Investiţii de sute de milioane de euro în învăţământul dual

O.D.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 30 iunie 2021

Blamate şi abandonate la un moment dat, şcolile profesionale revin în atenţia angajatorilor, elevilor şi autorităţilor. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că învăţământul dual este cea mai bună formă de organizare a învăţământului profesional, precizând că acesta trebuie să rămână o responsabilitate a statului. Ministrul a vorbit despre acest lucru la evenimentul "Professional Dual Summit", organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

La acelaşi eveniment, premierul Florin Cîţu a anunţat că doreşte extinderea sistemului de învăţământ dual la nivel naţional şi preluarea modelului dezvoltate de unele companii private: "Din păcate, Guvernul sau statul nu a făcut aşa de mutle pentru a susţine acest sistem de învăţământ, dar a făcut sectorul privat şi au făcut companiile. Acolo unde a fost o nevoie aceste companii private au investit şi au creat acest sistemul dual, mare parte din el este copiat din sistemul din Germania. Avem exemple foarte multe în România. Pe unde am fost în ţară şi am discutat cu companii, toate aceste companii, companii mari, multe cu capital privat românesc, altele cu capital mixt, au spus foarte clar că au avut o problemă cu forţa de muncă şi au rezolvat-o investind în anumite clase, în anumite licee. Dar trebuie făcut mai mult şi acum ideea este cum extindem un program de succes la nivel naţional. Până la urmă aici acest sistem este cred singurul sistem care nu scoate şomeri de pe băncile şcolii pentru că ai un sistem unde oamenii au garanţia unui loc de muncă exact când termină şcoala, deci cererea se întâlneşte cu oferta pe băncile şcolii şi apoi oamenii aceştia au un loc de muncă imediat. Susţin această iniţiativă, susţin mediul de afaceri care deja a făcut aceste demersuri şi vom învăţa de la ei şi împreună vom crea un sistem care să poate să fie folosit la nivel naţional. Din partea Guvernului, în Pilonul III al PNRR, am alocat exact pentru învăţământul profesional şi dual suma de 400 de milioane de euro, este o sumă importantă, consistentă, care sunt sigur că va fi folosită eficient. Cu 400 de milioane de euro putem să facem minuni, vedem ce au făcut companiile private cu propriile resurse, putem cu aceste 400 de milioane să dezvoltăm un sistem care să ajute întreaga Românie".

Sorin Câmpeanu a vorbit de asemenea despre investiţii: "Învăţământul dual este cea mai bună formă de organizare a învăţământului profesional, acolo unde nu există agent economic sau agentul economic dacă există nu vrea să intre în parteneriat cu şcoala, învăţământul profesional trebuie să rămână o responsabilitate statului. Din acest motiv domnul prim ministru a anunţat per total sumele alocate pentru învăţământul profesional şi învăţământ dual din PNRR. Sunt sume generoase care vor trebui să fie utilizate inteligent şi efficient. Doar învăţământul profesional dual va beneficia de 338 de milioane de euro pentru investiţii în zece campusuri, condiţiile minime pentru a alcătui aceste consorţii vor fi de genul minimum patru entităţi, între care şcoală şi agent economic în primul rând, dar şi UAT-uri şi o universitate, cel puţin, în al doilea rând. Este vorba de nevoia de a asigura o schimbare de mentalitate, care să consolideze învăţământul dual, o schimbare de mentalitate care se va putea face doar atunci când vom avea rute diversificate şi deschise, deschise înseamnă că acei tineri care vin în învăţământul dual, să ştie că vor avea şansa pe modelul german, de exemplu, să îşi continue studiile în anumite domenii şi la nivel universitar. Sunt convins că în acest fel va fi un plus de atractivitate important."

Ministrul a menţionat că aceste campusuri vor fi realizate în zone unde există agenţi economici interesaţi şi unde există universităţi şi resursa umană pregătită pentru învăţământul dual: "Atunci când statul va investi 338 de milioane de euro în aceste campusuri (...) agenţii economici care deja până acum au fost dispuşi şi au facut-o să investească din propriile resurse pentru formarea unor angajaţi cu competenţe de care au nevoie, va fi mult mai interesat să se alăture într-o manieră mai profundă cel puţin în zona acestor campusuri, campusuri care vor trebui să fie dezvoltate acolo unde există şi agenţi economici, acolo unde există şi universităţi, acolo unde există şi resursă umană pregătită pentru susţinerea unui astfel de învăţământ dual".

Tot mai mulţi tineri sunt interesaţi de această formă de învăţământ, care le poate oferi o meserie şi un loc de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9429
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6098
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8066
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5597

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro