JEFFREY FRANKS:Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi CFR vor avea manageri privaţi

Ziarul BURSA #Companii / 02 august 2011

Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură se numără printre cele 15 companii de stat care vor avea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şi membrii CA, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, citat de Mediafax.

Întrebat dacă înlocuirea managerilor este suficientă, oficialul FMI a arătat că vor exista măsuri suplimentare care să asigure o guvernanţă cât mai bună, una dintre ele fiind operarea de schimbări în Consiliile de Administraţie.

"Există anumite persoane care au poziţii privilegiate acum în anumite companii, dar şi le vor pierde (...). Vom începe să selectăm membrii Consiliilor de Administraţie într-o manieră mult mai obiectivă. Aceasta este numai o zonă în care vor exista îmbunătăţiri. Cealaltă este că Guvernul va îmbunătăţi guvernanţa prin reformarea legislaţiei întreprinderilor de stat, pentru a face ca aceste consilii să opereze într-un mod mai obiectiv şi corect", a afirmat Franks.

Surse guvernamentale au declarat că Ministerul Economiei a propus FMI ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Compania Naţională a Huilei, Oltchim şi Hidroelectrica să figureze printre companiile care vor avea management privat.

FMI a prezentat, însă, o altă listă, în care erau incluse toate companiile din sectorul energetic.

A treia direcţie privind companiile de stat vizează cedarea unor pachete minoritare de acţiuni.

Domnia sa afirmase anterior, într-o conferinţă de presă, că FMI a stabilit cu autorităţile române un număr de 15 societăţi de stat care vor avea manageri privaţi, printre aces-tea numărându-se cele mai mari companii care nu vor fi privatizate, dar şi societăţi din domeniul trans-porturilor, care au pachete minoritare scoase la vânzare.

Potrivit oficialului FMI, lista celor 15 companii este rezultatul primelor negocieri cu autorităţile româ-ne, iar în final numărul ar putea fi diferit.

În luna mai, Franks afirma că 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat.

FMI a extins, în noul acord, lista societăţilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Poşta Română, Oltchim, SNLO, Electrica Transilvania Nord şi va evalua atât pierderile, cât şi arieratele pentru că unele dintre ele sunt luate în calcul la bugetul general consolidat.

Alte companii monitorizate sunt Compania Naţională a Huilei (CNH), Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9261
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0937
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4797
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6851
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.3486

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro