KLAUS IOHANNIS:"Sunt lucruri care mă nemulţumesc la acest Cabinet; nu e Guvernul meu"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Politică / 25 aprilie 2016

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 21:43 Preşedintele: "Ştiu de unde vin cele mai puternice atacuri"

Şeful statului, Klaus Iohannis, a declarat astăzi că ştie de un vin ''cele mai puternice atacuri'' la adresa sa, că ''rezistenţa şi teama la nou'' sunt mari în interiorul sistemului şi că schimbările pozitive sunt ascunse din cauza ''cotidianului confuz''.

''În fine, să vorbim puţin şi despre aşteptări. Poate unii s-au aşteptat ca imediat după preluarea mandatului de preşedinte să se schimbe totul în bine. Sunt lucruri care s-au schimbat şi sunt lucruri care se vor schimba doar în timp. Ce ne opreşte să împlinim mai repede această schimbare este rezistenţa şi teama de nou, care adesea sunt mari în interiorul sistemului. Pentru mine, aceasta este cu siguranţă o temă de readus în prezent, de repus în discuţia societăţii. Ştiu de unde vin cele mai puternice atacuri la adresa mea. Dar ele nu sunt atacuri împotriva persoanei mele, ci reacţii la normalizarea şi echilibrarea societăţii. Nu sunt nici pe departe speriat sau descurajat'', a afirmat şeful statului, într-un discurs rostit la Timişoara, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele a precizat că lucrurile bune, cum ar fi faptul că ţara noastră este un furnizor de securitate şi un partener credibil în lume, sunt ascunse din cauza ''cotidianului confuz''.

''Cred că e bine, măcar din când în când, să vedem şi lucrurile bune şi să generăm un pic de optimism social. Sunt în România de astăzi câteva realităţi cu care ne-am obişnuit şi care ne par primite de-a gata. Dar nu sunt, le-am obţinut cu efort şi nu le mai vedem din cauza cotidianului confuz şi din ce în ce mai alert. România e astăzi o ţară sigură, un furnizor de securitate şi stabilitate democratică şi un partener credibil în lume. Suntem membri ai Uniunii Europene, suntem membri ai celei mai puternice alianţe militare din istorie - NATO, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. România este o ţară sigură, cu libertăţi respectate şi cu mari şanse de a recupera decalajele, o ţară cu o economie care se mişcă bine'', a subliniat Iohannis.

Iohannis a recunoscut că mai există foarte multe probleme, însă unele nu vor fi rezolvate de această generaţie.

''Da, avem, ca orice stat din această parte de lume, foarte multe probleme. Unele sunt istorice şi nici generaţia noastră nu le va rezolva, altele ţin de abilităţile noastre de a găsi soluţiile potrivite. Am reuşit într-un an şi jumătate să facem din domeniul statului de drept şi independenţei justiţiei un exemplu de bune practici în regiune. În domeniul securităţii naţionale, am asumat două proiecte mari şi foarte importante. Am pus bazele solide şi serioase ale unei creşteri a bugetului Apărării până la cel puţin 2% din PIB, cu toate partidele parlamentare, printr-un consens. Partenerii noştri europeni şi euro-atlantici apreciază progresele noastre şi suntem priviţi cu multă încredere în actualul context geopolitic. De asemenea, conform atribuţiilor mele constituţionale, am promovat Strategia Naţională de Apărare a României, un document fundamental, care este astăzi o bornă de hotar în domeniu. Nu în ultimul rând, proiectul «România educată» prinde rădăcini şi arată tuturor cât de importante sunt dialogul şi acordul în acţiuni, cu rezultate măsurabile în viitorul apropiat. Cred că prin lansarea acestui proiect, care este acum la nivel de dezbateri regionale, am scos acest domeniu din zona bunelor intenţii niciodată concretizate şi l-am reaşezat pe agenda publică şi instituţională. Şi suntem abia la început'', a adăugat preşedintele.

(S.A.)

------------

Actualizare 20:53 Iohannis: "Acesta sunt eu, vorbesc mai puţin şi îmi pasă"

Preşedintele Klaus Iohannis a clarificat astăzi câteva lucruri care au trezit ''vii discuţii în spaţiul public'', precum lipsa sa de comunicare, despre care a precizat că s-a datorat dorinţei de a aplana conflicte şi de a ''construi consensul''.

Iohannis s-a aflat astăzi la Timişoara, unde a deschis conferinţa intitulată Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România'', potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

''Ultima dată am fost la Timişoara pe 16 decembrie 2014, cu puţin timp înainte de a depune jurământul şi a deveni efectiv preşedintele României. S-au scurs de atunci aproape 500 de zile şi pentru că sunt într-un loc special unde s-a respirat prima dată aerul libertăţii vă rog să îmi permiteţi să împărtăşesc câteva gânduri personale pe care nu le-am spus public sau pe care le-am abordat doar tangenţial. Când am devenit preşedinte am vorbit despre un nou proiect naţional şi despre o schimbare de paradigmă. Despre o altfel de politică şi despre un alt comportament al preşedintelui în raport cu legea fundamentală, cu celelalte instituţii şi mai ales în raport cu oamenii. Tocmai de aceea vreau să mă refer înainte de toate la câteva lucruri care au trezit de multe ori vii discuţii în spaţiul public'', a declarat preşedintele.

Acesta a menţionat că a preferat în începutul mandatului său să lase faptele să vorbească de la sine, ceea ce a părut ca o ''absenţă din arenă'', însă i-a asigurat pe românii din ţară şi străinătate că ''preşedintele lor îi vede, îi aude şi le cunoaşte problemele''.

''Am preferat, pentru a nu deschide fronturi şi falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul funcţiei prezidenţiale, să «las de la mine», cum se spune, şi să nu răspund provocărilor. Am crezut întotdeauna că e mai bine să vorbească acţiunile şi faptele mele şi că Preşedintele trebuie să fie un factor de echilibru cât mai puternic. A ieşi din sfera senzaţionalului cotidian înseamnă, în opinia mea, ca Preşedintele să nu întreţină dispute şi să nu alunece în polemici. A construi consensul înseamnă deseori să aplanezi conflicte, iar acest lucru a părut, poate, ca o absenţă din arenă. Ceea ce am dorit să fie o dovadă de normalitate, unii au interpretat ca lipsă de implicare.Vă asigur, însă, că nu este. Vreau să le transmit de aici, de la această tribună românilor din ţară şi din străinătate că preşedintele lor îi vede, îi aude şi le cunoaşte problemele'', a subliniat preşedintele.

Iohannis a precizat că va rămâne un mediator şi va trata cu seriozitate orice acţiune a sa ca preşedinte al României.

''Sunt şi voi rămâne un preşedinte mediator şi implicat, iar determinarea mea de a duce programul până la capăt este la fel de fermă ca în prima zi de mandat. Am spus mereu că vreau să redau funcţiei de preşedinte prestanţa pe care Constituţia şi statutul le revendică. Deci o schimbare de practică şi un alt mod de lucru. Aici nu am făcut niciun fel de rabat. Seriozitate şi respect a fost modul în care am tratat orice acţiune a mea de preşedinte. Acesta sunt eu, vorbesc mai puţin. Vorbesc mai puţin şi îmi pasă, îmi pasă cum arată această ţară, cum ne respectăm pe noi înşine în interior şi cum suntem priviţi în afară. Cu cât reprezentantul unui stat e mai serios şi mai responsabil în relaţia cu partenerii săi externi, câ atât mai mult naţiunea sa va avea de câştigat. Preşedintele nu se reprezintă pe sine, ci îi reprezintă pe cei care l-au ales'', a mai spus şeful statului.

(S.A.)

-----------

Actualizare 20:44 Şeful statului: "Spun unii că am călătorit prea mult, dar am reînnodat relaţii, am consolidat parteneriate"

Klaus Iohannis a declarat astăzi că, deşi unii au spus despre el că a călătorit prea mult în străinătate, prin deplasările sale externe a consolidat parteneriate, au fost reînnodate relaţii şi s-au legat punţi.

"Vreau (...) să spun câteva lucruri despre ceea ce am făcut în ultimul an, în politica externă. Unii au spus că am călătorit prea mult. Este greşit, pentru că oriunde am mers, cu oricine m-am întâlnit, au fost relaţii de reînnodat, lucruri de pus la punct, parteneriate de consolidat, punţi de legat. Nici aici lucrurile nu se întâmplă peste noapte. E nevoie ca partenerii noştri să aibă în faţa ochilor seriozitate, calm, interes şi mai ales predictibilitate şi continuitate, o abordare aşezată, pe termen lung. Am dorit ca România să fie reprezentată cum se cuvine, am arătat peste tot că suntem de încredere, că avem o economie solidă şi atractivă pentru investiţii, un stat de drept cu legi clare şi proiecte concrete pe care le vom duce la capăt. Efectele unor astfel de vizite nu se văd imediat, dar ele pun bazele sănătoase ale unei imagini externe care onorează România şi pe români. Pe această bază vor veni, cu siguranţă, rezultate concrete, respectiv, credibilizarea ţării noastre, investiţii, locuri de muncă", a afirmat Klaus Iohannis, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele a precizat că peste tot pe unde a fost s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţilor de români, fiind astfel o promisiune onorată, la fel cum a fost onorată şi "promisiunea de a avea legea votului prin corespondenţă".

"Sigur, problemele sunt diverse şi aşteptările mari, dar avem toate premisele pentru a reuşi să consolidăm o legătură cu Diaspora, care să fie în beneficiul tuturor, al celor din ţară şi al celor de peste hotare", a mai declarat şeful statului.

(S.A.)

------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, într-un discurs ţinut la Timişoara, că sunt lucruri care îl nemulţumesc la actualul Executiv, iar acest Guvern nu este al lui, precizând că ''vremea în care preşedintele lua locul premierului a trecut''.

''Vremea în care preşedintele lua locul premierul a trecut. Asta nu înseamnă că, în calitate de mediator, nu voi interveni atunci când e cazul. Am făcut-o, o voi face şi mă voi implica pe subiecte majore care afectează bunăstare şi viaţa oamenilor sau bunul mers al ţării. Sunt lucruri care mă nemulţumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolvă pe scena publică. Unii au vorbit despre acest Guvern ca şi cum ar fi al meu. Nu e Guvernul meu! Acest Guvern a fost o soluţie, până la alegerile din toamna acestui an generată de o situaţie de criză şi la care au subscris toate partidele politice. Este Guvernul României. Şi tocmai, în perspectiva acestor alegeri, cred că a venit vremea programelor, a competiţiei şi a asumării politice pe care aştept să le văd de la partidele politice'', a afirmat Iohannis, potrivit unui discurs remis redacţiei de către Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a precizat că în timpul mandatului său românii nu mai asistă la ''războaie zilnice întrepreşedinte şi prim-ministru'', ceea ce demonstrează că instituţiile pot lucra împreună.

''O stare de spirit şi un climat social se schimbă în ani. Totuşi, cred că realizăm cu toţii că nu mai avem zilnic războaie între preşedinte şi prim-ministru, nu se mai duc războaie împotriva unor instituţii întregi şi nu se mai inventează conflicte într-un joc politic de conjunctură. Am arătat că putem lucra împreună: Guvern, partide, instituţii, societate civilă, patronate, sindicate, pentru a crea acel climat social în care să evoluăm normal şi predictibil. Există ceva mai mult calm, mai multă înţelegere, păstrând însă dezbaterea şi concurenţa pe scena politică'', a declarat preşedintele României.

Iohannis i-a asigurat pe cei care îi prevăd un mandat scurt că intenţionează să îl ducă la capăt.

''Mă uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavând teme de atac consistente, parazitează dezbaterea publică prezicând-mi un final anticipat al mandatului. Eu le spun de pe acum să nu îşi facă Eu le spun de pe-acum să nu-şi facă iluzii şi să nu mizeze pe aşa ceva. Am mai trăit asta şi când am devenit primar. Mulţi îmi preziceau un final timpuriu din politică şi am plecat din funcţia de primar după 15 ani şi patru mandate ca să devin Preşedintele României. Vă asigur aşadar că îmi voi duce proiectul de ţară la bun sfârşit, nu pentru mine, ci pentru cetăţenii româniei pe care am privilegiul să-i reprezint'', a ţinut să precizeze şeful statului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimate domnule Presedinte,

    nu va cunosc personal si nu ma implic vizavi de ceea ce se spune despre dumneavoastra. Incontestabil aveti un alt stil decat al domnului Comandant, insa in ciuda staturii dumneavoastra atletice nu dati inca acea dovada de suveranitate asupra interlocutorilor. "Nu e Guvernul meu!"...."Este Guvernul României"..... Dumneavoastra al cui sunteti? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

27 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2693
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8647
Gram de aur (XAU)Gram de aur245.2878

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro