IRINA CRISTESCU, XTB ROMÂNIA:"Constatăm o activitate foarte intensă din partea traderilor, în ultimele zile"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2020

"Constatăm o activitate foarte intensă din partea traderilor, în ultimele zile"

"În momente de volatilitate mare pe burse, investitorii au şi opţiuni de a se proteja"

Apetitul pentru investiţii în România şi în lume a crescut în ultima perioadă, astfel că, în 10 zile, XTB România a generat cât media lunară în termen de rulaje, depuneri şi conturi noi, porivit unui comunicat transmis redacţiei.

Irina Cristescu, General Manager XTB România, a declarat: "Într-un context economic în care şcolile şi grădiniţele se închid, evenimentele cu mulţi oameni sunt interzise, iar din ce în ce mai multe companii româneşti testează lucrul de acasă, pregătindu-ne pentru o posibilă carantină într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, constatăm o activitate foarte intensă din partea traderilor. Aceştia dedică mai mult timp pentru investiţii şi sunt atraşi de volatilitatea mare de pe burse".

Adrenalina a fost maximă pentru investitori la deschiderea şedinţei bursiere de luni, 9 martie, zi care a fost marcată de scăderi istorice pe cele mai mari pieţe financiare. Preţul petrolului s-a prăbuşit sub 30 de dolari pe baril, cu aproximativ 28% raportat la închiderea de săptămâna trecută, ca urmare a deciziei Arabiei Saudite de a reduce preţul petrolului, dând startul unui posibil război al preţurilor cu Rusia, asta după ce vineri, OPEC + a eşuat să încheie un acord cu privire la reducerea producţiei. Şocul s-a propagat în lanţ pe un fundal deja tensionat de criza globală declanşată de răspândirea coronavirusului, prăbuşirea preţului petrolului fiind un catalizator pentru oscilaţii majore pe pieţele bursiere. Indicii pe acţiunile americane s-au prăbuşit, S&P 500 a închis cu o scădere de -7.6%, Dow Jones -7.79%, Nasdaq -7.29%, Russell 2000 -9.37%.

Volatilitatea mare din piaţa bursieră a atras atenţia investitorilor.

"Nu toată lumea asociază scăderile cu pierderi. Acest lucru este valabil doar pe piaţa spot. Însă, prin instrumente derivate poţi specula şi scăderile. Poţi vinde în lipsă ceva ce nu ai acum şi răscumpăra ulterior după ce piaţa a scăzut la un preţ mai mic, generând profit din diferenţa de preţ. Însă, acest lucru se poate face numai tranzacţionând produse financiare derivate, de aceea este important pentru investitori să lucreze cu brokeri care au atât produse cu deţinere în portofoliu, cât şi produse derivate," explică Irina Cristescu.

Domnia sa mai precizează că mai există opţiunea de hedging. "Presupunând că deţii în portofoliu acţiuni al căror preţ este în scădere şi doreşti să te protejezi până trece trendul descendent. Atunci, poţi apela la mecanismul de Short-Selling şi poţi vinde în lipsă, prin intermediul unui CFD o cantitate egală cu cea deţinută. Astfel, ajungi să deţii simultan atât o poziţie de cumpărare, cât şi o poziţie de vânzare pentru aceeaşi acţiune, înghetând rezultatul acesteia. Indiferent în ce direcţie se va mişca preţul, cât pierzi pe una câştigi pe cealaltă şi invers. Deci, practic, fluctuaţiile pieţei nu mai afectează rezultatul portofoliului pe perioada în care cele două poziţii opuse sunt deschise simultan", mai spune directorul general al XTB România.

XTB informează că Short-Selling-ul este un mecanism care permite valorificarea unei diferenţe de preţ pe o piaţă în scădere, în timp ce Hedging-ul este un mecanism care permite protejarea portofoliului împotriva fluctuaţiilor nedorite. Atenţie, doar instrumentele financiare derivate (ex: CFD) permit operaţiunile de Short-Selling.

Datorită facilităţii de Short-Selling, derivatele oferă oportunităţi simetrice atât celor care mizează pe creşteri, cât şi celor care mizează pe scăderi. Unul şi acelaşi instrument financiar poate genera pierderi sau câştiguri în funcţie de poziţionarea investitorilor (poziţii Long - de cumpărare, sau poziţii Short - de vânzare), precizează XTB.

Compania explică: "Spre exemplu, în perioada critică, de luni 6 martie până vineri 9 martie, câştigurile şi pierderile investitorilor din portofoliul XTB au fost generate pe următoarele instrumente financiare: 20,33% din totalul câşigurilor realizate de clienţii XTB de vineri până luni au fost realizate pe indicele american S&P500, 14% din câştiguri pe indicele german DAX, în timp ce pentru 9,43% din câştiguri se face responsabil indicele american Dow Jones. Din urmă, vin petrolul (8,77%), indicele american Nasdaq (6,90%), indicele de volatilitate VIX (2,83%) şi Aurul (3,53%). În ceea ce priveşte pierderile, 21,85% din pierderile clienţilor XTB au fost marcate tot pe indicele american S&P500, 15.86% pe EURUSD, 9,09% pe indicele de volatilitate VIX, 8,13% pe indicele german DAX, 6,37% pe USDTRY, 5,72% pe indicele american NASDAQ, 4,77% pe Aur şi 3,63% pe Dow Jones".

XTB recomandă investitorilor să aplice cu rigurozitate principiile de management al riscului, principii care pot face diferenţa între succes şi eşec în investiţii, potrivit companiei. Instrumentele derivate sunt instrumente complexe şi implică şi riscuri ridicate, pe măsura oportunităţilor oferite de efectul de levier.

În acest sens, XTB recomandă investitorilor:

- Să aplice cu rigurozitate regulile de management al riscului şi limitare a pierderii: să urmărească nivelurile de suport, rezistenţă, să seteze ordine Stop Loss şi Take Profit;

- Să gestioneze cu precauţie expunerile, să nu blocheze sume mari în tranzacţii, să lase în portofoliu loc pentru mişcările pieţelor;

- Să diversifice! Să disperseze riscul portofoliului între mai multe tipuri de instrumente financiare (instrumente cu deţinere, fără deţinere, acţiuni, etf-uri, cfd-uri, criptomonede), active şi industrii diferite (mărfuri, perechi valutare, indici, acţiuni), zone geografice, orizont temporal (investiţii pe termen scurt/lung), etc;

- Să nu ezite sa apeleze la strategii de protejare a portofoliului, precum cea de hedging exemplificată mai sus;

- Să nu ia decizii de tranzacţionare nedocumentate sau aleatoare. Fiecare decizie trebuie luată în cunoştinţă de cauză şi susţinută de o analiză, iar în acest sens XTB pune la dispoziţie ştiri în timp real şi analize realizate de către o echipă de analişti cunoscuţi şi cu experienţă.

Avertisment XTB cu privire la riscuri:

77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9483
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3786
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7500
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8051
Gram de aur (XAU)Gram de aur250.8945

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro