Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor CC, neconstituţională

Ziarul BURSA #Politică / 20 septembrie 2012

Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale a fost declarată, miercuri, neconstituţională. În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale (CC) în varianta Camerei Deputaţilor.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 38/2012 a modificat competenţa Curţii Constituţionale, în sensul că nu se mai poate pronunţa pe deciziile Parlamentului. Pe de altă parte, în 9 iulie, CC a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 67 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal şi constată că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. PDL reclamase modificarea alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

"Articol unic. - Alineatul (1) al articolului 27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.807 din 3 decembrie 2010, se modifică şi va avea următorul cuprins: < (1) Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori >", a fost prevederea contestată de PDL pe care CC a admis-o.

Zgonea: Deciziile Curţii se aplică, nu se comentează

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, că decizia CC referitoare la neconstituţionalitatea Ordonanţei care restrânge atribuţiile Curţii "se aplică, nu se comentează" şi a mai spus că, spre deosebire de alţi colegi, el nu s-a născut pe funcţia de preşedinte.

Zgonea a precizat: "Eu aştept să văd explicaţii din decizia Curţii şi o voi pune în aplicare. Nu se poate comenta o decizie a Curţii. La nivel politic poţi să faci anumite considerente politice. Eu ca preşedinte al Camerei Deputaţilor sunt obligat ca în momentul în care această decizie vine să o trimit Comisiei juridice pentru a face modificările de rigoare".

Întrebat dacă ar putea să-şi piardă funcţia de preşedinte al Camerei dacă CC ar admite sesizarea PDL privind modul în care a fost aleasă noua conducere a Camerei şi a Senatului, Zgonea a spus că el nu s-a născut în funcţia de preşedinte, ca alţi colegi.

"Dacă voinţa plenului va fi de a schimba preşedintele Camerei Deputaţilor cu alt preşedinte, eu personal, ca politician, nu am o problemă, îmi fac la fel de bine datoria de parlamentar cu altă funcţie", a arătat Zgonea.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, ieri, că decizia CC privind neconstituţionalitatea Ordonanţei care restrânge drepturile acestei instituţii reprezintă "o victorie a democraţiei" şi a arătat că CC poate analiza sesizările PDL privind noua conducere a Parlamentului.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro