IONUŢ DUMITRU, RAIFFEISEN BANK:"Probabil, deficitul bugetar va fi peste 3%, în 2019"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 mai 2019

"Probabil, deficitul bugetar va fi peste 3%, în 2019"

Deficitul bugetar probabil va depăşi 3% din PIB, în acest an, dacă nu se iau măsuri de corecţie, a declarat astăzi Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Finmedia.

Ionuţ Dumitru a declarat: "Dezechilibrele se adâncesc în economia noastră. Avem o creştere a deficitului bugetar. După câteva luni de execuţie, cred că este clar că bugetul pe 2019 prezintă riscuri mari. Cel mai probabil, veniturile nu se vor realiza. Execuţia bugetară pe primele luni ale anului a arătat că cel puţin la TVA, la accize, nu se vor atinge ţintele. Probabil că şi la contribuţii sociale vom vedea acelaşi lucru. Bugetul a fost construit pe baza unei premise extrem de optimiste referitore la piaţa muncii. (...) Dinamica anticipată a numărului de salariaţi pe baza căruia s-a construit bugetul a fost de 3,8%, care este mult mai mare faţă de cea de anul trecut, când creşterea numărului de salariaţi a fost de sub 1,5%, faţă de 2017. Este puţin probabil să avem o accelerare atât de puternică a creşterii numărului de salariaţi şi cel mai probabil contribuţiile cu asigurările sociale vor fi sub aşteptări".

Economistul Raiffeisen Bank a adăugat: "În acelaşi timp, după câteva luni de execuţie, pare destul de evident că, la anumite capitole, avem cheltuieli semnificativ mai mari decât cele bugetate. În special în ceea ce priveşte asistenţa socială, cheltuielile de personal sau cele cu dobânzile. Iar pe lângă deficitul bugetar, îngrijorarea mare este că avem un buget care are o structură nesustenabilă a cheltuielilor. (...) Anul acesta, cheltuielile cu salariile vor fi de 10% din PIB, după standarde locale, ceea ce este un maxim istoric. Precedentul maxim a fost în 2009, de aproape 9% din PIB. După standarde europene, cheltuielile cu salariile în acest an vor ajunge la 12% din PIB, în condiţiile în care media europeană este de sub 10%. Asta în condiţiile în care veniturile din taxe şi impozite sunt semnificativ mai mici. Probabil că, în 2019, vor fi undeva la 26 - 27% din PIB, însă ne comparăm cu o medie europenă de aproape 40%".

Ionuţ Dumitru a mai precizat că, pentru acest an, se aşteptă la o creştere economică de 3%, procent care probabil va fi revizuit în sus, la 3,5%.

De asemenea, economistul a mai subliniat că nu anticipează o creştere a dobânzii de politică monetară, dar se aşteptă la un ROBOR mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro