Isaac Herzog cere oprirea reformei judiciare pe fondul protestelor

A.F.
Internaţional / 27 martie 2023

Isaac Herzog cere oprirea reformei judiciare pe fondul protestelor

Preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut azi guvernului să oprească "imediat" activitatea legislativului asupra proiectului de reformă judiciară care divizează ţara, după o noapte marcată de ciocniri între manifestanţi şi poliţie, conform Agerpres.

"Am fost martori ai unor scene foarte dificile noaptea trecută", declară Isaac Herzog într-un comunicat publicat de serviciile sale.

"Naţiunea întreagă este pradă unei profunde nelinişti. Securitatea noastră, economia noastră şi societatea noastră sunt toate ameninţate", adaugă preşedintele israelian în apelul solemn adresat "premierului, membrilor guvernului şi celor ai majorităţii".

"Întregul popor al Israelului vă priveşte. Tot poporul evreu vă priveşte. Lumea întreagă vă priveşte", adaugă Isaac Herzog, ale cărui apeluri repetate la găsirea unei soluţii de compromis asupra reformei au fost până în prezent fără efect şi nu au împiedicat ţara să alunece treptat în criză.

"În numele unităţii poporului Israelului, vă cer opriţi imediat" procesul legislativ, îndeamnă preşedintele israelian a cărui funcţie este mai mult protocolară, iar noul său apel subliniază îngrijorarea faţă de divizarea societăţii provocată de respectiva iniţiativă.

Ieri seara, mii de persoane au coborât în stradă la Tel Aviv după ce premierul Benjamin Netanyahu şi-a concediat ministrul apărării, Yoav Gallant. Cu o zi în urmă, Gallant lansase un apel televizat către guvern să-şi oprească revizuirea sistemului judiciar, avertizând că divizarea profundă pe care a declanşat-o acest proiect în societatea israeliană afectează armata şi ameninţă securitatea naţională.

La trei luni de la preluarea puterii ca unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria ţării, concedierea ministrului apărării a aruncat în criză coaliţia naţional-religioasă a lui Benjamin Netanyahu, pe fondul unei urgenţe de securitate din ce în ce mai mare în Cisiordania.

Revizuirea sistemului judiciar, care dă executivului controlul asupra numirii judecătorilor de la Curtea Supremă şi permite guvernului să anuleze hotărârile judecătoreşti pe baza unei majorităţi parlamentare simple, a atras proteste în masă timp de mai multe săptămâni.

În timp ce guvernul susţine că revizuirea este necesară pentru a controla judecătorii activişti şi a stabili un echilibru just între guvernul ales şi puterea judiciară, oponenţii o vad ca pe o subminare a controalelor şi a echilibrelor legale şi ca pe o ameninţare la adresa democraţiei în Israel.

Benjamin Netanyahu, judecat pentru acuzaţii de corupţie pe care le neagă, s-a angajat să continue acest proiect de lege şi o parte centrală din pachetul de revizuire. Proiectul, care va însăspri controlul politic asupra numirilor din justiţie, urmează să fie ratificat în parlament în această săptămână.

Contestat în stradă de peste trei luni, el este la originea uneia dintre cele mai mari mişcări de mobilizare populară din istoria Israelului. Criticii reformei estimează că ea riscă să pună în pericol caracterul democratic al Statului Israel.

În afară de faptul că suscită din ce în ce mai mult opoziţia mediului de afaceri, proiectul i-a alarmat şi pe aliaţii Israelului. SUA se declară profund preocupate de evenimentele de ieri din Israel şi consideră că este nevoie urgentă de un compromis, reiterând în acelaşi timp apelurile la prezervarea valorilor democratice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9215
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb