Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

INTERPELARE SENATOR VALER MARIAN:Legalitatea şi urgenţa deplasării soldate cu decesul poliţistului Bogdan Gigina

Ioana Dogaru
Comunicate de presă /

În decurs de numai o lună au suferit accidente grave doi lucrători de poliţie rutieră care însoţeau pe motocicletă coloanele oficiale cu care vă deplasaţi în Capitală, primul caz soldându-se cu vătămare corporală, iar al doilea cu deces.

Astfel, în dimineaţa zilei de 21.09.2015, la intersecţia Piaţa Victoriei cu Bulevardul Vasile Lascăr, poliţistul Dorel Moraru a fost acroşat pe motocicletă de un autoturism condus de o persoană care a intrat în intersecţie fără să oprească la semnalul "Stop" al agentului care dirija circulaţia. În urma impactului, poliţistul Moraru a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde s-a stabilit că acesta a suferit o entorsă la glezna dreaptă şi o contuzie la pumnul stâng, motiv care i-a fost pusă o atelă la picior şi a stat în concediu medical timp de o lună.

În seara zilei de 20.10.2015, în condiţii de ploaie torenţială şi de frig, poliţistul Bogdan Gigina a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată în cadrul unor lucrări la reţeaua de gaze pe strada Ştirbei Vodă. În urma impactului, poliţistul Gigina a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a decedat la scurt timp după internare.

Conform articolului 223 alineatul 2 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, beneficiază de drept de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere doar următorii demnitari români: Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi primul-ministru al Guvernului. Potrivit alineatului 3 din acelaşi articol, miniştrii din Guvernul României pot beneficia de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră doar în anumite situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă.

Pentru considerentele expuse, vă solicit să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

1. Pe ce temei legal aţi solicitat şi aţi beneficiat de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră, inclusiv motociclişti, în zilele de 21.09.2015 şi 20.10.2015?

2. De unde veneaţi, unde vă deplasaţi şi în ce au constat situaţia deosebită şi regimul de urgenţă cu ocazia deplasărilor efectuate în coloană oficială în zilele de 21.09.2015 şi 20.10.2015?

3. Dacă este adevărat că în data de 20.10.2015 v-aţi deplasat în coloană oficială de la Academia de Poliţie, situată în cartierul Băneasa, la restaurantul Ministerului Afacerilor Interne (Excelsior), situat pe strada Ştirbei Vodă? Am în vedere la formularea acestei întrebări, pe de o parte, comunicatul Poliţiei Capitalei din 22.10.2015, din care rezultă că în data de 20.10.2015, v-aţi deplasat în coloană oficială pe traseul Băneasa-Casa Presei Libere-Arcul de Triumf-Piaţa Charles de Gaulle-Piaţa Victoriei-Bulevardul Uranus-Strada Ştirbei Vodă, iar, pe de altă parte, faptul că în data de 13.10.2015, în jurul orelor 13.00 (respectiv cu o săptămână înainte, tot în zi de marţi), în timp ce mă deplasam pe strada Ştirbei Vodă, de la sediul DNA spre Calea Victoriei, împreună cu un alt martor ocular, am sesizat că aţi oprit cu alai, inclusiv cu doi motociclişti, la restaurantul Ministerului Afacerilor Interne? În opinia dvs, mersul la restaurant constituie o situaţie deosebită, iar regimul de urgenţă al deplasării a fost legat cumva de răcirea ciorbei de burtă sau de încălzirea vinului, pe care îl serviţi, după propriile mărturisiri, numai rece?

Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator

Valer Marian

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Ziarul BURSA

29 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 29 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS