae Buţincu a precizat: "E clar că plagiatul poate fi detectat imediat. Fake news-ul, dacă va dispărea sau nu la nivel de societate rămâne de văzut. Contează şi educaţia populaţiei, deoarece chiar dacă punem noi la dispoziţie foarte multe platforme sau mijloace prin care se poate verifica dacă o ştire este sau nu fake news, dacă acele instrumente nu sunt folosite la nivelul societăţii, atunci problemele rămân şi în continuare acel fake news şi dezinformarea vor face victime. Practic, în paralel trebuie să ai şi o societate educată şi să ai şi instrumente pe care să te poţi baza ca să evaluezi dacă o anumită ştire are sau nu dezinformare sau părţi de dezinformare la nivelul ei".

Tot cu ajutorul blockchain-ului şi al algoritmilor de analiză s-ar putea detecta nu doar dacă o ştire este fake news sau nu, cel puţin prin intermediul IA, ci se oferă şi posibilitatea de a afla şi calea, metoda, prin care acea ştire s-a propagat.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

11 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9090
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7494
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0470
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8036
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2231

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro