Justiţia argentiniană: Iranul - stat terorist

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 aprilie

Justiţia argentiniană: Iranul - stat terorist

English Version

Justiţia argentiniană a stabilit, vineri, că atentatele împotriva ambasadei Israelului din 1992 şi a Asociaţiei Israeliene de Ajutor Reciproc (AMIA) din 1994, din Buenos Aires, au fost comandate de Iran. Această decizie a fost salutată drept "istorică" de comunitatea evreiască locală, potrivit presei şi unor surse judiciare, informează vineri AFP.

Decizia Camerei federale de casaţie penală II desemnează, de asemenea, mişcarea şiită Hezbollah drept autor al atentatului, declară Iranul drept "stat terorist" şi califică atentatul împotriva AMIA drept "crimă împotriva umanităţii".

"Hezbollahul a întreprins o operaţiune care răspundea unui plan politic, ideologic, revoluţionar şi sub mandatul unui guvern, unui stat", a declarat la Radio Con Vos, cu referire la Iran, judecătorul Carlos Mahiques, unul dintre cei trei magistraţi care au dat verdictul.

Cele două atentate au vizat comunitatea evreiască din Argentina la Buenos Aires, în 1992 împotriva ambasadei Israelului (29 de morţi) şi în 1994 împotriva clădirii AMIA (85 de morţi), cel mai sângeros atentat din istoria acestei ţări.

Verdictul judecătorilor intervine în cadrul unei proceduri paralele asupra atentatelor propriu-zise, în urma recursului la condamnările pentru obstrucţionarea anchetei, din partea unui judecător şi a unui fost şef al serviciilor de informaţii.

Totodată, judecătorii au stabilit că motivaţia celor două atentate, chiar dacă multiplă, răspunde politicii externe a preşedintelui peronist (liberal) de la acea dată, Carlos Menem (1989-1999).

"Ele îşi au originea în principal în decizia unilaterală a guvernului, motivată de o schimbare în politica externă a ţării noastre între sfârşitul lui 1991 şi mijlocul lui 1992, de a anula trei contracte de furnizare de material şi de tehnologie nucleare încheiate cu Iranul", se arată într-un verdict paralel, consultat de AFP, care trece în revistă neregulile comise în timpul anchetei.

"Verdictul este istoric, unic în Argentina, îl datorăm nu doar Argentinei: îl datorăm victimelor", a declarat Jorge Knoblovitz, preşedintele delegaţiei asociaţiei israelite argentiniene, la televiziunea LN+.

De asemenea, verdictul "deschide calea spre o plângere la Curtea Penală Internaţională, pentru a stabilit în mod clar că statul iranian este un stat terorist", a adăugat Knoblovitz.

În aceste condiţii, declaraţiile din urmă cu 10 zile ale ayatollahului Ali Khameni şi ale preşedintelui Iranului, Ebrahim Raisi, conform cărora Israelul a încălcat dreptul internaţional în urma bombardării consulatului iranian din Damasc, Siria, par pline de ipocrizie atât timp cât Iranul a procedat anterior, cu 32 de ani în urmă, exact la fel, când a sponsorizat bombardarea de către militanţii Hezbollah a Ambasadei Israelului din Argentina, stat sud-american ai cărui magistraţi nu s-a sfiit să catalogheze Iranul drept stat terorist.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si atunci Izraelui ce este ???

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb