LUCIAN CROITORU: "Plecarea Regatului Unit face mai mult loc în Uniune pentru creşterea înclinaţiilor centraliste"

G.F.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2016

"Plecarea Regatului Unit face mai mult loc în Uniune pentru creşterea înclinaţiilor centraliste"

Plecarea Regatului Unit face mai mult loc în Uniune pentru creşterea înclinaţiilor centraliste şi a reglementărilor stufoase şi ineficiente, care vor sufoca pieţele şi competitivitatea, a precizat economistul Lucian Croitorul într-o analiză publicată pe platforma opiniibnr.ro. Potrivit consilierului BNR, toate aceste fenomene vor apărea într-o perioadă în care ceea ce este necesar pentru creşterea competitivităţii şi a nivelului de trai este mai mult liberalism.

De asemenea, Lucian Croitoru a subliniat că pentru România, cele mai mari pierderi vor fi sub forma atitudinii faţă de pieţe, cărora le sunt ostili, sub influenţa propagandei populiste şi tinerii şi vârstnicii, pe o scară crescândă.

"În opinia mea, Brexit-ul ne reduce şi mai mult forţa de a schimba această atitudine păguboasă a publicului din România, dacă avem în vedere că Regatul Unit era ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare înclinaţie spre a da pieţelor rolul central în administrarea economiei. Apoi urmează celelalte pierderi directe, rezultând din accesul mai dificil la finanţarea pentru educaţia în universităţile britanice, din dificultatea obţinerii de către români de locuri de muncă în Regatul Unit etc.", a explicat Lucian Croitoru.

De asmenea, consilierul BNR a precizat că, în cazul în care alte ţări vor părăsi Uniunea Europeană, există riscul apariţiei unui context similar Primul Război Mondial, când structurile statale şi politice ample au fost destrămate.

"Dacă şi alte ţări vor părăsi Uniunea Europeană, atunci ne întoarcem la situaţia de la începutul secolului al XX-lea, când Primul Război Mondial a condus la destrămarea structurilor statale şi politice a trei mari imperii, lăsând multe societăţi şi popoare europene în situaţia de a-şi oferi noi răspunsuri politice la întrebarea ce sunt ele, răspunsuri care, precum ştim, deşi au plecat de la formula aparent inofensivă "suntem naţiuni libere care luptă pentru dreptul la autodeterminare şi la mai multă egalitate", au dus la apariţia şi răspândirea pe continent a comunismului şi a fascismelor de mai multe feluri. A urmat Al Doilea Război Mondial, cu prăbuşirea fascismelor, extinderea dictaturilor comuniste, dar şi cu apariţia ideii de unitate democratică şi liberală a Europei, ca remediu la toate acestea. Iar din ideea unităţii democratice şi liberale a Europei s-a născut mai apoi Uniunea Europeană, pusă azi în discuţie de retragerea Regatului Unit din ea", a explicat, de asemenea, Lucian Croitoru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro