Iohannis solicită reexaminarea legii privind serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân

T.B.
Politică / 8 aprilie

Iohannis solicită reexaminarea legii privind serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, pe motiv că are un conţinut identic cu o lege promulgată la sfârşitul anului trecut, se arată într--un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului menţionează în cererea de reexaminare că legea, care i-a fost transmisă de Parlament în vederea promulgării pe 8 aprilie, are ca obiect de reglementare modificarea modalităţii prin care pot fi realizate serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, conform sursei.

Potrivit articolului unic din legea supusă reexaminării, art. 2 alin. (4) din OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân se modifică şi va avea următorul cuprins: "(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii", informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohannis arată că, pe 11 aprilie 2023, Avocatul Poporului a formulat o obiecţie de neconstituţionalitate, invocând, printre altele, existenţa unui paralelism legislativ prin raportare la o altă lege adoptată de Parlament, dar care nu intrase în vigoare, respectiv Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. CCR a respins ca neîntemeiată obiecţia, statuând că, deşi normele au un conţinut identic, nu există un paralelism legislativ întrucât niciuna dintre cele două legi nu se afla în vigoare la momentul controlului de constituţionalitate, arată datele sursei citate.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a devenit lege pe 8 decembrie 2023, conform aceleiaşi surse.

Şeful statului arată că legea promulgată are un conţinut identic cu cea pentru care solicită reexaminare, precizând că, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, "(1) Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă. (...) (4) Pentru fundamentarea noii reglementări se va porni de la dezideratele sociale prezente şi de perspectivă, precum şi de la insuficienţele legislaţiei în vigoare", notează Administraţia Prezidenţială.

"Având în vedere că soluţia urmărită de legiuitor şi-a găsit deja consacrarea legislativă prin art. I pct. 2 din Legea nr. 368/2023 cu referire la art. 2 alin. (4) din OUG nr. 155/2001 şi ţinând cont de exigenţele normelor de tehnică legislativă şi de scopul funcţiei de legiferare a Parlamentului, apreciem necesară reanalizarea intervenţiei legislative întrucât legea supusă reexaminării nu mai are aptitudinea de a institui reguli noi şi necesare", precizează Iohannis, potrivit comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb