Revista BURSA Construcţiilor

LIVIU VOINEA, DESPRE INDICATORII ECONOMICI:"Băncile Centrale nu lucrează cu certitudini"

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 06 iulie 2018

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR: "Inflaţia lună de lună poate să fie mică, dar până începe toamna va fi o cifră care va părea mare, dar noi avem încredere că acesta este platoul şi va coborî de aici încolo".

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR: "Inflaţia lună de lună poate să fie mică, dar până începe toamna va fi o cifră care va părea mare, dar noi avem încredere că acesta este platoul şi va coborî de aici încolo".

Cele mai recente evaluări confirmă perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei, a declarat, ieri, într-o conferinţă de specialitate, Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Oficialul a precizat, citat de Agerpres: "Deci, am ajuns undeva la 5,4% acum, pe modelul pe şase luni arată o plafonare, iar nivelul pe mai mult de două trimestre şi pe mai mult de şase luni până la opt trimestre arată o coborâre a ratei inflaţiei, la finalul anului curent. Dacă acestea sunt estimările noastre şi avem încredere în ele, atunci de ce să cresc dobânda când eu am încredere că inflaţia va stagna şi apoi va scădea. Până unde şi cât, vom vedea. Avem incertitudini, le recunoaştem, dar nu înseamnă că ne-am oprit, ci că evaluăm ce am făcut până acum. Se pare că a avut eficienţă, din moment ce rata inflaţiei Core2 ajustat a început să scadă. Toţi ne raportăm la această cifră de 5 şi ceva a inflaţiei, dar ea este influenţată foarte mult de ceea ce a fost în mai 2017, în iunie, iulie, august 2017, când au fost luni cu rate ale inflaţiei foarte scăzute sau chiar negative. Asta înseamnă, chiar dacă nu vom avea inflaţie lunară absolut deloc în lunile acestea, ar însemna să stagneze inflaţia anuală. Inflaţia lună de lună poate să fie mică, dar până începe toamna va fi o cifră care va părea mare, dar noi avem încredere că acesta este platoul şi va coborî de aici încolo".

Potrivit viceguvernatorului BNR, la nivel european, procesul de normalizare a politicii monetare, în sensul aducerii nivelului dobânzii peste rata inflaţiei, cum se întâmplă deja în SUA, va dura mult.

"La nivel global, SUA au început procesul de normalizare a politicii monetare. Asta înseamnă să ajungi cu dobânda peste rata inflaţiei, dar după părerea mea va dura mult, cel puţin în Europa, până se va ajunge la lucrul acesta. Noi am luat această decizie pe baza datelor existente şi pe baza judecăţii noastre profesionale, oneste. Pe baza datelor avem prima cifră de inflaţie care scade după 6 luni, şi anume Core2 ajustat, cea care elimină preţurile administrate, volatile - legume, fructe, băuturi alcoolice, ouă - la 2,95%, în luna mai, de la 3,09% în aprilie. Aceasta este rata inflaţiei asupra cărora noi putem avea o eficienţă mai mare sau un impact mai mare prin politica monetară. În comunicatul BNR mai avem o frază în care am spus că, din cele mai recente evaluări, modelul pe 6 luni arată o plafonare a dobânzilor. Pe mai mult de şase luni, modelul arată o coborâre. De ce să cresc dobânda dacă eu am încredere că dobânzile se vor plafona şi inflaţia va scădea? E o normalitate ca în orice comunicat al unei Bănci Centrale să exis­te date referitoare la incertitudini. Băncile Centrale nu lucrează cu certitudini, pentru că mulţi indicatori din modelele economice se schimbă retroactiv, cum ar fi diferenţialul de producţie, PIB-ul potenţial, chiar aşteptările inflaţioniste, rata şomajului".

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, în data de 12 iunie 2018, o rată anuală a inflaţiei de 5,4% în mai, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,93%, a celor nealimentare cu 7,75% şi a serviciilor cu 2,72%.

O rată mai mare a inflaţiei anuale a fost consemnată în luna februarie 2013, când preţurile de consum au urcat cu 5,65%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci cand auziti un bancher zicand ceva puneti ,, probabil ,, inainte :) Cati ziceau inflatie 5 anul trecut ? :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro