Legea spălării banilor, contestată la CCR

M.G.
Ziarul BURSA #Politică /

PNL şi USR au atacat la Curtea Constituţională legea privind combaterea spălării banilor. Reprezentanţii celor două partide au afirmat, ieri, că legea care trebuie să transpună a patra directivă europeană privind prevenirea şi combaterea spălării banilor a ajuns subiect de reglare de conturi cu organizaţiile neguvernamentale care critică politica şi acţiunile coaliţiei de guvernare PSD-ALDE.

Raluca Turcan, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, a declarat: "În stilul caracteristic, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a luat o directivă europeană şi s-a gândit să o folosească în reglarea de conturi, de data aceasta cu organizaţiile nonguvernamentale. Cu alte cuvinte, o directivă care a fost publicată la nivel european în 2015, pe care ar fi putut să o preia pe rând mai multe guverne şi majorităţi parlamentare să o transpună în Parlament, a fost acum îmbrăţişată de majoritatea PSDragnea în Camera Deputaţilor pentru a interzice, a bloca funcţionarea organizaţiilor care desfăşoară activităţi în interes public, în interes social şi a dezarma, de asemenea, persoanele vulnerabile social să apeleze la organizaţii nonguvernamentale".

Turcan a mai spus că PNL şi USR au sesizat CCR doar în baza a şase articole care încalcă patru articole constituţionale şi a procedurii prin care a fost votat actul normativ. Referitor la procedură, Raluca Turcan a acuzat votarea de două ori a proiectului de lege în cadrul aceleiaşi şedinţe de plen, deoarece la prima votare, legea întrunise doar 163 de voturi din cele 165 necesare pentru a fi adoptată.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că atacul PSD la democraţie se realizează pe mai multe planuri: "Unul este justiţia şi este evident pentru toată lumea, altul este atacul împotriva jurnaliştilor sau împotriva libertăţii de exprimare şi am văzut şi acţiuni de descurajare a acestor activităţi. De asemenea, o a treia categorie de activităţi îndreptate împotriva democraţiei este aceasta prin care au încercat să transpună în legea de implementare a directivei referitoare la spălarea banilor în sensul de a impune asociaţiilor şi fundaţiilor nişte obligaţii exorbitante care ar putea servi foarte clar la a se transforma într-un instrument de luptă împotriva acestor asociaţii şi fundaţii. Dacă le impui acestor asociaţii, şi sunt foarte multe şi PSD vizează mai ales asociaţiile şi fundaţiile care îndrăznesc să critice PSD, să critice politica guvernamentală, dacă îi pui unei astfel de asociaţii condiţii sub sancţiunea unor amenzi de milioane de lei, evident că le blochezi activitatea".

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută proiectul legii combaterii spălării banilor, după ce votul a fost reluat. Iniţial, proiectul a fost respins cu 163 de voturi "pentru" din cele 165 necesare, dar, la solicitarea liderului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, votul a fost reluat şi s-au înregistrat 170 de voturi "pentru" şi 70 "împotrivă", proiectul fiind adoptat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS