Israelienii decid, la urne, soarta lui Netanyahu

M.A.
Internaţional /

Benjamin Netanyahu (Sursa foto: Twitter)

Benjamin Netanyahu (Sursa foto: Twitter)

Israelienii au votat, marţi, în alegeri legislative dur disputate, în care se înfruntă premierul în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, aflat la putere de un deceniu, şi fostul şef al armatei Benny Gantz, relatează AFP.

"Preşedintele Trump a spus, ieri, (luni) că alegerile vor fi strânse. Pot să vă garantez, în această dimineaţă, că ele sunt foarte strânse", a declarat Netanyahu, care i-a îndemnat pe israelieni să voteze în număr mare, după ce şi-a introdus buletinul de vot în urne la Ierusalim, împreună cu soţia sa, informează News.ro.

"Este 50/50", a apreciat preşedintele american, referindu-se la alegerile cu iz de referendum asupra sorţii lui Netanyahu, căruia Trump îi este foate apropiat.

"Vrem o nouă speranţă. Votăm, azi, pentru schimbare. Vom reuşi să aducem o speranţă, vom reuşi să aducem o schimbare, fără corupţie şi fără extremism, cu toţii, împreună", a declarat, la rândul său, Benny Gantz, după ce a votat la periferia Tel Avivului.

Aproximativ 6,4 milioane de alegători sunt chemaţi la urne, până la ora locală 22.00 (22.00, ora României), în cele 10.700 de secţii de votare, supravegheate îndeaproape de 19.000 de poliţişti.

În aprilie, Likudul lui Netanyahu şi formaţiunea Kahol Lavan, Albastru-alb a lui Gantz au obţinut fiecare câte 35 dintre cele 120 de mandate în Knesset.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin l-a mandatat pe Benjamin Netanyahu să formeze un Guvern de coaliţie. Însă, incapabil să o facă, Netanyahu a dizolvat Parlamentul şi a provocat un nou scrutin.

Sondajele prevăd un nou duel dur, în care jocul, uneori subtil, al alianţelor ar putea determina soarta Guvernului.

Un agregator de sondaje creditează partidele cu 32 de mandate fiecare. Scorul potenţialilor lor aliaţi - dreapta şi partidele religioase în cazul lui Netanyahu şi stânga şi partidele arabe în cazul lui Gantz - ar urma să fie hotărâtoare.

Tony Sachs, în vârstă de 64 de ani, un alegător de la Ierusalim, doreşte o coaliţie între principalii rivali. "Este cu adevărat important ca ţara să înceapă să muncească împreună. Trebuie să dăm dovadă de unitate (...), dar din cauza politicienilor şi egourilor mă îndoiesc să se întâmple acest lucru", a declarat el AFP.

Acest nou scrutin este cu atât mai crucial pentru Netanyahu, cu cât intervine cu o lună înainte de înfăţişarea sa în justiţie cu privire la cazuri de "corupţie", "abuz de încredere" şi "deturnări".

Premierul este suspectat că a încercat să-şi asigure o acoperire favorabilă din partea site-ului de ştiri Walla, în schimbul unor favoruri guvernamentale care ar putea să fi adus sute de milioane de dolari Bezeq, principalul grup de telecomunicaţii israelian, al cărui CEO era proprietarul Walla.

Pentru moment, Netanyahu nu este nici inculpat şi nici condamnat, însă o victorie ar putea permite aliaţilor săi să-i acorde o imunitate. În cazul în care este reales, iar apoi inculpat, Netanyahu ar deveni primul şef de Guvern în funcţie care s-ar afla în această situaţie din istoria Israelului.

"Factorul decisiv va fi prezenţa la urne", apreciază Gayil Talshir, o profesoară de ştiinţe politice la Universitatea ebraică din Ierusalim.

În primul scrutin, prezenţa la urne s-a apropiat de 68%. De teama de a-i vedea pe alegători boicotând scrutinul, Netanyahu a declarat, luni, că ei au de ales între "un Guvern slab" condus de "stânga şi arabi" şi "un Guvern puternic de dreapta", condus de el însuşi.

Primele sondaje la ieşirea de la urne urmează să apară imediat după închiderea secţiilor de votare, la ora locală 22.00, iar primele rezultate oficiale ăn noaptea de marţi spre miercuri.

În Israel, numărul de mandate al fiecărei liste electorale depinde de procentul voturilor obţinute şi un prag de 3,25% din voturi în vederea intrării în Parlament.

În afară de scorul Likud şi Partidului Albastru-alb, rezultatele potenţialilor aliaţi ai fiecăreia dintre ele vor fi hotărâtoare, pentru că problema nu este aât cine va avea mai multe mandate dintre Netanyahu şi Gantz, ci care dintre cei doi va fi în măsură să atingă, prin alianţe, numărul magic de 61 de deputaţi, pragul majorităţii în Knesset.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Israelienii isi decid propria lor soarta, nu pe cea a lui Netanyahu ! :(

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Asta e tot un fel de dragnea al israelului

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   O fi omul corupt si o avea si o nevasta fosta stewardeza :) O fi si el populist/demagog sau cum mai vrei. Si o agita steagul sigurantei nationale ori de cate ori are ceva de castigat. Dar: erou de razboi (trupe speciale), om de familie buna, cu studii superioare in SUA. Umblat prin lume. E o diferenta de la cer la pamant intre el si Dragnea.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Prea multi agenti Mossad sunt bagati in politica romaneasca, iar Nea Bibi nu e strain de asta... Si prea multi speculanti imobiliari dubiosi (vezi cazurile Beny Steinmetz- Tal Silberstein)

  Tovarasa Sorina Matei stie mai multe... 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS